8 Kasım 2015 Pazar

İzmir'in galibi Karşıyaka!


İzmir Derbisi, Ege'nin nefesini tuttu. Karşılaşma analizine geçmeden, İzmir^deki atmosferi ve centilmen havayı takdir ettiğimi söylemeliyim. Avrupa'daki derbilerde insanlar tiyatro izler gibi oldukça sakin bir halde; Türkiye'de de taşkınlıklara gerek yok… Bir problem yaşanmaması en sevindirici gelişme… Karşıyaka'da teknik direktör Kemal Özdeş, takımını derbiye Adanaspor maçından farklı olarak tek değişiklikle sahaya sürdü. Serkan Kurtuluş'un yerine, sağ bekte Mehmet Akgün yer aldı. Bu sezon Karşıyaka'da daha çok forvet ve gizli forvet olarak yer alan deneyimli golcü Necati Ateş'in, derbide sol açık oynaması işe oldukça şaşırttı. Göztepe'de ise, derbi öncesi kadroda daha fazla değişiklik görüldü. Adana Demirspor karşılaşmasındaki ilk 11'den 5 isim, derbide kesik yedi. Metin Diyadin beş değişikliğini, derbide Hakan Arslan, Erkan Sekman, Giray Kaçar, Emre Aygün ve Mirkan Aydın'ı ilk 11'e koyarak yaptı. Belçikalı golcü Vleminckx'in ise, böyle önemli bir maçta yedek bırakılması, kafalarda soru işareti yarattı.
Göztepe ilk 20 dakikada topa daha çok sahip olan taraf… İstekli futbollarıyla dikkat çektiler. Gökhan Karadeniz ve Maah önderliğinde olgun ataklar geliştirip rakip kalede tehlikeli oldular. Karşıyaka'nın adam adama yerine zonal bir markaj anlayışı tercih etmesi, onalr adına sıkıntı yarattı ve Göztepe'nin ataklarının daha tehlikeli gelişmesine neden oldu. Karşıyaka ilk yarıda istediklerini bir türlü yapamadı. Göztepe'nin savunma ve orta sahadaki kalabalık yapısı, Karşıyaka'nın ataklarının cılız kalmasına neden oldu.  İlk yarıda sertlik de hakimdi ve teknik direktör Cüneyt Çakır, bu yüzden sık sık oyunu durdurmak zorunda kaldı. Göztepeli Barış, Karşıyakalı Ömer Can'a sertfaulü sonrası direkt kırmızı kart gördü ve takımını on kişi bıraktı. Bunun ardından Metin Diyadin, Emre Aygün'ü çıkararak orta sahaya Özgür İleri'yi oyuna aldı, Erkan Sekman ise stopere geçti. Rakibinin 10 kişi kalışı sonrası, Karşıyaka topa daha fazla sahip olmaya başladı ve sol kanattan Necati önderliğinde etkili olmaya çalıştı. Zaten  konuk ekip, ilk 45 dakikada sürekli Çağlar-Necati kanadından üçüncü bölgeye ulaştı. Karşıyaka, Gökhan Ünal ile ilk yarıdaki en net pozisyonunu değerlendiremeyince, İzmir Derbisi'nin ilk yarısı 0-0 sonuçlandı.
Engin son sözü söyledi
Karşıyaka, ikinci yarıya istekli bir futbolla başladı. Ömer Can'dan aldığı pası, orta şut karışımı bir vuruşla kaleye gönderen Necati, ev sahibinin ikinci yarıdaki ilk tehlikeli atağını gerçekleştirdi. Göztepe, ikinci yarıyla birlikte tamamen topun arkasına geçti ve savunmada sağlam kalarak kontralar bulmaya çalıştı. İkinci yarının ilk bölümlerinde, maç bu şekilde geçse de; 60. dakikadan itibaren Göztepe, 10 kişi olmasına rağmen rakip kalede önemli bir baskı kurdu. Karşıyaka; Mehmet Eren Boyraz, Fall ve Engin Baytar'ın oyuna girmesiyle kontrolü tekrar eline aldı. Engin ve Fall ile net iki pozisyon kaçırarak saç baş yoldurdular. Göztepe taraftarları, 70. dakikadan sonra ısrarla "Vleminckx!" sesleriyle tribünü inletse de; Metin Diyadin, Belçikalı'yı ancak 87. dakikada oyuna aldı.
Bunun yanında Karşıyaka, 77-87. dakikalar arasındaki yoğun baskının karşılığını, 89. dakikada öne geçerek aldı. Oyuna ikinci yarıda giren iki isim, golün hazırlayıcısı oldu. Necati'nin soldan ortasında, Mehmet Eren topu arka direkte kafayla indirdi. Tam bu sırada araya giren Engin Baytar, topa son dokunuşuyla topu filelere gönderdi ve ev sahibini 1-0 öne geçirdi. Bu gol, futbolcular ve tribünleri büyük bir sevince boğdu. Uzatmalarda da tehlikeli bir pozisyon yaşanmayınca; İzmir Derbisi'ni Göztepe'yi 1-0 mağlup eden Karşıyaka kazandı. Bu galibiyet ev sahibindeki suları durultmak adına önemli bir başarı olurken; Göztepe ise, kötü gidişini sürdürdü. Baskılı futboluna rağmen kırmızı kartın da etkisiyle hücumda çok etkili olamayan Göztepe'de, teknik heyetin üzerindeki baskı artacak. Derbinin galibi Karşıyaka'yı, oyunun belirli bölümlerdeki baskısını maçın geneline yaydığı takdirde güzel günler bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder