9 Haziran 2016 Perşembe

EURO 2016 A Grubu Analizi


10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da gerçekleştirilecek olan EURO 2016'da; ev sahibi Fransa, A Grubu'nda sahne alıyor. Turnuvanın ilk grubu olan A Grubu'ndan Fransa, İsviçre, Romanya ve Arnavutluk yer alıyor. Ev sahibi Fransa, ev sahipliğinin ve büyüleyici kadrosunun verdiği etkileyicilikle ön plana çıkıyor. İsviçre, kadroya enjekte edilen genç jenerasyonunun varlığıyla artık gruptan çıkmak ve başarı kazanmak istiyor. Formda bir grafik çizen Romanya ise, İsviçre'ye karşı gruptan çıkmak adına önemli bir mücadele verecek. Grubun en zayıfı Arnavutluk ise, savunmadaki direncine güvenecek; ancak şansı yok denecek kadar az diyebiliriz.
Fransa

Fransa'nın kadrosu yeni gelen isimlerle birlikte öyle bir kadro oldu ki; artık Horozlar'ın her mevkisine en az 3 kaliteli isim yazabiliyoruz. Bu durum, onlar adına çok büyük bir avantaj… Ev sahibi unvanıyla bu turnuvada yer alıyorlar ve turnuvaya kadar olan zamanlarını hazırlık maçlarıyla değerlendirdiler. Son 10 hazırlık maçlarından 9'unu kazanarak formda bir grafik çizdiler, aynı zamanda rakiplerine gözdağı verdiler. Horozlar, daha önce 1984 yılında da Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmış ve tüm maçlarını kazanarak kupaya uzanmıştı. Bu kupaya en fazla katılan ve en başarılı olan takımlar arasındalar… EURO 2000'de de şampiyonluk yaşamışlardı. Artık bu yıl evlerinde düzenlenen turnuvayı da kazanarak üçlemeyi tamamlamak istiyorlar.
Yenilenmiş bir kadroyla bu kupada ter dökecek Fransa'da Benzema ve Valbuena gibi yıldız isimler, şantaj skandalı nedeniyle artık milli takımda yer almıyor. Teknik direktör Didier Deschamps bu isimleri aramayacak bir kadro hazırladı. Gerçekten de kadrolarına baktığımızda özellikle ikinci ve üçüncü bölgede turnuvanın en iyi kadrolarından birine sahip olduklarını görüyoruz. İkinci bölgede doksan dakika pres ve direnç göstererek rakiplerine büyük bir üstünlük sağlayabilirler. Hücumda da hep en formda isimler kadroda… Ancak savunmadaki sorunlar can sıkıyor. Deschamps rakiplere kolay pozisyon verme sorununu da hallederse Fransa kusursuz olacak. Savunmada Koscielny ve Rami; orta sahada Kante, Matuidi ve Pogba; hücumda da Coman, Griezmann, Payet, Giroud ve Martial ile dikkat çekiyorlar. 4-3-3 gibi bir düzende orta saha Matuidi-Kanta-Pogba'dan oluşur; forvette ise kanatlarda Payet ile Griezmann yer alırken, Giroud ortada olabilir.
Fransa'nın kadrosu;
Kaleciler: Benoit Costil (Rennes), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Marsilya)
Savunma: Lucas Digne (Roma), Patrice Evra (Juventus), Christophe Jallet (Lyon), Laurent Koscielny (Arsenal), Eliaquim Mangala (Manchester City), Samuel Umtiti (Lyon), Bacary Sagna (Manchester City), Adil Rami (Sevilla)
Orta saha: Yohan Cabaye (Crystal Palace), Morgan Schneiderlin (Manchester United), N'Golo Kante (Leicester City), Blaise Matuidi (Paris Saint Germain), Paul Pogba (Juventus), Moussa Sissoko (Newcastle United)
Forvet: Kingsley Coman (Bayern Münih), Andre-Pierre Gignac (Tigres), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Anthony Martial (Manchester United), Dimitri Payet (West Ham United)

TAKIMIN YILDIZI: Paul Pogba
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Antoine Griezmann
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Kingsley Coman
İsviçre
İsviçre, Avrupa Şampiyonası'nın şanssız takımlarından; katıldıkları üç turnuvada da gruptan çıkamadılar. Yeniden yapılanan ve gençleşen kadrolarıyla hedefleri gruptan çıkmak… Teknik direktörlüğünü, bir dönem Samsunspor'dan da tanıdığımız Vladimir Petkovic yapıyor. Bayrağı Hitzfield'ten devralan Petkovic, ilk iş olarak kadroyu gençleştirdi. Bu gençleştirme, onlara ofansif güç olarak döndü. Grup elemelerinde gol yollarında oldukça aktiflerdi ve pozisyona girmekte zorlanmadılar. Teknik direktör ve futbolcular, bu gençleşmenin artık yararlarına olacağını ve gruptan çıkabileceklerini düşünüyor.
Fransa'nın net favori olduğu A Grubu'nda İsviçre; Romanya ve Arnavutluk ile gruptan çıkma savaşı verecek. Petkovic'in öğrencileri, diğer iki takımın önünde gözüküyor; ancak yine de Romanya sürprizi göz ardı edilmemeli… İsviçre'nin savunma hattı, uzun boy ortalamasıyla da dikkat çekiyor. Böylelikle havadan fazla pozisyon vermeyecekleri gibi, duran toplarda da etkili oluyorlar. Savunmada Ricardo Rodriguez ve Fabian Schar; orta sahada Granit Xhaka ve Xherdan Shaqiri; forvette de Haris Seferovic, Breel Embolo ve Admir Mehmedi ön plana çıkan yıldızları… İkinci bölgede bol presli, mücadeleci bir futbol planlıyorlar. Hedefleri, kaybedilen topa anında baskı yaparak kazanmak… Üçüncü bölgede ise Seferovic, bazen etkisiz kalabiliyor; genç Embolo'nun daha çok kullanılması gerekiyor. İsviçre'nin başarılı olması; ikinci-üçüncü bölge arasındaki koordinasyonun gücüne bağlı…
İsviçre'nin kadrosu;
Kaleciler: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach), Roman Bürki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg)
Defans: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburg), Fabian Schar (Hoffenheim), François Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), Steve von Bergen (Young Boys)
Orta saha: Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Galatasaray), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz 05), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Denis Zakaria (Young Boys)
Forvetler: Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasımpaşa), Shani Tarashaj (Everton)

TAKIMIN YILDIZI: Granit Xhaka
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Breel Embolo
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Denis Zakaria
Romanya
Tarihinde 5. kez bu turnuvaya katılacak olan Romanya; teknik direktör Anghel Iordanescu yönetiminde genç ve tecrübeli oyunculardan kurulu kadro ile Fransa'da olacak. EURO 2000'de yaşadıkları çeyrek final sürprizinin bir daha kıyısından bile geçemeyen Doğu Avrupa ekibi, Fransa ve İsviçre'nin arkasında bir mucize gerçekleştirmek için fırsat kollayacak. Şampiyona elemelerinde, gruplarında yalnızca 2 gol görerek sağlam bir defans hattı yarattılar. Romanya'nın eleme grubundaki karakteri tamamen stratejikti. Kendinden güçlü rakipler karşısında topu rakibe bırakıp sadece savunmaya konsantre oldular. Kendi ayarındaki rakipler karşısında da çok fazla hücumu düşünerek başarılı oldular. EURO 2016'da da bu karakteri sürdüreceklerdir.
Hızlı hücumları seven Romanya'nın en büyük avantajı, bulduğu pozisyonları yüksek yüzdelerle değerlendirmek… Diğer bir avantajı da sağlam savunma hatları; ancak bazen yavaş kalıp pozisyon verebiliyorlar. Savunmada Vlad Chiriches ve Razvan Rat; orta sahada Gabriel Torje ve Nicolae Stanciu; forvette ise Claudiu Keseru ve Dennis Alibec takımdaki önemli yıldızlar… Forvette eskisi gibi Stancu yine santrfor olarak değerlendirilirse, gol yollarında verimsiz kalabilirler. Grupta etkili olmak istiyorlarsa ileri uçta Keseru ve özellikle de formda Alibec'e daha fazla şans vermeleri gerekiyor.
Romanya'nın kadrosu;
Kaleci: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Defans: Cristian Sapunaru (Pandurii), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiriches (Napoli), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Dragos Grigore (Al-Sailiya), Cosmin Moti (Ludogorets), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucarest)
Orta saha: Mihai Pintilii (Steaua Bucarest), Ovidiu Hoban (Hapoël Beer Sheva), Andrei Prepelita (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua Bükreş), Gabriel Torje (Osmanlıspor), Alexandru Chipciu (Steaua Bükreş), Nicolae Stanciu (Steaua Bükreş), Lucian Sânmartean (Al Ittihad)
Forvet: Claudiu Keseru (Ludogorets), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu)

TAKIMIN YILDIZI: Gabriel Torje
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Nicolae Stanciu
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Steliano Filip
Arnavutluk
EURO 2016'ya direkt katılma hakkı elde ederek önemli bir iş başaran Arnavutluk, milli takım tarihinde ilk defa büyük bir turnuvaya katılıyor. Teknik direktör Giovanni Blasi yönetiminde biraz kapalı kutu bir kadroyla Fransa'ya geliyorlar. Gruptaki diğer rakipleri Fransa, İsviçre ve Romanya düşünüldüğünde, gruptan çıkma ihtimalleri gerçekten bir mucize… Ancak elemelerde de bu düşünce hakimdi ve sağlam savunma hatlarıyla gruptan çıkmayı başardılar. İşleri oldukça zor. İtalyan çalıştırıcı yönetiminde grup aşamasında en az gol atan takım olmaları da turnuvada onları fazlasıyla zorlayacak bir etiket…
Teknik direktör Blasi, Arnavutluk ile sağlam ve sert bir savunma anlayışı benimsiyor. Topu rakibe bırakıp tamamen savunmaya konsantre olurlarken; bu direnci 90 dakika boyunca gösterebiliyorlar. Özetle en büyük avantajları savunma olacak. Oyunu mümkün olduğunca yavaşlatmayı seviyorlar. Savunma önündeki çift ön liberolu sistemden vazgeçilmiyor. Hücumda fazla organize olarak yer alamıyorlar ve üçüncü bölgede gösterdikleri bu verimsizlik büyük bir dezavantaj olarak hanelerine yazılıyor. Daha çok kaptıkları toplarla hızlı hücuma çıkmayı seviyorlar. Kalede Etrit Berisha; savunmada Arlind Ajeti, Lorik Cana ve Elseid Hysaj; orta sahada Ergys Kace ve Amir Abrashi; forvette de Bekim Balaj dikkat çeken isimler…
Arnavutluk'un kadrosu;
Kaleci: Etrit Berisha (Lazio), Alban Hoxha (Partizani), Orges Shehi (Skenderbeu).
Defans: Arlind Ajeti (Frosinone), Naser Aliji (Basel), Mergim Mavraj (Köln), Lorik Cana (FC Nantes), Elseid Hysaj (Napoli), Ansi Agolli (Qarabag), Frédéric Veseli (FC Lugano)
Orta Saha: Ledian Memushaj (Delfino Pescara), Ergys Kace (PAOK), Andi Lila (Janina), Migjen Basha (Como), Odise Roshi (Rijeka), Burim Kukeli (FC Zürih), Ermir Lenjani (FC Nantes), Taulant Xhaka (Basel), Amir Abrashi (Freiburg)
Forvet: Bekim Balaj (Rijeka), Sokol Cikalleshi (Başakşehir), Armando Sadiku (FC Vaduz), Shkelzen Gashi (Colorado Rapids)

TAKIMIN YILDIZI: Elseid Hysaj
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Ergys Kace

NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Taulant Xhaka

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder