26 Ekim 2015 Pazartesi

Premier Lig'te Haddini "BİLİC"en


Yaz transfer döneminde Beşiktaş ile iki taraf için de yürek burkan bir ayrılık yaşayan Slaven Bilic, dinlenmeye fırsat bulamamıştı. Futbolculuk döneminde uzun yıllar forma giyip kaptanlığını bile yaptığı İngiltere Premier Lig ekibi West Ham United onu göreve çağırıyordu. Hırvat çalıştırıcı, Beşiktaş'ın başında geçirdiği kutsal 2 yıl gibi West Ham United'taki görevin de kutsal olduğunu biliyordu. Bu yüzden ikinci bir kez düşünmedi ve Boleyn Ground Upton Park'ın yolunu tuttu.
Beşiktaş döneminde transfer yapmanın zorluğunu yaşayan Slaven Bilic'e, West Ham United Başkanı önemli bir transfer bütçesi sundu ve kış dönemi ile 2016 yaz transfer döneminde bu desteğin süreceğini söyledi. Çünkü 2016'da Olimpiyat Stadı'na taşınmaya hazırlanan West Ham United, bu büyük stadı doldurmak adına önemli isimleri kadroya katmalıydı. Bilic bu yaz ilk etapta Dimitri Payet, Angelo Ogbonna, Pedro Obiang, Nikica Jelavic, kiralık olarak Lanzini ve kiralık olarak Victor Moses gibi isimleri kadroya kattı. Bu isimlerdeki ortak noktayı bulmak gerekirse, yeni gelen isimler forma giydiği hemen ilk maçtan itibaren takım oyununa katkı vermeye başladı. Beşiktaş'da transfer zorluğu, stat problemi, medya baskısı gibi problemlerle uğraşmak zorunda kalan Bilic'in İngiltere seferinde, artık hiç sorunu kalmamıştı ve arkasında ona çok güvenen bir yönetim bulunuyordu.
Slaven Bilic, 10 haftası geride kalan İngiltere Premier Lig'de derbi mahiyetinde 4 önemli maç kazandı ve İstanbul günlerinde "8 derbi maçından birini bile kazanamadı, başarısız!" yaftalaması yapanlara en iyi cevabı verdi. Öncelikle Bilic'in derbi kariyerine baktığımızda; Beşiktaş'ın kaybettiği derbi maçlarında bazı değişkenlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Çok değerli sinema ve televizyon sanatçısı Zafer Algöz'ün dediği gibi "Futbol bir ayak oyunu; ancak maç içinde başka ayak oyunları oynanıyor. Özellikle bu ayak oyunları Beşiktaş'ın önemli derbi maçlarında işliyor" sözleri bu değişkenleri özetliyor. Gerçekten de bu değişkenler, derbilerde Bilic'in Beşiktaş'ının önüne geçti. Siyah-Beyazlılar iyi oynasa bile motivasyonlarını 'ayak oyunları' sayesinde kaybetti.
Seri Arsenal İle Başladı
Futbolun beşiğine, ayak oyunları yerine gerçek ayak oyununun oynadığı yere gitti Slaven Bilic... Beşiktaş kariyerinde; Avrupa'da Arsenal, Tottenham ve Liverpool gibi Premier Lig ekipleriyle karşılaşmıştı Hırvat çalıştırıcı... 6 maçta da sistemli ve daha önce çalışıp takımlara göre hazırladığı futbol tarzıyla üç İngiltere ekibine de kök söktürdü. Bilic'in bu sistemi, özellikle Türk ve İngiliz spor otoritelerinden takdir edildi.Bilic Türkiye'de en iyi maç hazırlığı yapan ve takımını sisteme motive eden hocaydı. Bu konuda kimse aksini söyleyemez. Tottenham, Arsenal ve Liverpool olmak üzere 6 maça bakanlar, bu bahsettiğimi daha net görebilir.
Dönelim Premier Lig'e... West Ham United, seriye Arsenal deplasmanında başladı. Sezona Community Shields kazanarak giren ve form olarak oldukça diri Arsenal karşısında hadlerini bilerek ve rakibin topla oynamasına izin vererek beklediler. Yakaladıkları hızlı hücumları ise en ekonomik şekilde değerlendiler ve Koyuate ile Zarate'nin golleriyle 2-0 kazandılar. İç sahada aldıkları iki yenilgiyle hayal kırıklığı yaratsalar da; dördüncü hafta Liverpool deplasmanına konuk oldular. O dönem takımın başında olan Brendan Rodgers yönetiminde buhranlar yaşayan Liverpool karşısında Lanzini'nin şok golüyle kontrolü eline alan West Ham, noble ve Sakho'nun sayılarıyla maçı 3-0 kazanmasını bildi.
Beşinci hafta iç sahadaki Newcastle United galibiyetinin ardından 6. haftada ligin en iyi futbolunu oynayan ve liderliğini sürdüren Manchester City'e konuk oldular. Herkes dağılmalarını beklerken; Bilic yine teknik direktörlük zekasını ortaya koydu ve Arsenal maçındaki sistemi sahaya koyarak West Ham United'in lideri 2-1 yenmesini sağladı. Goller sakatlığının etkisini atmaya başlayan Sakho ile kiralık transfer Moses'tan geldi. Özellikle Moses, kanattaki futboluyla West Ham'ın diri kalmasını sağladı ve takım oyununa yüzde yüz katkı sağladı. Sonraki süreçte 3 haftada 5 puan toplayarak yenilgisiz bir sürece başlayan West Ham, 10. haftada evinde, kötü günler geçiren Chelsea'yi konuk etti. Burada ise Bilic, Liverpool karşısındaki sistemi sahaya yansıttı. Ev sahibi atak oyunu ve topa sahip olmasının karşılığını aldı. Zarate ve Carroll'un golleriyle, Chelsea'yi ateşe attılar.
3 deplasman ve bir iç sahada ligin 5 büyüğünden olan Arsenal, Liverpool, Manchester City ve Chelses'yi mağlup eden West Ham; 10 haftası geride kalan ligde şu an Manchester City ve Arsenal'in ardından 3. basamağa yerleşmiş durumda... Slaven Bilic ise, efsane olduğu kulübüne daha 10 haftadan efsane 4 başarı yaşatarak şimdiden koltuğunu sağlamlaştırmış görüldü. Yeterli transfer desteği ve takımda kalma güvencesini West Ham yönetiminden alabilirse; Slaven Bilic Premier Lig'de kısa çaplı bir Alex Ferguson istikrarı yakalayabilir.  Bu arada Hırvat teknik adam, oyunu okuma ve yaptığı oyuncu değişiklikleri anlamında da sıkıntılarını gidermiş ve kendisini geliştirmiş durumda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder