21 Kasım 2015 Cumartesi

Barca'dan Real'e Darbe Üstüne Darbe!


Dünyada en az 700 milyon insanın televizyon başında ya da Uzakdoğu'daki gibi sinemalarda izlediği dünyanın en büyük derbisi…. Takipçisi ile liderinin, sezonun gidişatını belirlemesi açısından oldukça önemli bir maç… La Liga'da her yıl merakla beklenen müsabaka… Kralın takımı ile Katalan ekibinin mücadelesi… Cristiano Ronaldo ile Lionel Messi'nin kapışması… Yan adamlar Benzema-Bale ile Suarez-Neymar'ın bu kapışmaya yandaşlık edişi… Toplam değeri 515 Milyon Euro olan dünyanın en pahalı 5 futbolcusunu içinde barındıran derbiden de öte bir kültür… Tüm bu sebepler, aslında Real Madrid-Barcelona derbisinin önemini anlatmaya yetmez bile… El Classico'nun ilk ayağı dün akşam Santiago Bernabeu Stadı'nda gerçekleşirken; yıldızların buluştuğu maç, içinde dünyanın en pahalı 5 oyuncusunu da barındırdı. Toplam değerleri 515 Milyon Euro olan Ronaldo, James Rodriguez, Gareth Bale, Luis Suarez ve Neymar sahaya ilk 11'de çıktı. Karşılaşma öncesinde Paris'te terör saldırısına kurban verdiğimiz insanlarımız için yapılan saygı duruşu ve bu saygı duruşunda iki takımın teknik direktörleri ve yedek futbolcularının da bulunması takdir topladı. Real Madrid tribünlerinden Fransa bayrağı açıldı.

Bu güzel görüntüler ve anekdotların ardından kadro yapılarına bakalım… Ev sahibi Real Madrid'de düzelen Sergio Ramos, savunmadaki yerine döndü. Benitez'in Real Madrid'i 4-2-3-1 ile sahadaydı. Casemiro'nun yerine James Rodriguez ilk 11'e girdi. Hakkında çıkan haberlerden sonra Benzema da ilk kez 11'deki yerini aldı. Real Madrid kadrosunda, derbi öncesi üç değişiklik bu şekildeydi. Luis Enrique'nin Barcelona'sı her zamanki kadro seçimi ve 4-3-3 taktiğiyle sahadaydı. Messi iyileşmişti ve kulübede yer aldı. Forvette Suarez ve Neymar'a Sergi Roberto eşlik etti. Orta saha Iniesta, Busquets ve Rakitic üçlüsünden kuruldu. Savunma hattı ise Alves-Pique-Mascherano ve Alba'dan oluştu. Bu kadro dizilişleriyle birlikte, konuk ekip Barcelona, maça daha etkili başlayan taraf oldu.

Mücadelenin ik 7-8 dakikası oldukça temkinli başladı. İki takım da birbirini tartarken; ilk tehlikeli atak Barcelona'dan geldi. Suarez'in pasında topla buluşan Neymar'ın vuruşu, auta çıktı. Ardından Real Madrid Cristiano Ronaldo'nun ayağından ilk tehlikeli atağını bulsa da Barcelona kalecisi Bravo'yu geçemedi. Karşılıklı bu ataklardan sonra; 10. dakikadan itibaren Barcelona oyunun üstünlüğünü eline alan taraf oldu. Her bölgede oldukça dominant bir oyun ortaya koydular. Ev sahibi Real Madrid, bu dominantlık karşısında iyice geri çekilmeyi tercih etti ve bu kararının cezasını kalesinde hemen gol olarak gördü. Son zamanlarda formda orta saha oyuncusu Sergi Roberto'nun muazzam pasında ceza sahası içinde topla buluşan Luis Suarez, düzgün bir vuruşla Barcelona'yı 1-0 öne geçirdi. İlk yarının son 30 dakikasında istediklerini yapabilen taraf olan Barcelona, ikinci ve üçüncü bölgedeki etkili oyununu sürdürürken; ikinci gole de ulaştı. Iniesta'dan güzel bir pas alan Neymar, ceza sahası içinde bitiriciliğini konuşturdu ve durum 2-0'a geldi. Barcelona bu iki golle iyice raharlarken oyunu rakip kaleye yıkmayı da başardı. Ev sahibi Real Madrid ise, oldukça etkisiz bir günündeydi. Orta sahada Barcelona'nın yoğun direnciyle karşılaşınca, üçüncü bölgeye top taşımakta zorlandılar ve cılız ataklar gerçekleştirebildiler. İlk yarıda takımlar 2-0'lık skorla soyunma odasına girerken; sahada ise tam bir Barcelona dominasyonu vardı.

Durdur Durdurabilirsen

Barcelona'nın ilk yarıdaki istekli oyunu, ikinci yarıda da tam gaz devam etti. Dinamik futbolları ve takım oyunuyla etkili oldular. Real Madrid'in ağırlığını koyamadığı her dakika daha da güçlendiler ve bu güçle birlikte sahanın her alanında oldukça etkili oldular. kinci yarıda devam eden bu istek, onlara golü de getirdi. Hazırlanış açısından oldukça şık golde, Neymar'ın asistinde son sözü Iniesta söyledi ve durum 3-0'a geldi. Bu dakikadan sonra, Rafa Benitez, Rodriguez'in yerine Isco'yu alarak; Real Madrid'in ön tarafta top tutmasını planladı. Real, bu hamleyle birkaç dakika etkili gözükse de; skora yansımadı. Barcelona'da ise 2 aylık bir ayrılığın ardından Messi , Rakitic'in yerine oyuna girdi. Real Madrid'in 65. dakikadan sonra fiilen pes edişiyle, Barcelona çok daha rahatladı ve işi tiki-takaya döndürdü. Karşılaşmada son sözü ise; Alba'nın şık asistinde Luis Suarez söyledi. Bu dakikadan sonra başka tehlikeli atak olmayınca, Barcelona 4-0 kazandı. Real Madrid ile puan farkını 6'ya çıkaran Katalan ekibi, liderliğini sürdürdü. Barcelona'da 2 gol atan Luis Suarez istekli futboluyla maçın yıldızı oldu. Birer gol ve birer asistlik performanslarıyla Neymar ve Andres Iniesta da göz kamaştıran isimler oldu.

Barcelona için önemli bir anekdot da Lionel Messi'siz nasıl idare edişleri oldu. Arjantinli süper yıldızın 2 aylık yokluğunda, Barcelona'da  Neymar ve Suarez ikilisi dümene geçti. Messi'nin oynamadığı her maçta Neymar ve Luis Suarez skora katkı yapmayı başardı ve Messi'nin yokluğunu aratmamış oldu. Rakamlara vurdurmak gerekirse; Barcelona'nın attığı son 20 golün 10'unda Neymar'ın, 10'unda ise Luis Suarez'in imzası var. Bu ortaklık, gerçekten müthiş bir istatistiği gözler önüne seriyor. Bu ikili, 10'ar gole katkıda bulunarak, La Liga'da gol krallığı yarışında da öne geçtiler. Eleştirim ise, Real Madrid tarafına olacak. Real Madrid, Rafa Benitez yönetiminde oldukça etkisiz, pasif ve sinmiş duruyor. İyi bir ortaklık olmadığı görüşündeyim. Bu ortaklık, başkent ekibini her geçen hafta daha da zedeliyor ve zirveden uzaklaştırıyor. Sistem, mantalite ve beklentiler açısından iki taraf birbirine hiç uyuşmuyor. Rafa Benitez özellikle Liverpool kariyerinden sevdiğim ve saygı duyduğum bir hocadır; ancak Real Madrid için oldukça yetersiz kalıyor. Bu akşam Real Madrid'in derbideki silik futbolu kabul edilemez. Real Madrid daha farklı yenildiği maçlarda bile Barcelona'ya hiçbir zaman bu kadar fazla ezilmemiştir.


Eflatun-Beyazlılarda savunma hatalarını da görmezden gelmek mümkün değil… Ramos'un tecrübesiyle o bölgeyi toplamasına rağmen; pozisyon kaybıyla yine açıklar veriyorlar. Ramos olmadığı zaman, takım savunmasının halini düşünmek bile istemiyorum. Nitekim, Sevilla mağlubiyetlerinde bu durumu net analiz etme fırsatı yakalamıştık. Real Madrid'de bir pes etme olayı da hakim… Sevilla karşısında pes ettikleri gibi bu akşam da Barcelona karşısında 65'ten sonra pes ettiler. Tüm bu sorunların üstesinden gelmeleri ve yeni bir başlangıç yapmaları gerekiyor. Zira Celta Vigo, Atletico Madrid ve Valencia gibi ekipler; alttan sağlam gelirken işleri oldukça zor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder