9 Kasım 2015 Pazartesi

Dortmund'un 'Ruhr'u yeter!


Bundesliga'da yılın en önemli ikinci maçı için, on binlerce taraftar Signal Iduna Park'taki yerini alırken; milyonlar da televizyondan bu heyecana ortak oldu. Güzel futbol ve formda performansıyla dikkat çeken Borussia Dortmund, sezona etkili bir futbol oynayarak başladıktan sonra durulan Schalke 04'ü ağırladı. Borussia Dortmund teknik direktörü, Schmelzer'in formasına geri kavuşması ve Marco Reus'un sakatlığı nedeniyle Ruhr Derbisi'nde kadroda değişikliğe gitti. Schmelzer, Jo-Hoo'dan formasını geri alırken; Reus'un yerine ise Gonzalo Castro'yu gördük. Castro burada kanat olarak görev yapsa da; sık sık orta saha olarak forma giydi ve orta sahaya katkıda bulundu. Konuk ekip Schalke 04'te ise Andre Breitenreiter, tek değişikliğe gitti ve stoperde Höwedes'in yokluğunda, Neustadter'e şans verdi. Borussia Dortmund 4-2-3-1 ve Schalke 04 ise 4-4-2 sistemleriyle sahadaydı. Schalke 04 buraya kapanmamak için geldiğini dizilişiyle gösterse de; saha içinde pek de öyle olmadı.
Başlangıç düdüğünün ardından, ilk 10 dakikada takımlar temkinli davrandı ve paslaşmalarla bu bölümü eritti. Bu sürecin ardından, 20 dakikalık bölümde ev sahibi Borussia Dortmund sazı eline aldı. Sarı-Siyahlılar, Mhikhtaryan ve Aubameyang önderliğinde ataklar geliştirdi ve rakip kalede tehlikeler yarattı. Bu pozisyonlar, golün habercisiydi; nitekim öyle de oldu. Borussia Dortmund, baskılı oynadığı dakikaların sonunda gole ulaştı. Ev sahibinin golünde, tam bir takım oyunu hakimdi. Mhikhtaryan, sağ köşedeki Ginter'i gördü. Ginter, rakibini çalımlayarak ceza sahası köşesine kadar topu sürdü ve adrese teslim bir orta kesti. Ev sahibinin Japon yıldızı Kagawa, kısa boyuna rağmen kafayı vurmayı başardı ve Borussia Dortmund,derbide 1-0 öne geçen taraf oldu. Schalke 04, golden sonra şoku çabuk üzerinden attı ve Dortmund savunmasının hatasını iyi değerlendirdi. Dortmundlu Hummels'in gönderdiği pası kesen Schalke 04'ten Goretzka, sağ kanattaki Leroy Sane'ye yüksek bir pas gönderdi. Topu iyi kontrol eden Sane, sağ köşeden ceza sahasının içine girdi ve ortada boş durumdaki Huntelaar'a pasını çıkardı. Hollandalı golcü ise topu filelerle buluşturdu ve skora denge geldi: 1-1! Golün hakkı ise Sane'deydi. Genç Alman, Draxler'den sonra Schalke 04'ün yeni silahı oldu ve bu yıl çıkıştaki performansıyla Almanya milli takımına kadar ulaştı. Eşitliğin ardından 10 dakikalık bölümde tehlikeli bir pozisyon yaşanmazken; Borussia Dortmund, devreye girmeden üstünlüğü yakaladı. Soldan Mhikhtaryan'ın kullandığı kornerde, topa iyi yükselen Ginter düzgün bir kafa vuruşuyla skoru 2-1'e getirdi. Bu golle birlikte, Borussia Dortmund, devre için soyunma odasına 2-1 önde girdi.
Örümcek adam devrede
Borussia Dortmund, ikinci yarıya da baskılı başladı ve ikinci yarının hemen başında golü buldu. Mhikhtaryan-Castro-Aubameyang üçgeni gördük golde… Pası alan Castro, Aubameyang'ı ara pas ile kaçırdı. Dortmund'un bı yıl en büyük silahı Aubameyang da Fahrmann'ın solundan düzgün bir vuruşla ağları sarstı. Ev sahibi takım durumu 3-1'e getirirken; bu gol bir anlamda da maçın koptuğu anlamına geldi. Borussia Dortmund golden sonra saha içinde de oldukça rahatlarken; Schalke'de Breitenreiter'in maçı çevirmek ve orta sahayı canlandırma adına hamleleri işe yaramadı. 65'ten sonra kısa bir an üstünlüğü eline alan ve topa sahip olan Schalke 04, bu dakikalarda farkı bire indirme fırsatı buldu. Sağdan yapılan ortada Dortmundlu stoper Hummels topu kontrol edemedi ve top Huntelaar'ın önünde kaldı. Hollandalı topu kontrol ederek soğukkanlı vuruşuyla durumu 3-2 yapan golü attı. Hummels'in bu goldeki hatası da oldukça dikkat çekiciydi.
Bu golden sonra, Borussia Dortmund, kaza yaşamamak adına çabuk toparlandı ve kontrolü eline aldı. Skoru değiştirecek başka bir pozisyon olmayınca, Borussia Dortmund derbide Schalke 04'ü 3-2 mağlup etti. Ev sahibinde 1 gol 1 asistle oynayan  Matthias Ginter, bana göre maçın yıldızı olacak bir performans ortaya koydu. Schalke 04'te ise Huntelaar, iki gol ile yıldızlaşırken; mağlubiyete engel olamadı. Konuk ekipte Sane, yine dikkat çekici bir performans ortaya koydu ve dünya futbolunda gelecek adına önemli sinyaller verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder