17 Ekim 2015 Cumartesi

Kral Öldü, Yaşasın Yeni Kral!


Bursaspor, sadece 1 şampiyonluk yaşamasına rağmen; önemli forvetleri küresel futbol piyasasına sunmakta sıkıntı yaşamıyor. Bu isim bazen altyapıdan yetişen bir isim olabilirken; bazen de kariyeri sekteye uğramış dünyaca önemli isimler olabiliyor. Yeşil-Beyazlılarda geçtiğimiz yıllardan bu yana bir Okan Yılmaz örneği unutulmamalı... Bu yıl Manchester City'e giden altyapıdaki gol makinesi Enes Ünal en yeni örneklerden.... Sochaux'da kendini gösterip bu performansının üzerine Bursaspor'da koyan Cedric Bakambu'nun Villarreal'e gidişi başka bir örnek... Bu gibi örnekler saymakla bitmez; ancak şu sonuç çıkarılıyor ki, Bursaspor tarihinde hep önemli golcü yeteneklere sahip oldu.

2014-2015 sezonunda Şenol Güneş yönetimindeki Bursaspor'da, Fernandao 21 gol attı ve ligin gol kralı olarak dikkat çekti. 30 yaşına merdiven dayayan Brezilyalı forvet, kendisinden beklenilen çıkışı Brezilya'da yapamamış ve şans yüzüne Bursaspor'da gülmüştü. Bursaspor'lu scout'ların en başarılı projelerinin başında gelen Fernandao, bu başarısıyla Fenerbahçe'ye transfer oldu. Bursaspor'un eli değmiş bir forvet daha tarihe yazıldı.

Tabii ki gidenin yerine yenisi gelir. Belki eskisinin yerini tutmaz, belki de yeni isim çok daha iyi olur ve eskiyi bir çırpıda unutturur. Bu, hayatın her alanında önemli bir kuraldır. Bursaspor'da da gidenin yerine yenisi geldi: Tomas Necid! Slavia Prag altyapısının dünya futboluna bir hediyesi olan Çek golcü, Jablonec'de kötü bir kiralık dönem geçirmesinin ardından takımına geri döndü. Bu geri dönüşle birlikte ilk 11 şansı yakalayan Necid, Slavia Prag döneminde 54 maça çıktı, 16 gol ve 3 asist ile oynadı. Bu performans, Rus ekibi CSKA Moskova'nın dikkatini çekmeye yetti ve onu transfer etti.

CSKA Moskova'ya transfer olduğu ilk zamanlar, gerek ilk 11'de gerekse yedekten girerek istediği şansları bulan Çek golcü, golleriyle kumaşını ispatladı ve orada benim de son derece doğruladığım "Katil" lakabını aldı. Ancak futbolun sahne ışıkları, sonsuza dek üzerinizde durmazdı, Necid'de de durmadı. Çek golcü, hem yaşadığı ağır sakatlıklar hem de Fildişi Sahil'li Seydou Doumbia'nın gösterdiği performansla yavaş yavaş gözden düştü. Önce bir yıl PAOK ve ardından da Slavia Prag formalarını kiralık olarak giydi. Yaşadığı ağır sakatıkların ardından golleriyle hayata dönmeyi başardı. 2014'te Rus ekibine geri döndüğünde, CSKA Moskova onu kadroda düşünmediğini kesin bir dille bildirdi. Böylelikle Çek santrfor için Rusya dönemi 108 maç, 28 gol ve 8 asist ile kapanmış oldu.

Zwolle'de güneş yeniden doğuyor

Tam bu esnada Hollanda Eredivisie'de atılım yapmak ve kalıcı olmak isteyen Zwolle devreye giriyor. İlk önce bir yıl onu kiralıyor, ardından 2015'te ise bonservisini alıyor. Zwolle'de eski bitirici ve hırslı performansına tekrardan ulaşan Necid, takımının Eredivisie'de yukarılara oynamasında ve Hollanda Kupası'nı kazanmasında fayda sağlıyor o yıl.. Hollanda ekibindeki performansıyla, kendiine o sahne ışıklarını tekrar yaktırıyor. Zwolle ile 33 maça çıkan Necid, 14 gol ve 4 asistlik bir performans sergiliyor. Ancak Zwolle'ün yapılanma problemleri nedeniyle ikinci yılında bonservisiyle geldiği Zwolle'de mutsuz oluyor ve sözleşmesini feshediyor.

CSKA Moskova günlerinde dikkatle izlediğim Tomas Necid; sakatlıklar, forma şansı bulamayışı ve kiralık gönderilişlerini asla kafaya takmıyor. O hep çalışıp daha iyi dönmek istiyor. Bu kafa yapısı sayesinde Zwolle ile tekrar ayağa kalkıyor. Bu 6 aylık performansı, Bursaspor scout'larının dikkatini çekiyor ve "Katil", Bursa semalarına uçuyor.

Fernandao'yu aratmayacak

2015 yaz transfer döneminde Fernandao'nun gidişiyle sarsılan Bursa taraftarlarının yüzünü Tomas Necid transferi güldürüyor. Necid, sakatlığı nedeniyle ligin ilk 3 haftasında oynayamıyor; ancak antrenmanlarla birlikte uyum sorununu çok çabuk atlatıyor. Zihin yapısı da buna oldukça müsait hep... Necid'in takıma geç katılışı, Bursa'yı hücum performansı anlamında oldukça etkiliyor. O yokken üç haftada 1 gol bulabilen Bursaspor, onun gelişiyle 4 haftada 9 gol bulmayı beceriyor. Üstelik bu 9 golün 6'sı, Tomas Necid imzası taşıyor.

Yeşil-Beyazlı formayı ilk olarak dördüncü haftada Gençlerbirliği maçında sırtına geçiren Necid, oyuna sonradan girerek 13 dakika sonra ligdeki ilk golünü atıyor. Ardından bir sonraki hafta Fenerbahçe deplasmanında takımı yenilse de, Çek santrfor bitiriciliğini konuşturup ligdeki 2. golünü atmayı başarıyor. Bir sonraki hafta Bursaspor evinde Eskişehir'i yenerken; açılışı Necid yapıyor ve 3. golüne ulaşıyor. Asıl patlama ise, yedinci haftada Çaykur Rize deplasmanında yaşanıyor. Tomas Necid tek başına sahne alıyor ve birbirinden güzel 3 gol atarak maçın yıldızı oluyordu. Spotlar, Türkiye kariyerinde sadece onun için yanıyordu.

Tomas Necid ne CSKA Moskova, ne PAOK, ne de Zwolle kariyerine bu kadar golcü başlayamamıştı. Şu anda Spor Toto Süper Lig'de 4 maçta 6 golü bulunuyor. "Katil" için gol atmak çocuk oyuncağı... Türkiye'nin forvetlerde çok göremediği bir bitiriciliğe de sahip... Ağır bir sakatlık yaşamadığı takdirde performansının üzerine hep koyacak ve hüzünlü Fernandao kasidesinin ardından Necid methiyesini başlatacaktır. Futbolun sahne ışıklarının uzun zaman üzerinde olması dileğiyle Tomas Necid...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder