26 Temmuz 2015 Pazar

Barcelona, Arkayı 5'ledi


Berlin Olimpiyat Stadyumu... Yarı Final'de iki dev takımı elemiş ve finale çıkma başarısı göstermiş Avrupa'nın iki büyük kulübünü ağırlıyor. Sol köşede, Bayern Münih'e bayramı göstermeden sadece arifeyi yaşatan Barcelona... Sağ köşede ise, Real Madrid'i kendi silahıyla vurarak bombayı kucağına bırakan Juventus... Dün gece gelin gibi süslenen Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda karşı karşıya geldiler. Tribünler, ikiye ayrılmış durumda ve final koreografisini sergiliyorlar takımlarına itici güç olabilmesi için...
Biz Türkleri en ilgilendiren kısım ise, kesinlikle finalde düdük çalan hakemimiz Cüneyt Çakır ve ekibi... Şampiyonlar Ligi müziği okunurken; hakem olarak Cüneyt Çakır'ı görünce çok gururlanıyoruz. Gözlerimiz dalıyor hafif, bu büyük ülke başarısı yüzünden milli damarlarımız kabarıyor. Yardımcıları Tarık Ongun ve Bahattin Duran'la birlikte göğsümüzü bir hayli kabarttılar. Buradan bir kez daha Cüneyt Çakır'ı tebrik etmek istiyorum. Oyunculara mücadele tanıdığı, oyunu devam ettirmeye yönelik, futbolcularla fazla yüz göz olmaya fırsat tanımadığı ve pozisyonları doğru süzdüğü mükemmel bir mücadele geçirdi. Hep doğru kararlar verdi. Neymar'ın eliyle gol attığı pozisyonda çizgi hakemi ile müthiş bir koordinasyon gösterdiler. 38 yaşındaki hakemimiz, Avrupa'daki git gide artan performansıyla Türkiye'yi gururlandırıyor. Dün, belki de Barca ya da Juve'den bir taraf değildik; ilk defa bir hakemi destekliyorduk. Maçın sonucundan çok, Cüneyt Çakır'ın kararlarını destekliyorduk tüm Türkiye bir olmuş...
Juventus bilindik kadrosuyla sahadaydı. Maçtan önce Chiellini'nin sakatlığı moralleri bozmuştu, defans tandemi Barzagli-Bonucci ikilisine kalmıştı. Onun dışında tam kadro sahada yer alıyordu Zebralar... Katalan ekibi de büyük final için beklenen kadrosuyla sahadayken; Barcelona ile son maçının heyecanını yaşayan Xavi yedekte oturuyordu. O eşsiz ve tüyleri diken diken eden Şampiyonlar Ligi müziğinin ardından yılın en büyük kapışması başlıyordu.
Dev finale Juventus tutuk başlarken; Barcelona, 3. dakikada kaleye gittiği ilk pozisyonda golü buluyor ve 1-0 öne geçiyordu. Sol çapraz kenarda bulunan Brezilyalı Neymar, önü kapanınca ceza sahasına girmekten vazgeçti ve içerideki Iniesta'ya pasını gönderdi. Iniesta da hiç bekletmeden solundaki Rakitic'e çıkarınca, Hırvat orta saha oyuncusu Rakitic'e düzgün bir vuruş yapmak kaldı ve Katalanlar maça mükemmel bir başlangıç yaptı. Rakitic, golünü 3:23'te atarken; Şampiyonlar Ligi'nin en erken 3. golünü de kaydediyordu. Bu arada asisti yapan Iniesta, "Üç farklı Şampiyonlar Ligi Finali'nde asist yapan ilk oyuncu" unvanının da sahibi oluyordu.
Ardından ilk yarı, karşılıklı ataklarla devam etti. Bir Juventus geldi, etkisiz şutlarıyla başarısız oldu. Ardından gelen Barcelona ataklarında ise, Juventus'un emektar kalecisi Buffon geçilemedi. İlk yarıda topun tek hakimi olan Katalan ekibi, Juventus'a fazla top yapma imkanı tanımadı ve ilk yarı biterken topla oynama yüzdesini yüzde 70'lere kadar çıkardı. İlk yarıda dikkat çeken bir başka nokta ise, Juventus'lu Pogba ve Vidal'in agresif oyun tarzıydı. Hakemimiz Cüneyt Çakır, bu ikiliye maç boyunca fazlaca müsamaha gösterdi. Birinci devrede Barca etkili oyununu ikinci golle süsleyemezken; Juventus'ta Tevez ve Morata'nın etkisizliği can sıkıyordu. Pirlo da gününde olmayan isimlerdendi.
İkinci yarıya da üstün başlayan Barcelona, Luis Suarez ile önemli bir şut imkanı yakaladı; ancak Buffon topu kornere çeldi. Bu dakikadan itibaren ipleri eline alan Juventus, 15 dakikalık bölümde iyi pas yaptı ve topa daha çok sahip olmaya başladı. Bunun sonucunda gelen gol ile umutlandılar. Dakikalar 55'i gösterirken; Marchisio’nun nefis topuk pasında (gecenin en güzel hareketi) topu alan Lichtsteiner’ın sağdan ortasında Carlos Tevez’in vuruşu kaleci Ter Stegen’den döndü. Ancak Alvaro Morata, dönen topu tip'leyerek Şampiyonlar Ligi’nde son yedi maçta beşinci golünü attı ve Juventus’a 1-1’lik beraberliği getirdi. Genç İspanyol, Real Madrid'te yapamadıklarını, Juventus formasıyla bir bir gösteriyordu. Gol sonrasında da Barca kalesine yüklenmeye devam eden Juventus, istediği sonucu elde edemedi. Bunun sonucunda ise, Barcelona 2. golü bulan taraf oldu. Lionel Messi hızla rakip sahaya geçip ceza sahası dışından vurdu. Kaleci Buffon’dan seken topu Luis Suarez ağlarla buluşturdu ve takımını 2-1 öne geçirdi. Bu golden sonra, Juventus Barcelona kalesine gol aramak için yüklense de son sözü söyleyen uzatmaların 6. dakikasında Neymar oldu. Son şanslarını arayan Juventus defansını oldukça boş yakalayan Neymar, Pedro'nun asistiyle düzgün bir şut çıkardı ve durumu 3-1'e getiren golü attı. Bu gol, Barcelona'ya kupayı müjdelerken; Cüneyt Çakır da santra yapmadan maçı bitiriyordu.
Barcelona'dan Rekor
Barcelona, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nde Juventus'u 3-1 ile geçerken; şampiyonluk kupasını ise UEFA Başkanı Michel Platini'nin elinden aldı. Katalan kulübü, 2014-2015 sezonunda La Liga ve İspanya Kral Kupası'nın ardından Şampiyonlar Ligi'nde de mutlu sona ulaşarak sezonu 3 kupayla tamamladı. Toplamda 5. kez Şampiyonlar Ligi kupasını müzelerine götürürlerken; son 5 finallerinin 4'ünü kazanmış oldular.
Aynı başarıyı 2008-2009 yılında da tekrarlayan Barcelona, o sezonu da 3 kupayla tamamlamasını bilmişti. Böylelikle Katalanlar, bu başarıyı ikinci kez tekrarlayabilen tek takım olarak futbol tarihine adlarını altın harfle yazdırmış oldular.
Finalin MVP'si ise, Rakitic'in golünde asisti yapan ve maç genelinde kusursuza yakın bir futbol ortaya koyan Andres Iniesta seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder