26 Temmuz 2015 Pazar

Galatasaray'ın Şampiyonluğunun Kritik Noktaları



Şampiyon Galatasaray, dün gece Türk Telekom Arena'da düzenlenen tören ile şampiyonluk kupasına kavuştu. Sarı-kırmızılı renklere gönül veren on binlerce taraftar ve Galatasaray takımı, hem önemli isimlerin konserleriyle hem de saha içindeki görsel şovlarla göze ve kulağa hitap eden bir gece geçirdi. Selçuklu motiflerinden esinlenerek hazırlanan şampiyonluk kupası, kaptan Selçuk İnan'ın ellerinde yükselirken; Galatasaray da 20. şampiyonluğunu kazanarak dördüncü yıldızı tarihte takan ilk takım oluyordu. Altın harflerle yazdırıyordu adını tarihe bir kez daha...
Bu şampiyonluk gelirken; Galatasaray çok zor zamanlar atlattı. Başkanlık değişimi, hoca değişimi, oyuncuların form durumu derken pek çok şeyle uğraşmak zorunda kaldılar. Bunun yanında şampiyonluk yolunda çok özverili davrananlar da vardı. İşte sizin için sezonun kilit isimleri ve olaylarını A'dan Z'ye bir sözlükte derledim.
ABDURRAHİM ALBAYRAK
Sarı-kırmızı renklere doğuştan gönül vermiş ve bu sevda uğruna elinden gelen tüm emeği verebilecek bir yönetici... Galatasaray camiasının ihtiyacı olduğu her anda, elini taşın altına sokmasını ve sarı-kırmızılı kulübü ayağa kaldırmasını bildi. Bu yıl kazanılan 20. şampiyonlukta da rolü büyüktü. Başkan Duygun Yarsuvat'ın ekibinde yer aldı ve Yarsuvat, futbol şubesini tamamen Abdurrahim Albayrak ile Ali Dürüst'e teslim etti. Albayrak, oyuncularla bir baba gibi ilgilenerek morallerini yüksek tuttu. Sorun yaşamamaları için uğraştı. Dahası, şampiyonluğu kazandıracak hocayı, bir akşam ansızın ağzından çıkardı: Hamza Hamzaoğlu... İşi çok gizli tuttu ve Hamza Hamzaoğlu'nu Galatasaray'ın teknik direktörü yapmasını bildi. Direkt şampiyonluğa etki eden hamleleriyle sözlüğümüze girdi.
BAŞKANLIK SEÇİMLERİ
Galatasaray, bir yıl içinde 3 başkan görerek bu konuda da rekoru eline geçirdi. Şampiyonluk yılına başkanlık seçimleri de damga vurdu. İlk önce; "Çilek" diyerek Galatasaray'ı tonlarca borcun altına sokan Ünal Aysal görevi bıraktı ve yerine sezon sonuna kadar Duygun Yarsuvat geldi. Şampiyonluktan günlerce önce ise, Yarsuvat görevi bıraktığında Galatasaray'ın yeni başkanı Dursun Özbek oldu. Kuşkusuz Duygun Yarsuvat ve ekibinin bu şampiyonluğundaki emeği büyük...
CESARE PRANDELLİ
İtalya milli takımını çalıştıran ve kariyerinde kulüp bazında Fiorentina'dan başka başarısı olmayan Prandelli, Galatasaray'a geldiğinde çoğu kişi ona kuşkuyla baktı. Ünal Aysal, bir İtalyan ekolü yaratmak istiyordu. Ancak beklentileri tamamen ters çıktı. Prandelli takımla kimyayı bir türlü oturtamazken; takım, Şampiyonlar Ligi grup aşamasında rezalet bir performans sergiledi. Üstelik, artık her maç, Galatasaray ile "4 Çeker" şeklinde dalga geçilmesine neden oldu. Özetle, Prandelli'nin gönderilmesi; Galatasaray için 4. yıldız yolunda atılan büyük bir hamleydi. İtalyan hoca sezon sonuna kadar kalmak istese, belki de Galatasaray şu an ilk 3'e zor girecekti. Direkt etki ettiği için listemizde...
DÖRDÜNCÜ YILDIZ
Galatasaray, 2014-2015 sezonunu şampiyon tamamlayarak toplamda 20. şampiyonluğunu elde etti. Her 5 şampiyonluk 1 yıldız anlamına geldiğine göre, Galatasaray, tarihte dördüncü yıldızı kazanan ilk kulüp oldu. Sezon boyunca futbolcusundan malzemecisine herkes, bu ilk için savaştı. Dördüncü yıldız onları motive eden en önemli faktördü. Sarı-kırmızılıların formasında gelecek sezon artık 4 yıldız göreceğiz.
FERNANDO MUSLERA
Bana göre Schumacher'den sonra, ligimizin gördüğü en iyi kaleci... Çok çalışkan, ellerine hakim ve atletik... Bu yıl, Galatasaray'ın şampiyonluğunda çok önemli bir rol oynadı. Özellikle Mersin İdmanyurdu maçında yaptığı inanılmaz kurtarış, uzun yıllar geçse de hatırlanacak ve belki de kaleci olmak isteyen çocuklara altyapı eğitiminde ders olarak izletilecek. Kilit maçlarda önemli kurtarışlarıyla ve hırsıyla Galatasaray'a bu sezon de önemli katkılar verdi. Şampiyonluk yolunda son 6 haftada kalesini gole kapatarak inancını gösterdi. Yılın bana göre en iyi kalecisi...
GAZİANTEPSPOR
Galatasaray'ın 28. haftada Türk Telekom Arena'da oynadığı Gaziantepspor maçı, şampiyonluğa olan inancın en üst noktaya çıktığı maçtır bence... Sarı-Kırmızılılar, son dönemde iç sahada gol bulmakta zorlanıyorlardı. Çok pozisyona giriyorlar; ancak basiretleri bağlanıyordu. Yine böyle bir maçtı Gaziantepspor maçı... Tam her şey bitti denilirken 85. dakikada Hakan Balta çıktı ve Galatasaray'ın şampiyonluk ateşini iyice harladı. Şampiyonluk öyküsünde, Gaziantepspor maçının ve Hakan Balta'nın golünün önemli bir yeri var.
HAMZA HAMZAOĞLU
Akhisar Belediye'nin başında oynattığı pozitif futbolla tanınan Hamza Hamzaoğlu, Aralık 2014'te Galatasaray'ın başına getirildi. Bu operasyonda Abdurrahim Albayrak ve Ali Dürüst baş rol oynadı. Camianın içinden yetişen ve bu kulüpte uzun yıllar forma giyen Hamza hocaya yönetimin güveni tamdı. Geldiği ilk günden bu yana tesislerde bir arkadaşlık ve sevgi bağı ortamı oluşturdu. Futbolcularının kaybolan özgüvenini yerine getirdi. Sneijder, Yasin ve Emre Çolak gibi isimleri bire bir konuşmalarla yeniden kazandı. Maçlar oynanırken saha kenarında bir dakika yerine oturmadı. Babasını kaybettiği zor bir zamanda göreve getirildi ve bu şampiyonluk ile son derece anlamlı bir zafer elde etmiş oldu. Dursun Özbek ve yönetimi, onunla yola devam etmeli...
KADRO BÜTÜNLÜĞÜ
Prandelli görevdeyken, Galatasaraylı futbolcular her bir yere dağılmış, moralsiz ve isteksizdi. İtalyan hocanın gönderilişinin ardından bu moralsizlik tavan yaptı. Abdurrahim Albayrak, Ali Dürüst ve Hamza Hamzaoğlu el ele verdi ve futbolculara bire bir terapi uygulandı. Hepsiyle konuşuldu ve istekleri dinlendi. Onlar için tesislerde huzurlu bir ortam yaratıldı. Bu çalışmalar kısa sürede meyvesini verdi ve Galatasaraylı futbolcular bir bütün olmayı başardı. Dördüncü yıldıza bir bütün olarak kenetlendiler. Oynamayan ve küskün futbolcular bile bu kadro bütünlüğüne katkı verdi.
MERSİN İDMANYURDU
31. haftadaki Mersin İdmanyurdu deplasmanı, şampiyonluk inancının dolup taştığı bir maç olması nedeniyle sözlüğümüze giriyor. Galatasaraylı futbolcuların inancı, bakışları her şeyi gösteriyor. Ama bir adam var ki; o günkü performansıyla belki de şampiyonluğu tek başına getirdi: FERNANDO MUSLERA! Uruguaylı kaleci, o gün formundaydı ve en az 7 net Mersin atağını kurtarışlarıyla önledi. Hele kurtarış yaptığı bir pozisyonda hemen ayağa kalkıp yüksek gelen topu tokatlaması bırakın Galatasaraylıları, çoğu futbolsever için inanılmaz bir andı. Galatasaray 31. haftada tutanıyla kazanıyordu. Tutanının inancı, sarı-kırmızıları ayakta tutuyordu.
OTUZ İKİNCİ HAFTA
Çoğu spor otoritesi ve benim tarafımdan Galatasaray'ın en kritik haftası olarak görülüyordu. Çünkü 32. hafta Gençlerbirliği maçında Galatasaray'ın formda kalecisi Fernando Muslera kart cezalısı olduğu için forma giyemeyecekti. Yedek kaleciler Sinan ve Eray da formsuzluğuyla güven vermiyordu. Kalede Sinan olduğundan, Sarı-Kırmızılılar savunmada daha dikkatli olmalıydı. Ve mutlaka kazanılması gereken bir 3 puan ortadaydı. Sarı-Kırmızılılar, Sneijder önderliğinde 3 puan kazanırken kalesinde de tehlikeye fazla izin vermiyordu. Şampiyonluğu ardına kadar aralayan haftaydı 32. hafta... Ayrıca Gençlerbirliği kalecisi Ferhat'ın yediği golde Sarı-Kırmızılıların rakipleri anlamsızca şike aradı. Bu yüzden de çokça konuşuldu bu maç günlerce...
ÖZGÜRLÜK
Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu'nun oyuncularına tanıdığı ve kendi oyun planında uyguladığı serbestlik... Bu sayede Sarı-Kırmızılı futbolcular, daha çok sorumluluk almaya başladı ve başka mevkilere de katkı verdi. Özellikle takımın Hollandalı maestrosu Sneijder'e ve yükselen formuyla Yasin Öztekin'e verilen saha içindeki özgürlük; Galatasaray'ın bu sezonki şampiyonluğunda önemli bir rol oynadı.
PERFORMANS
Şampiyonluğa giderken; takımdan 2-3 kişinin çıkıp sazı eline alması ve ekstra performanslar sergilemesi gerekir. Bu performanslar, şampiyonluk yolunda oldukça belirleyici olur. Galatasaray'da ekstra performans gösterenler Wesley Sneijder, Fernando Muslera, Yasin Öztekin ve Emre Çolak gibi isimler oldu.
RAKİPLER
Rakipler de Galatasaray'ın şampiyonluğunda önemli bir yere sahip... Çünkü Galatasaray; takım olarak, iyi oynayarak ve rakipleri Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın puan kayıplarını bekleyerek şampiyonluğa ulaştılar. Özellikle Beşiktaş'ın yarıştan erken kopuşu, Fenerbahçe'nin de etkisiz futbolu psikolojik anlamda da Galatasaray'a fayda sağladı. Galatasaray'ın şampiyonluğunun resmiyeti, son haftaya kalmadan 33. haftada yine rakibi Fenerbahçe'nin puan kaybıyla açıklandı.
SELÇUK KAPTAN
Galatasaray'ın kaptanı Selçuk İnan; Prandelli döneminde kötü futboluyla dikkat çekerken tribünden de yuhalanıyordu. Bu olumsuz tablo, Hamza Hamzaoğlu'nun gelişiyle değişti ve Selçuk İnan tekrardan eski günlerine döndü. Oyun kuruşu, pasları ve kritik golleriyle şampiyonluğa önemli bir katkı yaparken taraftarlarla da barıştı. Takımda, onun temellerini attığı inanılmaz bir arkadaşlık ortamı da var. Üstelik, sezonun ikinci devresinde Galatasaray'ın oynadığı tüm maçlarda Selçuk İnan, en çok koşan isim olarak da dikkat çekiyor.
ŞAMPİYONLUK KUPASI
2014-2015 sezonunda tüm Galatasaraylılar'ın tek hayaliydi. Bu sezon, şampiyonluk kupası da değiştirilmişti. Selçuklu motiflerinden esinlenerek gümüş ve altın ağırlıklı yapılmıştı. Kaldırılan bu şampiyonluk kupası ilk olurken; Galatasaray'a da Türkiye tarihinde bir ilk yaşatarak dördüncü yıldızı getiriyordu.
TÜRK TELEKOM ARENA
Galatasaray'ın 2014-2015 sezonundaki şampiyonluğunda, Türk Telekom Arena önemli bir yere sahip... Sarı-Kırmızılılar, sezonun en iyi puanını iç sahada sergilerlerken yine en çok puanı da Türk Telekom Arena'da seyircileri önünde topladılar. 13 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi içeren bir tablo çizerlerken 42 puan topladılar. 32 gol atarlarken; kalelerinde 17 gol gördüler. Üstelik, şampiyonluk törenini de Türk Telekom Arena'da yaparlarken; kupa da burada kalktı. Bunun yanında tribün ve koreografi olarak da çok iyi işler ortaya çıkardılar. Özellikle 33. haftada Beşiktaş maçındaortaya çıkardıkları koreografi, unutulmazlar arasında ilk sırada kendine yer buldu.
ÜÇ
Bu rakam da Galatasaray'ın yakın tarihinde önemli bir yere sahip... Galatasaray dün gece kaldırdığı şampiyonluk ile birlikte son dört sezondaki 3. şampiyonluğunu yaşadı. 2011/2012 ve 2012/2013 dönemlerinde iki yıl üst üste şampiyon olurlarken; 20. şampiyonluk ise Hamza Hamzaoğlu önderliğinde geliyordu.
WESLEY SNEIJDER
Galatasaray'ın komutanı, hayat damarı, nefesi, yaratıcı ismi, lideri... Bana göre; Türkiye'ye Hagi'den sonra gelen en önemli ve en kariyerli isim... Wesley Sneijder, Galatasaray'ın 20. şampiyonluğunda kilit rol oynayan isimdi. Yaratıcılığıyla, paslarıyla takımını yönlendiriyor. O da yetmiyor ayaklarını etkili kullanarak güzel goller atıyor. Hamza Hamzaoğlu'nun kendisine biçtiği "Serbest Adam" rolünü fazlasıyla yerine getiriyor. Bu yönüyle Inter ve Mourinho zamanındaki günlerini hatırlatıyor. KAriyerinin en formda dönemlerinden birini yaşıyor. Spor Toto Süper Lig'de 31 maçta 10 gol ve 3 asist ile oynadı. Sneijder, tüm gollerini ise Türk Telekom Arena'da attı. Dün gece mikrofonu eline alıp yaptığı "Fener Ağlama" şovuyla tüm Galatasaraylı'ların kalbini bir kez daha kazandı.
YASİN ÖZTEKİN
Borussia Dortmund altyapısından yetişen Yasin Öztekin, Türkiye'ye Gençlerbirliği forması ile geldi. Buradaki başarılı performansı, onu Trabzonspor'a sürükledi. Trabzonspor'da istediği şansları bir türlü bulamazken; Kayseri Erciyes'e gönderildi. Burada kanattaki hızıyla tekrar çıkış yakalayan Yasin, Ağustos 2014'te Galatasaray'ın teklifini kabul etti. Galatasaray onun için son büyük fırsattı, bunun farkındaydı. Prandelli döneminde kendini gösteremezken; Hamza Hamzaoğlu'nun gelişiyle patlama yaptı. Sarı-Kırmızılılara ikinci devrede en çok katkı veren isimlerin başında geldi. 20 maçta 4 gol ve 5 asistlik bir performans sergiledi. Gelecek sezon da takımın önemli isimlerinden biri olacak. Bu performansı, ona Milli Takımın kapılarını açtı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder