26 Temmuz 2015 Pazar

Şampiyon Belli, İkincilik Askıda



Wembley Stadyumu'ndaki dev maçta farklı amaçları olan iki büyük takım bir araya geldi. Uzun yıllardır kupa hasreti çeken ve başarısız olan Arsenal, sezonu ikinci tamamlama hedefiyle Chelsea karşısında evinde daha atak olacak taraftı. Chelsea ise, artık şampiyonluk için şafak saydığından maça daha rahat çıkacak taraftı. Çünkü Maviler, bu maçta puan kaybetse bile sonraki hafta 1 galibiyet aldıkları takdirde şampiyonluklarını ilan edeceklerdi. Arsenal, uzun bir süredir sakatlık yaşamamış ve tam kadro sahadaydı. Chelsea ise hücum konusunda sıkıntılıydı; Diego Costa ve Remy kadroda yer almazken, Drogba ise tam hazır değildi ve yedek başlıyordu.
Arsenal, dev maça beklenilen kadroyla çıktı. Kaleden forvete, kazanmak için çıkarılabilecek en uygun kadroydu. Bir tek Arsenal'in kalecisi tartışıldı; bana göre Ospina, Szczesny'ye göre çok daha iyi ve komple bir kaleci... Arkada size güven veriyor. Geriden, takımı bir komutan karakteriyle yönetebiliyor. Chelsea'deki temel sıkıntı ise, forvetlerin olmayışıydı. Bu durumda Jose Mourinho, Oscar'ı forvete çekti ve sahte forvet pozisyonunda oynattı. Willian ortaya kayarken; Mourinho, sağ açığa Alexis Sanchez'e baskı yaratabilmek için defansif orta saha oyuncusu Ramires'î koymuştu. Arsenal'in amacı kanatlardan Cazorla ve Alexis Sanchez ile hızlı ataklar gerçekleştirmek ve Mesut Özil'in yönlendirmesini kullanmaktı. Chelsea ise, forvetsiz çıktıkları maçta Arsenal defansında boşluklar yaratmak ve bu boşlukları Oscar'ı, Willian'ı, Fabregas'ı ve Hazard'ı araya kaçırarak değerlendirmek istiyordu. İki takımın 90 dakikadaki stratejisi temel olarak buydu.
Tam da beklenildiği gibi ilk yarıda Arsenal hızlı kanat akınlarıyla Chelsea yarı sahasında etkili olmaya çalışırken; Mesut Özil ve Alexis Sanchez ön plana çıkan isimler oldu. Chelsea'nin forvetsiz planı ise ilk yarıda fazla işe yaramadı. Oscar, sahte forvet rolünü çok iyi oynarken takım arkadaşlarına iyi alan boşaltmalar yaptı, Fabregas ve Willian bu alanları değerlendiremedi. İlk yarı golsüz eşitsizlikle geçilirken; Chelsea, son 5 maçtır Wembley'de yenilmediği (3 beraberlik,2 galibiyet) Arsenal karşısında, yenilmemeye ve istediği puana ulaşmaya yakındı.
Chelsea, ikinci yarıya Oscar çıkıp Drogba oyuna girerek başlayınca, Arsenal kalesinde daha etkili olmaya ve ayağında top tutmaya başladı. Arsenal tarafında ise 60. dakikadan itibaren ciddi bir yorgunluk baş gösterdi. İki takımın futbolcuları da rakip kalecileri bir türlü geçemeyince, maç başladığı gibi 0-0 sonuçlandı. Dev maç, genellikle orta saha mücadelesi şeklinde geçmiş ve izleyenlere büyük keyif vermişti. Chelsea'nin Arsenal karşısında Wembley'deki üstünlüğü 6 maça çıkmıştı. Maçta bir başka konuşulan olay ise teknik direktörler Arsene Wenger ve Jose Mourinho oldu. Ligin ilk yarısındaki maçta tartışan ve araları açık olan ikili, dün Wembley'de birbirinin yüzüne bakmadı. Maç sonu menajerler tokalaşarak soyunma odasına girerdi; fakat dün Wenger ve Mourinho birbirinin yoluna çıkmamayı tercih etti.
Maçta, hakem hatası olarak değerlendirilebilecek tek pozisyon vardı. Bana göre, maçın kaderini etkileyebilecek bir hata oldu. Chelsea'li defans oyuncusu Gary Cahill, topa bariz bir şekilde koluyla müdahale etti ve topun yönünü değiştirdi. Hakem Michael Oliver, bu pozisyonda devam diyerek Arsenal'in penaltısını yemiş oldu. Bu penaltı verilse ve Arsenal golü atarak 1-0 kazansa belki çok farklı şeyler konuşuyor olacaktık. O 3 puan, ikincilik yarışında Topçular'a ilaç gibi gelecekti. 1 puan da kötü olmadı; haftaiçinde eksik maçlarını kazanmaları durumunda tekrar ikincilik koltuğuna oturacaklar. Chelsea ise berabere kalarak 1 puanla istediğini aldı. Mourinho'nun ekibi, sadece 1 galibiyet aldığı takdirde başka hiçbir sonuca bakmadan şampiyonluğunu açıklayacak.
Maçın hareketi ise, sivri çıkışlarıyla ve zekasıyla takdir ettiğimiz Jose Mourinho'dan geldi. 90 dakika boyunca Wembley'deki Arsenal taraftarları "Sıkıcı Chelsea" şeklinde tezahürat yaparken; Mourinho sabretti ve kapağı maç sonunda Arsenal taraftarlarına teslim etti. Mourinho, "Benim oynattığım futbola sıkıcı diyorlar; ancak asıl sıkıcı olan bir şey varsa, o da 10 yıldır kupa alamamak ve başarısız olmak" diyerek Arsenal'li taraftarların ortasını gole çevirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder