26 Temmuz 2015 Pazar

İsabetli Şutsuz Gelen Beraberlik


Geçtiğimiz hafta evinde ağırladığı ligin en golcü ekiplerinden Bursaspor'a zor pozisyon veren Fenerbahçe... Evinde etkili oyunuyla kazanan ve liderliği ele geçiren Fenerbahçe... Bu tamlamalar, Eskişehir deplasmanına lider olarak çıkan Fenerbahçe'nin yüzünü güldürüyordu. Tablo günlük güneşlik görünüyordu, teknik kadro 7'de 7 için kenetlenmişti. Ancak bu tablodan çok uzakta bir Fenerbahçe vardı Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda... Sadece 6 şut çekebilen ve kaleyi bulan isabetli şutu olmayan Fenerbahçe, şans yardımıyla öne geçti; fakat futbol anlamında olumlu sinyaller vermedi.
Maçtan önce Egemen ve Kuyt'un ağrıları artınca, yedek bırakıldılar. Yerlerine ise Hasan Ali Kaldırım ve Bekir İrtegün forma giydi. Hasan Ali'nin gelişiyle, Caner; sol önde başladı. Geçen hafta galibiyeti getiren Webo da yerini koruyordu, 4-4-2 dizilişiyle sahaya çıktı Fenerbahçe... Eskişehirspor'u emniyet sibobu Raheem Lawal'ı durdurma görevi ise Alper ve Mehmet Topal'a verilmişti. Geçtiğimiz hafta bulduğu 3 puan ile iyice rahatlayan Eskişehirspor ise, bu 4-4-2 sürprizine hazırlıklıydı. Teknik direktör Michael Skibbe, takımını 4-5-1 dizilişinde kalabalık bir orta sahayla sürdü. Amacı Fenerbahçe'nin pas organizasyonlarını engelleyerek topun kendilerinde daha fazla kalmasını sağlamaktı. Skibbe; Gökhan Gönül'ün de ileri çıkmasını engellemek amacıyla sağ açığa defansif özellikleriyle dikkat çeken Kaan Kanak'ı monte etmişti. İlk yarıda Eskişehirspor, oyuunu kendi yarı alanında kabul ederken; Fenerbahçe'nin ise adeta Eskişehir ceza sahasına geçeceği yoktu. Sow ve Webo önderliğinde ender pozisyonlar ürettiler; ancak fazla tehlike yaratamadılar.
Fenerbahçe açısından belki de puan kaybını getiren en önemli hata Teknik Direktör İsmail Kartal'dan geldi. Kartal, ilk 15 dakikalık bölümde sabrettikten sonra Sow'un etkili olamadığını gördü ve onu sağ açıktan sol açığa çekti. Böyle olunca sol kulvarda Türkiye'nin en iyisi olan Caner Erkin, sağ açığa monte edilmiş oldu. Hayatı boyunca hiç sağ açık olarak görev yapmamış Caner Erkin, yeni noktasında iyice afalladı. Fenerbahçe'nin pasları ve başlattığı ataklarıyla en etkili ismi Caner Erkin, oyundan tamamen düştü. İsmail Kartal, Eskişehirspor'u şaşırtmak adına Fenerbahçeli taraftarlara acı bir sürpriz yapmıştı. Caner'in sağ açıkta oyundan düşmesiyle, Fenerbahçe ilerleyen dakikalarda oyunu rakip kaleye yıkmakta iyice zorlandı. Bu dakikalarda yardımlarına ise Eskişehirspor yetişti ve Mustafa Yumlu'nun kendi kalesine attığı golle 1-0 öne geçtiler. Golden sonraki bölüm ise, ilk yarı bitene kadar orta saha mücadelesi şeklinde geçti. İlk yarıda Eskişehirspor'un etkinliğini azaltan temel nokta ise, Raheem Lawal'a uygulanan yoğun markajdı.
İkinci yarıya daha iyi başlayan taraf, bariz bir şekilde ev sahibiydi. Orta sahadaki direnci iyice arttırdılar ve presten vazgeçmediler. Fenerbahçe orta sahası karşısında çok yumuşak kalan ve etkili olamayan Sezer'in çıkıp Serdar Özkan'ın oyuna girişi, Kırmızı-Siyahlıların ayağında daha çok top tutabilmesini sağladı. Hemen ardından risk alan Skibbe, Toko'yu çıkararak Emre Güral'ı aldı ve forvetleri ikiledi. Gizli forvet konumunda kanatlardan hareketlenen Emre Güral önderliğinde oyunu iyice Fenerbahçe yarı sahasına yıkan Eskişehirspor'a Fenerbahçe karşılık veremedi. Her geçen dakika ileriye çıkmakta zorlandılar. Zaten yazının başında da belirttiğim gibi sadece hiçbiri kaleyi bulmayan 6 şutları vardı.
Fenerbahçe'nin bu acizliğinden cesaret alan Skibbe, Emre ve Mori'ye daha fazla sorumluluk verdi. Kaybedecekleri bir şey yoktu. Dakikalar 80'i gösterdiğinde top ayağına gelen Emre Güral, hiç düşünmeden öyle bir şut çıkardı ki; daha gidişinden gol olacağı belliydi. Bu sert ve hızlı şut karşısında Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel de müdahalede bulunamadı ve skor tabelası 1-1'i gösterdi. Sakat haliyle ikinci yarıda şans bulan Kuyt ve beraberliğin ardından can havliyle oyuna alınan Emenike de Fenerbahçe'yi kurtaramazken; maç 1-1 bitti. Fenerbahçe, şampiyonluk yolunda çok önemli 2 puan kaybederken; yarına kadar zirvede nöbetçi durumunda bulunuyor.
Eskişehirspor, maç genelinde Fenerbahçe'ye karşı başarılı pas yüzdesiyle de dikkat çekti. Bunda en büyük pay, Kırmızı-Siyahlıların sağ beki Kamil Ahmet Çörekçi'ye ait... Milli takımların alt gruplarında da birçok kez forma giyen ve Türk futbolu için gelecekte önemli bir yetenek olarak görülen Kamil Ahmet Çörekçi, yüzde 95'lik payıyla maçın en başarılı pasını veren isim oldu. Bununla da kalmadı, beraberlik golünde Emre'ye asist yaptı. Eskişehirspor'un genç yeteneği Kaan da çok istekliydi ve görevini tam anlamıyla yerine getirerek tebriği hak etti. Ev sahibinde sonradan oyuna giren Serdar Özkan ve Emre Güral da kendilerinden beklenenleri harfiyen yerine getirdi ve alkışı aldı. Kırmızı-Siyahlılara evlerinde liderden aldıkları 1 puan, ilaç gibi geldi.
Sarı-Lacivertliler, şampiyonluk yarışındaki rakiplerine göre kalan 6 haftada daha kolay bir fikstüre sahip... Ancak Eskişehir deplasmanındaki oyun, mutlu son için hiç ümit vermedi. Türkiye Ligi'nin en büyük takımlarından birisiniz, her sezon olduğu gibi şampiyonluğa oynuyorsunuz; fakat deplasmana konuk olduğunuz maçta tek bir isabetli şutunuz bulunmuyor. Burada kaybedilen iki puanın sorumlusu, hatalı hamleleriyle İsmail Kartal oldu. Şimdi en merak edilen nokta; sezon sonunda bulundukları tabloda bu 2 puanı arayıp aramayacakları olacak. Özetle; belki de İsmail Kartal'ın gelecek planlarını bu 2 puan belirleyecek. İkinci yarıdaki futboluyla puan almayı hak ede Eskişehirspor'u ve sezonun en güzel gollerinden birini atan Emre Güral'ı tekrar kutlamak lazım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder