26 Temmuz 2015 Pazar

Vettel'den Jules'a Armağan!


Bugün gerçekleştirilen Macaristan Grand Prix'sini, aslında yarıştan sonra Sebastian Vettel iki kelimeyle özetliyordu: "Jules için!" Jules Bianchi'nin vefatının ardından gerçekleştirilen ilk yarıştı, başta Ferrari olmak üzere tüm takımlar ve pilotlar üzgündü. Hatta genç pilotu röportajlarında, otomobillerinde ve kasklarında anan pilotlarımız vardı. Yarıştan önce tüm pilotlar bir çember oluşturdu ve Bianchi için saygı duruşunda bulundular.
Macaristan'ın Mogyorod kentindeki 4 bin 381 metrelik Hungaroring Pisti'nde gerçekleştirilen sezonun onuncu yarışında, mutlu sona ulaşan isim, Ferrari'nin Alman pilotu Sebastian Vettel oldu. Çok fazla olay, kaza, yarış dışı kalış ve cezaların yaşandığı sezonun en heyecanlı mücadelesinde, ikinci Red Bull takımından Daniil Kvyat olurken; üçüncü basamağa ise yine Red Bull takımından Daniel Ricciardo çıktı. Böylelikle Ferrari uzun bir aranın ardından yarış kazanırken; Red Bull da Vettel-Webber zamanlarından sonra ilk defa podyumda duble yapmış oldu. Ferrari ve Red Bull günün kazanan isimleri olurken; Mercedes ise hayal kırıklığı yarattı.
Vettel Uçtu
Yarışa Mercedes'lerin arkasında 3. sırada başlayan Sebastian Vettel, mükemmel bir start aldı ve iyi bir tutuş yakalayarak liderliğe oturdu. Bu dakikadan sonra sazı eline alan Alman pilot, her tur rakipleriyle arasını saniye bakımından daha da açtı ve kazalardan, yarışın sonlarına doğru piste giren güvenlik aracından etkilenmeyerek kazanmasını bildi. Vettel, kariyerinde ilk defa Macaristan'da kazanırken; bu sezonki ikinci galibiyetini elde etmiş oldu. Bu galibiyetiyle toplamda 41. galibiyetine ulaşırken; en çok kazananlar listesinde 3. sıradaki Ayrton Senna’nın rekoruna da ortak oldu. Dört kez dünya şampiyonu olan pilot, yarıştan sonra sevincini Ferrari ekibiyle paylaşsa da gün boyunca Jules Bianchi yüzünden tutuk göründü.
Yarışa çok iyi başlayan bir diğer Ferrari pilotu Kimi Raikkonen, önce Rosberg ardından da Hamilton'u geçerek ikinciliğe yerleşti ve takım arkadaşı gibi üçüncü Rosberg ile zaman farkını açmaya devam etti. Felaket bir start alan Lewis Hamilton ise çakıl havuzuna girince, 10. sıraya kadar geriledi. Öndeki üçlü uzun bir süre tempoyu aynı şekilde götürürken; Lewis Hamilton, 10.  sıradan rakiplerini birer birer geçerek dördüncülüğe kadar yükselmesini bildi.
Bol olaylı demiştik; yarışın kaderini etkileyen en önemli olaylardan biri, 44. turda yaşandı. Nico Hulkenberg'in otomobilinin ön kanadı koptu ve aracın altına girdi. Bu olayın ardından güvenlik aracı sahne aldı ve piste girdi. Bununla birlikte, öndeki Vettel ile aradaki zaman farkı kapanan Mercedes'ler çok sevinse ve galibiyet şansları doğsa da bu durumu iyi kullanamadılar. Bu dakikalarda yaşadığı ince bir temasla motor sisteminde arıza yaşayan Ferrari'nin Fin pilotu Kimi Raikkonen, yavaşlamaya başladı ve Rosberg'e geçildi. Sıkıntı artınca, Ferrari ekibi, Raikkonen'i pite çağırdı ve Fin pilot için yarış erken sona ermiş oldu. Rosberg, Raikkonen'i geçip Vettel'i takibe başlarken; takım arkadaşı Hamilton'dan aynı hamle gelemedi. Daha hızlı görünen Ricciardo'ya geçilen Hamilton, bir başka darbeyi de incelenen pozisyonda aldı. Bu ikilinin geçişi sırasında oluşan temasta, Hamilton 5 saniye cezası aldı ve podyum şansını tamamen kaybetmiş oldu. İngiliz pilot, 13. sıraya kadar düştü.
Ricciardo ve Kvyat'ın Yükselişi
Olaylar bu kadarla da sınırlı kalmadı. Rosberg-Ricciardo mücadelesi de yarışın kaderini etkileyen anlardan oldu. Pit stopların ardından giderek hızlanan Ricciardo, Rosberg'i yakaladı ve takibini sürdürdü. Raikkonen'in yarış dışı kalışıyla da 4. sıranın sahibi, Red Bull'dan Kvyat oldu.  Yarışın son bölümlerinde, birinci virajda bir temas daha izledik. Daniel Ricciardo, Nico Rosberg'i geçmeye çalışırken; ön kanadı,Rosberg'in sol arka lastiğini resmen biçti. Bunun üzerine lastiği patlayan Nico Rosberg, geriye düştü ve pit yoluna gitmek isterken çok zaman kaybetti. Böylelikle Ricciardo 2.'liğe, Kvyat da 3.'lüğe yükselmiş oldu. Yarış bu sıralamayla devam ederken, Red Bull yönetimi, Ricciardo'nun kopan ön kanadının problem olmasını istemedi ve onu pite çağırdı. Bu hamleyle Kvyat 2. sırayı aldı, Ricciardo ise pitten 3. sırada döndü.
Yarış bu şekilde sonlanırken; Kvyat yarışı ikinci bitirerek kariyerinin ilk podyumunu kazanmış oldu. Podyumun son basamağını ise Daniel Ricciardo tamamlamış oldu. Antrenman turlarından itibaren hızlı görünen Red Bull, Macaristan'da duble yaparak güzel bir gün geçirdi. Son yarışlarının aksine Macaristan'da iyi bir mücadele gösteren STR Renault pilotu Max Verstappen, yaşanan kazaları iyi değerlendirdi ve yarışı 4. sırada bitirerek kariyerinin en iyi derecesini elde etmiş oldu. Fernando Alonso yarışı 5. tamamlayarak McLaren-Honda markasına sezonun en iyi derecesini getirmiş oldu. Kötü bir gün geçiren Mercedes pilotu Lewis Hamilton ise, aldığı cezanın ardından mücadeleyi 6. sırada tamamlamış oldu.
Geçtiğimiz yılın ardından bu sene de Macaristan Grand Prix'de büyük heyecan yaşadık. Sezonun 10. yarışının ardından Formula 1 Şampiyonası maalesef 4 haftalık bir yaz tatiline girdi. Sezonun 11. yarışı Belçika Grand Prix'si 23 Ağustos'ta koşulacak.
Pilotlar klasmanı:
1. Lewis Hamilton (Büyük Britanya) - 202 puan
2. Nico Rosberg (Almanya) - 181
3. Sebastian Vettel (Almanya) - 160
4. Valtteri Bottas (Finlandiya) - 77
5. Kimi Raikkonen (Finlandiya) - 76
Takımlar klasmanı:
1. Mercedes - 383
2. Ferrari - 236
3. Williams - 151
4. Red Bull - 96

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder