7 Haziran 2016 Salı

Son Küme Düşücü: Sebastien Bassong


Futbolcular, milyon dolarlar kazanan ve futbol sporunu yönlendiren insanlar olduğu gibi, bazen üzerlerine bir uğur veya lanet yapışabilir. Eğer bir uğur sembolü olmuşsa, forma giydiği kulübü ve taraftarlarınca çok sevilir ve yönetim onla uzun seneler çalışır. Veya bu futbolcu çokça kulüp gezerek bu uğurunu onlara da bulaştırır. Eğer futbolcunun üzerine yapışmış lanet ise, durum daha da fena…. Futbolcu ne yaparsa yapsın bu laneti üzerinden atamaz ve hangi kulübe giderse gitsin bu kötü özelliği peşinden gelir.
İlk gruba örnek olarak ağırlıklı olarak PTT 1 Lig'de oynayan Murat Akın'ı örnek verebiliriz. Daha önce blogumda da bahsettiğim gibi, Akın'ı transfer eden kulüp sezon sonunda kendini Spor Toto Süper Lig'de buluyor. Ancak bu yazının ana konusu lanet… Ve üzerinde küme düşme laneti taşıyan, gittiği her takımda mutlaka küme düşen bir futbolcudan bahsedeceğim: Sebastien Bassong… Fransa doğumlu Kamerunlu futbolcu, bugüne kadar 4 farklı kulüpte 6 kez küme düşme başarısızlığını tattı. En son 2015-2016 sezonunda İngiltere Premier Lig'de Norwich ile küme düşünce, bu yazıyı kaleme almak zorunda kaldım. Talihsiz Bassong'un laneti, sırf kendini değil gittiği kulüpleri de yakıyor.
İlk İzler Metz'de Görüldü
29 yaşındaki stoper, ilk olarak Metz B takımında profesyonel oldu. Burada süre aldığı maçlarda fiziğiyle dikkat çekti. Kısa süre sonra da 2005'te Metz as takımına yükselmeyi başardı. 2005-2006 sezonu için Metz kadrosunun temel elemanlarından biri oldu. O yıl Mtz formasını 23 kez sırtına geçirirken skora katkı yapamadı. Metz de 38 hafta sonunda 29 puanla Ligue 1'in son sırasındaydı ve küme düştü. Bassong, performans konusunda ilk sezonunda istikrar yakalarken; sonucu Metz'in küme düşmesi olmuştu. Küme düşen Metz, çabuk yükselmeye kararlıydı. 2006-2007 sezonunda Ligue 2'de fırtına gibi estiler ve sezonu 76 puanla şampiyon olarak tamamlayarak yeniden Ligue 1'e yükseldiler.

2007-2008 sezonu Metz için yine iyi geçmedi. Takım oldukça vasat bir performans ortaya koyarken 38 hafta sonunda, ligin yine en dibinde yer aldılar. Yalnızca 24 puan toplayarak küme düştüler. Bu sezon, Fransız savunma oyuncusu da yalnızca 19 maçta forma giyebilirken; vasat kaldı ve takımının küme düşüşüne engel olamadı. Metz altyapısından yetişen Bassong, takımının üst üste iki kez küme düşmesine engel olamadı. Takımın üzerindeki bu lanet, artık bitmeliydi; O da transfer olmayı seçti.
Uğursuzluğu Adaya Taşıdı
2008'de 1.6 Milyon Euro karşılığında Newcastle United'in yolunu tutan Sebastien Bassong; Ada ekibinde aslında aradığı yegane şeyi, istikrarı yakalamıştı. 2008-2009 sezonunda Newcastle United formasını 30 kez giydi. Kariyeri için önemli bir  maç sayısı olmasına rağmen; Bassong farkında olmadan uğursuzluğunu Fransa'dan İngiltere'ye taşımıştı. Sezon sonuna gelindiğinde yalnızca 34 puan toplayabilen Newcastle United, 18. sırada yer alarak Championship'e düşen son takım oluyordu.
Kamerunlu futbolcu yıkılmıştı. İstikrarı yakaladığı sezonda, yer aldığı takım bir kez daha küme düşmüştü. Ancak Bassong'un pes etmeye niyeti yoktu. 2009 yılının yaz döneminde 9.3 Milyon Euro bonservis bedeliyle Tottenham'in yolunu tuttu. Tottenham ile 2009-2010 sezonunda 38, 2010-2011 sezonunda ise 20 maça çıktı; toplamda 3 gol ve 1 asistlik katkı yaptı. İlk sezonunda gayet başarılı bir grafik çizen Bassong, bunu Tottenham'daki ikinci yılına yansıtamadı ve üçüncü yılı olan 2012'de ise tamamen gözden düştü.
Wolwes'i de Düşürdü
Tottenham'da gerek takıma yapılan takviyeler, gerekse bireysel olarak yaşadığı sakatlıklar nedeniyle Bassong forma şansı bulmakta zorlanıyordu, iyice gözden düşmüştü. 2012'nin kış aylarında imdadına Premier Lig'de küme düşmemeye oynayan Wolverhampton yetişti. Ligin ikinci yarısında Wolwes formasını yalnızca 9 kez giyebilen Bassong, kiralama sürecini beklediği gibi geçiremedi. Üstüne üstlük 2011-2012 sezonunda 38 hafta sonunda Wolves, 25 puanla Premier Lig'in son sırasında yer aldı ve Championship'e düşen ilk takım oldu. Bassong şanssızlığı yine damlıyordu.

Kiralık sözleşmesinin bitişinin ardından Bassong, ümitli bir şekilde Tottenham'a geri döndü. Ancak kadroda istenmiyordu ve takımı onu yaz ayında 4.5 Milyon Euro'ya Premier Lig'in yeni ekiplerinden Norwich'e sattı. 2012-2013 sezonu Kamerunlu stoper için oldukça güzel geçti. İstikrarı tekrar bulan Bassong, Norwich ile 34 maça çıktı; 3 gol ve 2 asistlik performansıyla kariyerinin en golcü sezonunu geçirdi. Norwich de o yıl ligi 11. bitirerek önemli bir iş başarmış oldu. Ancak Bassong lanetinden kurtulduğunu sanıyorsa, feci yanılacaktı.
Norwich'le Çift Dikişli Düşüş
Bir önceki sezon gösterilen ligde kalmanın rehavetinden olacak, Norwich 2013-2014 sezonuna oldukça kötü bir başlangıç yaptı. Sebastien de istikrarlı formundan düşmüştü ve o yıl Norwich formasını ligde sadece 27 kez giyebildi. Premier Lig'in 38 haftasının ardından Bassong Laneti tekrar devreye girerken; Norwich ise kaçınılmaz sonun içindeydi. Norwich topladığı 33 puanla 18. sırada yer aldı ve küme düşen son ekip olarak tabloyu tamamladı. Bassong için olumsuz anlamda istikrar, sapma yapmamıştı. 2014-2015 sezonunda kısa bir dönem kiralık olarak Watford forması giyen Bassong, burada 11 maça çıktı. Geri döndüğünde ise sezonun kalan bölümünde takımı Norwich'te fazla forma şansı bulamadı. Ancak takımı Norwich için işler yolundaydı ve Sarı-Yeşilli ekip, Championship Play-Off'unu kazanarak bir sonraki sezon için Premier Lig bileti aldı.
Küme yükselmenin moraliyle, Sebastien Bassong 2015-2016 sezonunda Premier Lig'de tekrar istikrar yakalamış oldu. Ada ekibi ile ligde 32 maça çıktı,1 gol kaydetti. Ancak kader Bassong ve takımı için yeniden ağlarını örmüştü. Sezon boyunca hücumdaki verimsizliği ve savunmadaki hatalarıyla dikkat çeken Norwich, bu yıl 38 haftanın sonunda 34 puan toplayabildi. Böylelikle 2015-2016 döneminde Premier Lig'i 19. bitirebildiler ve küme düştüler. Bassong'un laneti artık "Acı kaçınılmazsa zevk almak" tabirini alıyordu. Bassong Norwich ile ikinci, toplamda 6. küme düşüşünü yaşadı bu yıl…

Kamerunlu stoper, artık nasıl bir strateji izler ve bir sonraki takımı neresi olur bilinmez; fakat futbol, bazı futbolculara acımasız davranan bir spordur. Metz-Norwich durakları arasında bolca küme düşme, hüzün, acı, çaresizlik yaşadı Bassong… Bir şekilde tekrar ayağa kalksa da; laneti de kendisi gibi inatçıydı ve peşini asla bırakmadı. Bir futbol takımıysanız ve en üst ligde mücadele etmek, küme düşmemek istiyorsanız kadronuza kesinlikle Sebastien Bassong'u almayın, benden söylemesi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder