26 Temmuz 2015 Pazar

Williams Başladı, Mercedes Bitirdi



Formula 1'in 2015 sezonundaki 9. yarışı olan Britanya Grand Prix'sinde mutlu sona ulaşan isim Mercedes pilotu Hamilton oldu. Lewis Hamilton, bu zafer için uğraşması gerekirken; 2015 sezonundaki 5. zaferini elde etmiş oldu. İngiliz pilot, kendi evi olan Silverstone Pisti'nde kazanarak hem kendisi çok mutlu oldu hem de İngiliz Formula 1 severlere büyük bir coşku yaşattı. Silverstone pistine, özellikle son 15 turda yağmur da büyük ölçüde etki etti.
Britanya Grand Prix'de heyecan, daha start anında heyecan yaşandı. Yarışa 3. ve 4. sıralardan başlayan Williams pilotları Massa ve Bottas inanılmaz derecedeiyi bir kalkış yaptı. İlk düzlük geçildiğinde; Massa liderliğe, Bottas ise 3.'lüğe yükseldi. Bu esnada Lotus'tan Grosjean ile McLaren'den Button'ın karıştığı kaza nedeniyle ilk turda piste giren güvenlik aracının 4. turda pisti terk etmesi sonrası Bottas, ikinciliği Mercedes sürücüsü Hamilton'dan aldı. Williams pilotları artık ilk ikideydi. Onları da Mercedes pilotları Hamiltonv e Rosberg takip ediyordu. Bu dörtlü grup, arkadakilerden hızla ayrılmaya başladı ve her tur giderek süreyi daha da açtı. Williams, yarış başındaki bu güzel tabloyu aslında Cuma-Cumartesi günlerinden hissettirmişti. İlk pitlere kadar bu tablo devam etti.
Hamilton'dan Akıllıca Hamle
Mercedes pilotu Lewis Hamilton, ilk dörtteki rakiplerinden bir tur önce pit stop yapmayı tercih etti. Ve pit stopların bittiği 21. turda, bu stratejisiyle Hamilton birinciliği eline aldı ve liderliği ondan sonra bırakmadı.  Pit stoplardan sonra Massa 2, Bottas ise 3. sıraya geriledi. Mercedes’in diğer pilotu Rosberg ise 4. sırada kaldı. Ama Silverstone'un daha söyleyecekleri vardı. Piste 37. turda giren yağmur, sıralamada önemli değişikliklere neden oldu. Yağmurun gelişiyle birlikte, pit stopta taktığı yağmur lastiklerinin avantajını kullanan Nico Rosberg önce Bottas'ı ve ardından da Massa'yı geçerek kendini birden 2. sırada buldu. Üstelik o turlarda, lider Hamilton'dan otomobili daha hızlıydı.
Rosberg'in hızlanmasıyla bu şekilde dayanamayacak olan Hamilton, Mercedes yönetimi tarafından tekrar erken bir pite alındı ve yenilenmiş yağmur lastikleriyle piste geri döndü. Böylelikle, hem liderliğini sağlamlaştırdı hem de kaybettiği yol tutuşunu geri kazanmış oldu. Yarışın son turları da bu şekilde geçerken; Lewis Hamilton yarışı kazanmayı bildi ve genel klasmandaki liderliğini korudu. Takım arkadaşı Nico Rosberg ise uzun süre zorlasa da 2. sırada yarışı tamamladı.
Ferrari Vettel'i Öne Çıkartırken Williams'lar Düşüşte
Yağmurun piste girdiği dönemde, Williams'ların pite girmekte çok geç kalması ve giderek yavaşlaması, arka gruba yaradı. Yağmuru gören Ferrari, hemen Sebastian Vettel'i pit alanına alırken; yağmur lastikleriyle yarışa daha hızlı dönmesini sağladı. Son bölümdeki bu sürpriz atağıyla, Sebastian Vettel, podyumun son basamağına çıkmış oldu.
Antrenman ve sıralama turlarıyla iyi bir haftasonu geçiren Williams pilotları, ilk pit stoplara kadar yarışı iyi idare etseler de; devamını getiremediler. Felipe Massa 4. olurken; Bottas da 5. sırada yarışı tamamladı. İkili, Williams'a duble puan kazandırmış oldu.
Sezonun 10. yarışı Macaristan Grand Prix'si 26 Temmuz'da yapılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder