21 Kasım 2015 Cumartesi

Liverpool: Normal ve Sansasyonel


Etihad Stadyumu'nda Cumartesi akşamı hedefleri fazla olan iki takım karşı karşıya geldi. Manchester City, yıldız golcüsü Agüero'nun da dönüşüyle takipçisi Arsenal'in puan kaybettiği hafta kazanmak ve liderliğine puan farkını açarak devam etmek istiyordu. Liverpool ise, yeni teknik direktörü Jurgen Kloop önderliğinde üst sıralara yükselme hedefiyle bu deplasmana geldi. Bu karşılaşma, Manchester City'li Raheem Sterling ve Liverpool'lu James Milner'ın eski takımlarına karşı mücadele etmesi sebebiyle de ayrı bir özeldi. Manchester City'de Pellegrini, takımını 4-2-3-1 taktiğinde, yani her zamanki sistemiyle sahaya sürdü. Hart kaledeyken; defans hattını Sagna-Demichelis-Mangala-Kolarov dörtlüsü oluşturdu. Sağlam bir Otamendi yedekte otururken; Demichelis-Mangala tandemine anlam veremedik. Toure ve Fernando ön liberolarda yer aldı. Orta sahada Navas-De Bruyne-Sterling yer aldı. Forvette ise iyileşen yıldız golcü Sergio Agüero formasına kavuştu. Liverpool'da ise teknik direktör Jurgen Klopp, dinamik bir taktikle takımını çıkardı. Liverpool, atak yaparken 4-3-3 halini alıyor; top rakipteyken ise hemen kolaylıkla 4-5-1'e dönüyorlardı.Kalede Mignolet oynarken; savunma hattı Moreno-Lovren-Skrtel-Clyne'dan oluştu. Orta sahada Emre Can-Lucas-Milner-Lallana-Coutinho beşlisi yer aldı. Forvette ise, sahte forvet rolüyle Roberto Firmino yer aldı. Benteke ve Sturridge kenarda otururken; Klopp'un bir orta saha oyuncusunu sahte forvet olarak kullandığı sistemini çoğu taraftar ilk önce yadırgamıştır. Ancak Klopp, hızlı hücum, takım oyunu ve set hücumu gibi taktiğinin kilit ögeleri yüzünden böyle bir seçim yaptı ve maç sonunda herkes seçiminin nedenini anlamış oldu.

Gelelim maça…Liverpool, maça birinci bölgede oldukça sağlam ve ayakları yere basarak başlarken; ikinci ve üçüncü bölgede de oldukça istekli bir oyun ortaya koydu ilk yarıda… Bunun sonucunda gole çabuk ulaştılar. Manchester City'li defans Sagna'nın hatasında topu kapan Coutinho, hızla ilerledi ve Firmino'ya pas çıkardı. Firmino'nun soldan içeri yerden ortasında top Mangala'ya çarptı ve ağlarla buluştu. Fransız oyuncunun kendi kalesine attığı golle, Liverpool 1-0 öne geçti. Liverpool, golle birlikte daha da iştahlandı ve etkili futboluna devam etti. İleri üçlü sürekli yer değiştirirken; savunmada ise oldukça başarılı hamleler yaptılar. Orta sahadaki kalabalık yapıları ve gösterdikleri direnç, Manchester City'nin topu ileri taşıyamamasına sebep oldu. Öte yandan ev sahibinin savunma hattı, ilk yarıda oldukça hatalıydı. Yine böyle bir anda, Liverpool sahte forveti Firmino City stoper tandemini hataya zorladı ve topu sağ kanada sürdü. Sağdan ceza sahası içinde yer alan Coutinho'ya "Al da at'" dediğimiz yerden bir uzun pas yolladı. Ceza sahasında müsait durumdaki Coutinho topa dokundu ve Liverpool, 2-0'lık üstünlüğü yakaladı. Liverpool, orta sahadaki kalabalık yapı ve dinamik oyun sayesinde üçüncü golü de fazla bekletmeden buldu. Takım atak geliştirirken; Emre Can, topuk pasıyla Coutinho'yu gördü ve bir anda Manchester City'li 3 savunmacıyı oyundan düşürdü. Coutinho da bomboş kalan Firmino'ya kısa pasını aktardı. Firmino ise hafif dokunuşuyla durumu 3-0'a getiren golü atmış oldu. Kırmızılar, 3-0'ın ardından Firmino ile iki de net pozisyonu harcadı. Manchester City, ilk yarıda vasatı bile aşamazken; ilk tehlikeli atağına 44. dakikada hem de uzaktan bir şutla ulaşabildi. Liverpool stoperi Skrtel'in uzaklaştıramadığı top, Agüero'nun önünde kaldı. Agüero, ceza sahası dışından sert ve düzgün vuruşuyla skoru 3-1 yaptı. Takımlar, bu skorla soyunma odasının yolunu tuttular.

Liverpool'un müthiş set oyunu

İlk 45 dakikada Ettihad Stadyumu'nda Liverpool fırtınası esti. Teknik direktör Jurgen Kloop, özellikle Dortmund kariyerinden fazlasıyla hatırladığımız set hücumu ve takım oyunundan oluşan sistemi bu maçta Liverpool'a oldukça başarılı bir şekilde enjekte etti. Kırmızılar'da sahaya çıkan ileri üçlüde Coutinho, Lallana ve Firmino sürekli hareketli bir şekilde kaldı. Birbirleriyle pas yaptılar . Hücumda devamlı yer değiştirdiler. Bu dinamik yapı ve set hücumlarıyla Liverpool, ilk yarıda bir anda üç farklı öne geçebildi.

Örneklemek gerekirse daha yakından bakalım… Liverpool'da Coutinho sol açık, Lallana sağ açık ve Firmino da forvet olarak maça başladı. Konuk ekibin ilk golünde golün hazırlayıcılarından Coutinho sol kanatta yer alırken; Firmino da merkezden sola kayıyor ve City savunmasını hataya zorluyor. Liverpool'un ikinci golünde, forvet oynayan Firmino'nun sağ açığa geçtiğini ve asisti burdan yaptığını görüyoruz. Sol açık başlayan Coutinho ise, merkez forvete kayıyor ve golü böyle buluyor. Bu yapı üçüncü gol öncesi tekrar değişiyor. Üçüncü golün asistini yapan Coutinho soldan hazırlıyor, Firmino ise merkezden golü atıyor. Özetle, Liverpool'un 33 dakikada bulduğu 3 gol ve bu dakikalar boyunca oynadığı futbol; modern futbol eğitimi veren kurum ve kuruluşlar için bir ders niteliği taşımalıdır. Bu 33 dakikalık bölüm cdye aktarılması gerektiği gibi; 3 gol de kendi içinde ayrı ayrı cd'ye aktarılmalı ve Liverpool'un uyguladığı dinamik, dirençli ve değişiklik gösteren set hücumu daha iyi öğrenilmelidir.

Pellegrini'nin hamleleri tutmadı

Manchester City'de teknik direktör Manuel Pellegrini, ikinci yarıya orta sahayı kuvvetlendirerek çıkardı takımını… Toure ve Navas'ın yerlerine, orta saha oyuncuları Delph ve Fernandinho girdi. Şilili kurt hocanın bu hamlelerinin işe yarayabildiğini söylemek yanlış olur. Ev sahibi 55'e kadar ikinci ve üçüncü bölgede hareketlense de; bu dakikanın ardından Liverpool tekrar kontrolü eline aldı ve ilk yarıdaki etkinliğini sürdürdü. Manchester City'nin ikinci yarıdaki ilk tehlikeli atağı 64'te geldi. Liverpool savunmasının hataso sonucu top önünde kalan Agüero'nun sert şutunu kaleci Mignolet kurtardı. Bu dakikadan itibaren orta sahadaki direncini arttıran Liverpool, Firmino ile iki net pozisyondan yararlanamazken; maçı izleyenler iki pozisyonda da saç baş yoldu. Ardından, ikinci yarıda oyuna giren Christian Benteke, bomboş pozisyonda topu aldı ve sert vuruşunda City kalecisi Hart, topu kornere çeldi. Korneri sağdan Lallana kullandı. Ceza sahası içinde top, Skrtel'in önünde kaldı. Skrtel topa çok sert vurdu ve top filelerle buluştu: 4-1! Liverpool bu güzel golle tekrardan üç farklı üstünlüğü yakaladı. Bu dakikadan itibaren skoru değiştirecek başka bir pozisyon yaşanmayınca; konuk ekip Liverpool, lideri 4-1 ile bozguna uğrattı.


Liverpool, bu farklı galibiyetiyle ligde 9. sıraya yükseldi. Aynı zamanda Kırmızılar, lider Manchester City'i koltuğundan indirerek; yeni lider Leicester City'i de belirlemiş oldu. Ev sahibi Manchester City'i bu maçtaki performansıyla hiç beğenmedim. Savunma hataları fazlalık gösterirken; ikinci ve üçüncü bölgede oldukça silik kaldılar. Konuk ekip Liverpool ise, sahanın her alanını domine etmeyi başardı ve hakkıyla bir galibiyet aldı. Liverpool'da ilk golün hazırlayanları olan Coutinho ve Firmino, bunun yanında birer gol ve birer asistlik performanslarıyla maçın yıldızı oldular. İki Brezilyalı, Cumartesi akşamı gerçekten mükemmel anlaştı ve galibiyetin önünü açtılar. Liverpool'un bu sezonki ikinci pahalı transferi Roberto Firmino da sonunda kendisinden beklenen performansı göstererek "Merhaba!" demiş oldu. Kendisini sürekli "Normal Biri" olarak tanıtan teknik direktör Jurgen Kloop, dün akşam öğrencileriyle birlikte gayet sansasyonel bir galibiyet alarak Ada'ya damga vurmuş oldu.

BONUS:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder