21 Ekim 2015 Çarşamba

EURO 2016 Detaylı Analizi


Dünyanın ikinci büyük turnuvası olarak kabul edilen EURO 2016’da grup aşaması bitti ve toplamda 20 takım Fransa’daki yerini ayırttı. Kalan 8 takım ise, Play-Off oynayarak EURO 2016 biletini alan son 4 takım olmak için savaşacaklar. EURO 2016 turnuvasının sona erişinin ardından; Fransa, Türkiye, Belçika, Almanya, İspanya, İngiltere, Galler, Portekiz, İtalya, Rusya, İsviçre, Avusturya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Slovakya, İzlanda, Kuzey İrlanda, Arnavutluk olmak üzere 20 takım direkt olarak Fransa uçağına biniyor.

Bunun yanında gözlerimizi artık Play-Off heyecanına diktik. Bu aşamada 8 takım, rövanşlı olarak, EURO 2016’da yer alacak son takım olmak için savaşacak. Play-Off’larda Ukrayna- Slovenya, İsveç – Danimarka, Bosna Hersek – İrlanda ve Norveç – Macaristan eşleşmeleri gerçekleşecek. 8 takımı karşı karşıya getirecek eşleşmelerde ilk maçlar 12-13-14 Kasım, rövanş maçları ise 15-16-17 Kasım tarihlerinde oynanacak.

A Grubu

Milli takımımızın da yer aldığı A Grubu’nda; Çek Cumhuriyeti 22 puanla birinci, İzlanda da 20 puanla ikinci olarak direkt bir şekilde EURO 2016’ya gitmeyi garantiledi. Temsilcimiz Türkiye ise, özellikle son bölümü büyük bir heyecana sahne olan grup yarışında son 3 maçtan 9 puan çıkararak ve Letonya’nın Kazakistan’a yenilmesiyle “En İyi Üçüncü” unvanıyla Avrupa’nın en büyük ikinci kupasına katılmayı garantiledi.

A Grubu’nda toplam 80 gol atıldı. Grubun en golcü takımı 19 gol atan Çek Cumhuriyeti olurken; kalesinde en fazla gol gören takım ise, 19 gol ile Letonya oldu. İki takım da maç başına 1.9’luk bir ortalamaya sahip oldu. Türkiye, bu grupta son 6 maçta yenilmeyerek; 4 galibiyet ve 2 beraberlik ile  14 puan toplamış ve göz alıcı bir performans sergilemiş oldu. Öte yandan son 3 maçından yalnızca 2 beraberlikle 2 puan çıkarabilen İzlanda ve son 4 maçının 3’ünü yenilgiyle kapatan Hollanda, grupta son haftalarda vasat bir performans göstermiş oldular.

Grubun en golcüleri; İzlanda’da 6 gol atan Gylfi Sigurdsson ve Türkiye’de 4 gol kaydeden Burak Yılmaz oldular. İzlanda, yakaladığı altın jenerasyonla tarihinde ilk defa büyük bir turnuvaya gitmeye hak kazanırken; çok büyük bir başarı yakalamış oldu. Bu başarıda en büyük rolü, grupta en dikkat çekici performansı sergileyen Gylfi Sigurdsson’un rolü büyüktü.

Grubun takımı: İzlanda

Grubun yıldızı: Gylfi Sigurdsson (İzlanda)

Hayal kırıklığı yaratan: Hollanda

B Grubu

B Grubu’nda; Belçika 23 puanla birinci, Galler de 21 puanla ikinci olarak direkt bir şekilde EURO 2016’ya katıldı. Bosna Hersek ise üçüncü olarak Play-Off oynamaya hak kazandı. Bu grupta Galler’in başarısı takdire şayandı. Ramsey ve Bale’nin sürüklediği Galler, iyi bir jenerasyon yakalayarak rakiplerine kafa tuttu ve uzun bir aranın ardından büyük bir turnuvaya entegre olmanın sevincini yaşadı. Altın jenerasyonunu yakalayan Belçika ise, 2014 Dünya Kupası’nın ardından EURO 2016’ya da katılarak göz doldurdu.

B Grubu’nda toplam 88 gol atıldı. Grubun en golcüsü, 24 gol atan Belçika oldu. Maç başına 2.4’lük bir gol atma ortalaması tutturdular. Kalesinde en fazla gol gören takım ise, Andorra oldu. Maç başına 3.6’lık bir gol yeme ortalaması tutturdular. Öte yandan Belçika gruptaki son 4, Bosna Hersek de son 3 maçını kazanarak bitişe formda girmişti. Belçika bu performansıyla liderliğini pekiştirirken; Bosna Hersek ise, İsrail ile girdiği Play-Off yarışını kazanmıştı.

Grubun golcü futbolcuları, 7 gol atan Galler’li Gareth Bale ve Bosna Hersek’li Edin Dzeko olurken; Belçika’dan Eden Hazard ve Kevin De Bruyne de 5 gol kaydetti.

Grubun takımı: Galler

Grubun yıldızı: Gareth Bale (Galler)

Hayal kırıklığı yaratan: Bosna Hersek

C Grubu

C Grubu’nda İspanya 27 puan ile birinci, Slovakya da 22 puanla ikinci sırada grubu bitirerek doğrudan EURO 2016’ya katıldı. Ukrayna ise 19 puan toplayarak üçüncü sırada yer aldı ve Play-Off oynamaya hak kazandı. Grubun sürpriz çıkışını yapan takım, Ukrayna’yı saf dışı bırakan ve uzun bir sürenin ardından büyük bir turnuvaya katılacak olan Slovakya idi. Ukrayna ise; son düzlükte direkt Fransa biletini kaçırarak taraftarlarına hayal kırıklığı yaratmıştı.

C Grubu’nda toplam 74 gol atıldı. Grubun en golcü takımı 24 gol atan İspanya oldu. Boğalar, maç başlına 2.4’lük bir gol atma ortalaması yakalayarak dikkat çekti. Lüksemburg ise, 27 ile kalesinde en çok gol gören takım oldu. Maç başına 2.7’lik bir gol yeme ortalaması tutturdular. Öte yandan İspanya, gruptaki son 6 maçını kayıpsız geçti ve galibiyetlerle ne kadar formda olduğunu gösterdi. Ukrayna ve Slovakya ise son 3 müsabakasında yalnızca 4’er puan toplayarak düşüşte bir performans sergiledi.

Diğer gruplara nazaran az gol atılan C Grubu’nda en golcüler, 5 gol atan İspanya’dan Paco Alcacer ve Slovakya’dan Hamsik oldular. Andriy Yarmolenko ise, 4 gol ile Ukrayna’nın en golcüsü oldu. Slovakya’nın bu başarısında, Hamsik’in liderlik rolü önemli bir katkı sağladı.

Grubun takımı: Slovakya

Grubun yıldızı: Marek Hamsik (Slovakya)

Hayal kırıklığı yaratan: Ukrayna

D Grubu

D Grubu’nda Almanya 22 puan ile birinci, Polonya ise 21 puanla ikinci sırada grubu bitirdi ve direkt olarak EURO 2016’ya katılmaya hak kazandı. İrlanda Cumhuriyeti ise 18 puanla üçüncü oldu ve Play-Off oynamaya hak kazandı. Polonya, turnuvanın formda takımlarından biri olarak dikkat çekti, iyi bir futbolcu grubu yakaladı ve takım oyunu ile EURO 2016 başarısını hak etmiş oldu. Almanya ise, daha önceki turnuvalarına göre puan anlamında daha vasat bir turnuva geçirdi.

D Grubu’nda toplam 110 gol atıldı. Gol açısından bereketli bir gruptu. D Grubu’nun en golcü takımı, 33 gol kaydeden Polonya oldu. Kırmızı-Beyazlılar, maç başına 3.3’lük bir gol atma ortalaması yakaladı. Grubun en fazla gol yiyeni ise, beklendiği gibi Cebelitarık oldu. Maç başına 5.6’lık bir gol yeme ortalaması ile bozguna uğradılar. Son düzlüğe doğru, grupta öne çıkan bir form durumuna rastlanmadı.

Grubun golcülerine bakıldığında, Bayern Münih’liler ön plana çıkıyor. Polonya’dan Robert Lewandowski, 10 maçta 13 gol atarak grubun ve EURO 2016’nın en golcü ismi oldu. Almanya’dan Thomas Müller, 9 gol atarak hem grubun hem gol krallığının ikincisi oldu. İskoçya’dan Steven Fletcher 7 gol atarken, Polonya’dan Milik 6 ve İrlanda Cumhuriyeti’nden Robbie Keane de 5 gol kaydetti. Polonya’nın bu başarısında Lewandowski ile Milik ön plana çıkarken; grupta attıkları 33 golün 22’sinde bu ikilinin imzası bulunuyor.

Grubun takımı: Polonya

Grubun yıldızı: Robert Lewandowski (Polonya)


Hayal kırıklığı yaratan: İrlanda Cumhuriyeti

E Grubu

E Grubu’nda; İngiltere 30 puanla birinci, İsviçre ise 21 puan toplayarak ikinci sırada EURO 2016’ya direkt bir şekilde gitmeyi garantiledi. 16 puan toplayarak üçüncü sırada yer alan Slovenya ise Play-Off oynamaya hak kazandı. İngiltere’nin bu gruptaki dominasyonu dikkat çekti. İngilizler 10’da 10 yaparak 30 puan toplamayı başardı ve turnuvanın grup aşamasının dört namağlup ekibinden biri oldu. İsviçre ise, özellikle son bölümde hücumdaki performansıyla ikinciliği hak etti.

E Grubu’nda toplam 85 gol atıldı. Grubun en golcüsü 31 gol atan lider İngiltere oldu. Maç başına 3.1’lik bir gol kaydetme ortalaması yakaladılar. Grupta en fazla golü ise, beklenildiği üzere 36 ile San Marino yedi. Maç başına 3.6’lık bir ortalamayla kalelerinde gol gördüler. Bu grupta, İngiltere dışında formuyla heyecan yaratan başka bir takım görülmedi.

Grubun en golcüleri; 7 golle İngiltere’den Wayne Rooney, 6 gol ile Slovenya’dan Milivoje Novakovic, 4 golle de İsviçre’den Xherdan Shaqiri ve Josip Drmic oldular.

Grubun takımı: İngiltere

Grubun yıldızı: Milivoje Novakovic (Slovenya)

Hayal kırıklığı yaratan: Slovenya

F Grubu

F Grubu’nda; Kuzey İrlanda 21 puanla birinci, Romanya da 20 puanla ikinci oldu ve direkt olarak Fransa EURO 2016 biletini aldı. 16 puan toplayarak üçüncü sırada yer alan Macaristan ise Play-Off oynamaya hak kazanan takım oldu. Kuzey İrlanda’nın bu gruptaki performansı çok dikkat çekiciydi. Son 6 maçlarında namağlup bir performans sergilerlerken; tarihlerinde ilk kez böylesine büyük bir turnuvaya adlarını yazdırmanın mutluluğunu yaşadılar. Bunun yanında, Romanya 5 galibiyet ve 5 beraberlik olarak grup aşamasının dört namağlup takımından biri olmayı başardı.

F Grubu’nda; toplamda 60 gol atırdı. Gol açısından kısır bir grup olarak dikkat çekti. 16 gol kaydeden Kuzey İrlanda, grubun en fazla gol atan takımı oldu. Faroe Adaları, 17 gol ile grubun en fazla gol yiyen takımıydı. Öte yandan Romanya’nın 10 maç sonunda kalesinde yalnızca 2 gol görmesi, defansif bir başarı olarak ön plana çıktı. Son bölümde 6 maçta namağlup seriler elde eden Kuzey İrlanda ve Romanya, bu performansın yardımıyla EURO 2016’nın kilidini açmış oldu.

Grubun golcüleri olarak; 7 golle Kuzey İrlanda’dan Kyle Lafferty ve 3 golle yine Kuzey İrlanda’dan Gareth McAuley dikkat çeken isimler oldu. Romanya ve Macaristan’da ise gol atanlar oldukça dengeliydi ve öne çıkan isimler olmadı.

Grubun takımı: Kuzey İrlanda

Grubun yıldızı: Kyle Lafferty (Kuzey İrlanda)

Hayal kırıklığı yaratan: Macaristan

G Grubu

G Grubu’nda; Avusturya 28 puan toplayarak birinci ve Rusya 20 puan toplayarak ikinci sırada yer aldı. Böylelikle EURO 2016’ya direkt olarak katılmayı garantilediler. İsveç ise 18 puanda kaldı ve Avrupa Şampiyonası yolunda Play-Off oynama hakkı kazandı. Avusturya uzun bir süre yakaladığı etkili bir futbolcu jenerasyonuyla bu başarıyı hak ederken; Rusya da performansıyla EURO 2016 biletini kendi tırnaklarıyla kazıyarak elde etti. Ancak Avusturya 10 maç sonunda 9 galibiyet ve 1 beraberlik olarak grup aşamasının dört namağlup takımından biri oldu ve özel tebrik gerektiren bir performans sergiledi.

G Grubu’nda toplam 74 gol atıldı. Yine az gol atılan gruplardan biriydi. Grubun en golcü takımı, 22 gol atan Avusturya oldu. Avusturya, böylelikle maç başına 2.2’lik bir gol atma ortalaması yakaladı. Grupta en fazla golü ise, 26 ile Lihtenştayn yedi. Onlar da maç başına 2.6’lık bir gol yeme ortalaması tutturdular. Bunun yanında; Avusturya son 6, Rusya da son 4 maçını galibiyetle kapatarak ne kadar formda olduklarını kanıtladılar.

Grubun en golcüleri; 8 gol atan İsveç’ten Zlatan Ibrahimovic ve Rusya’dan Artem Dzyuba oldular. Onları 7 gol ile Avusturya’dan Marc Janko ve 4 gol ile yine Avusturya’dan David Alaba takip etti.

Grubun takımı: Avusturya

Grubun yıldızı: Zlatan Ibrahimovic (İsveç), Artem Dzyuba (Rusya)

Hayal kırıklığı yaratan: Karadağ

H Grubu

H Grubu’nda; İtalya 24 puan toplayarak birinci, Hırvatistan ise 20 puan toplayarak ikinci oldu. Böylelikle bu iki ekip direkt olarak EURO 2016’nın yolunu tuttu. 19 puan toplayan Norveç ise grupta üçüncü basamakta kaldı ve Play-Off oynama hakkı kazandı. İtalya, 7 galibiyet ve 3 beraberlik aldığı performansıyla EURO 2016 grup elemelerinin dört namağlup takımından biri olmayı başardı. Grubun kilidini ise son haftadaki İtalya-Norveç maçı çözdü. İtalya Norveç karşısında kazanırken liderliğini garantilemiş oldu ve Hırvatistan’ın da kazanmasıyla Norveç’i birden üçüncü sıraya itti. Artık Norveçli’lerin İtalyanlar’a pek iyi gözle bakacağını düşünmüyorum bu yüzden…

H Grubu’nda toplam 68 gol atıldı. Gol kısırlığı ile ve savunması sağlam takımların mücadeleleri ile dikkat çeken bir grup oldu. Grubun en golcü takımı, 20 gol atan Hırvatistan oldu. Maç başına 2 gol kaydetme ortalamasını yakaladılar. En fazla gol yiyen takım ise, 18 ile Azerbaycan oldu. Grupta form durumu olarak İtalya son 6, Hırvatistan’da son 2 maçtır yenilmeyerek dikkat çekti.

Grubun en golcülerine baktığımızda, ilk sırada 6 gol ile Hırvatistan’ın orta saha oyuncusu Ivan Perisic’i görüyoruz. Onu 3 gol ile İtalya’dan Graziano Pelle ve Norveç’ten Alexander Tettey izliyor.

Grubun takımı: Hırvatistan

Grubun yıldızı: Ivan Perisic (Hırvatistan)

Hayal kırıklığı yaratan: Norveç

I Grubu

I Grubu’nda; 21 puan toplayan Portekiz birinci, 14 puan toplayan Arnavutluk ikinci oldu ve bu sonuçlarla iki ekip, EURO 2016’ya direkt olarak katılmayı garantiledi. 12 puan toplayan Danimarka ise, üçüncü sırada kaldı ve Play-Off oynama hakkı kazandı. Grubu Portekiz performansıyla domine ederken; en büyük başarıyı ise Arnavutluk gösterdi. Arnavutluk, bu tarihi başarısıyla geçmişinden bu yana ilk kez büyük bir turnuvada mücadele etme şansı yakaladı. Takım oyunu ve sağlam savunmalarıyla yılın en büyük çıkışını gösteren milli takımlardan oldular.

I Grubu, 5 takımlı olması ve savunması sağlam takımlarının bulunması sebebiyle az gol gördü. Toplamda 42 gol kaydedildi. En golcü takım, 11 ile Portekiz olurken; kalesinde en fazla gol gören takım ise, 14 ile Ermenistan olarak kayıtlara geçti.

Grubun en golcüsü, 5 gol ile Portekiz’den dünya yıldızı Cristiano Ronaldo oldu. Onu 3 gol ile Sırbistan’dan Zoran Tosic takip etti.

Grubun takımı: Arnavutluk

Grubun yıldızı: Zoran Tosic (Sırbistan)

Hayal kırıklığı yaratan: Sırbistan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder