3 Haziran 2016 Cuma

Copa America 2016'da İzlenilesi 21 Yıldız


Her turnuva ayrı bir heyecandır ve bu heyecandan farklı sevinçler, üzüntüler çıkarabilirsiniz. Buna turnuva olarak bakabileceğimiz gibi tek bir maç olarak da yorum yapabiliriz. Kazananın ve kaybedenin olmasının yanında her bir turnuva ve her bir futbol maçı, değişkenlere bağlı olarak kendi yıldızlarını çıkarır. Bu yıldızlar genç isimler olabileceği gibi, geç patlama yapmış veya yaşlı isimlerden bile çıkabilir. Futbolseverlere düşen işin güzel tarafı ise, bu yıldızları çıplak gözle tribünden veya ekran başından izlemektir. Böylelikle hem futbol bilginiz genişleyebilir hem de arkadaş ortamlarında   "Ben X'i canlı izlemiştim, senin dediğin Y ne ki!" şeklinde fiyakalı tartışmalar da yapabilirsiniz.
4-27 Haziran arasında ABD'de organize edilen Copa America, bu gece 4.30'daki ABD-Kolombiya mücadelesiyle merhaba diyecek. 23 gün sürecek dünyanın en eski turnuvası boyunca Clint Dempsey, Lionel Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuain, Javier Hernandez, Luis Suarez, Edinson Cavani, Alexis Sanchez ve daha fazla önemli ismin başı çektiği bir yıldızlar şölenine konuk olacağız. Bu yazı ise, tüm bu isimlerin dışında kalan 21 kişilik bir listeden oluşuyor. Çoğunlukla genç ağırlıklı hazırladığım bu listede, Copa America'nın izlenilmesi ve kaçırılmaması gereken 21 yeteneğini bulacaksınız.
21) David Ospina - Kolombiya     
 Arsenal'in Kolombiyalı file bekçisi Ospina; kıvraklığı, refleksleri, kurtarışları ve oyunu okumasıyla son yılların dikkat çeken bir ismi… Arsenal'e ilk 11'de forma giymek adına transfer oldu; ancak Chelsea'den Petr Cech'in alınması onun önünü tıkadı. Bu yıl Arsenal formasını yalnızca 12 kez giyebildi. Bu yaz Copa America'da hem Arsenal'e hem de tüm futbol kulüplerine yetenekleri hakkında kanıtlayacağı tek şey var. Kolombiya ile iyi bir performans göstererek turnuva sonrası transfer olmak istiyor. Kim bilir, belki yeni durağı Türkiye olur!
20) Luis Tejada - Panama          
34 yaşındaki deneyimli hücumcu, normalde listeme almayacağım bir isimdi. Ancak hem kulübü Juan Aurich ile geçirdiği iyi yıl hem de Panama kadrosunda üstleneceği önemli rol ile kadroma almasam ayıp olurdu. Gol tekniği, son vuruşları ve doğru zamanda doğru yerde oluşuyla Tejada hep sevdiğim forvetlerden biri oldu. İlerleyen yaşına rağmen; akranlarına göre hala daha hızlı… Bu yıl Juan Aurich formasıyla 16 maça çıktı ve 12 gol-3 asistlik performansıyla yolun yarısına yaklaşırken formda olduğunu kanıtlandı. Mucizeyi başarmak isteyen Panama'nın en büyük silahı olacak.
19) Fabinho - Brezilya 
Rio Ave günlerinden beri takip ettiğim Fabinho, bu turnuvada Danilo'suz Brezilya'nın sağ bekteki en önemli tercihi olacak ve en sonunda milli takımda da yeteneklerini gösterme fırsatı bulacak. Günümüz modern ofansif bek tanımının tam karşılığı olan Fabinho, buna ek olarak hızı ve futbol zekasıyla da dikkat çekiyor. Savunma yönü kuvvetli olduğu gibi, sık sık hücuma çıkmayı da seviyor. Monaco formasıyla bu yıl 47 maça çıktı, 8 gol ve 5 asistle oynadı.
18) Cristian Benavente - Peru  
Real Madrid'in U19 takımının keşfi olan Benavente, Castilla'ya yükseldikten sonra burada da başarılı bir performans gösterdi. Ancak bu performansı as takım için yeterli bulunmayınca Real Madrid tarafından serbest bırakıldı. MK Dons'un yolunu tutan Perulu yıldız, burada yeteneklerini kısa sürede göstermesinin ardından Charleroi'ye transfer oldu. 22 yaşındaki orta saha, Charleroi formasıyla ligde 9 maça çıktı 2 gol ve 1 asist ile oynadı. Takımının gelecek sezon ondan beklentisi büyük… Peru milli takımında da Farfan'ın yokluğunda, sorumluluğu oldukça fazla olacak.
17) Carlos Gruezo - Ekvador        
Dallas FC şu anda 28 puanla MLS'in zirvesini zorluyorsa, bunda kesinlikle 21 yaşındaki Gruezo'nun da payı büyük. Ön libero mevkisinde forma giyen genç isim, Dallas'ın ligde yaptığı 12 maçta da forma giydi. Stiline Atiba Hutchinson'un 2-3 gömlek altı diyebiliriz; ancak kendine oldukça güvenen ve yaşından büyük bir futbol oynayan isim Gruezo... Ekvador milli takımında da Dallas'taki gibi güvenilir bir ortamı bulursa, yüksek pas görüşüyle takım arkadaşlarını rahatlatacaktır.
16) Enner Valencia - Ekvador      
26 yaşındaki forvet, bu yıl Bilic'in West Ham United'inde önemli yer kaplıyordu. Ancak yaşadığı ağır sakatlıklar nedeniyle çoğu maçta forma giyemedi ve gerçek yeteneğini futbolseverlere sergileyemedi. Sakatlıklarını atlatan Valencia, Copa America konusunda oldukça hırslı… West Ham formasıyla bu yıl toplam 25 maça çıkabildi, 6 gol attı ve 3 asist yaptı. Ekvador formasıyla gole en yakın isim olacak ve takımını başarıya taşımak için savaşacak.
15) Yonathan Del Valle - Venezuela    
Çoğu isim onu bu yıl Spor Toto Süper Lig'de Kasımpaşa formasıyla tanıdı. Ancak Del Valle, benim de orada keşfettiğim üzere, ismini Portekiz'de duyurdu. Rio Ave ve Pacos Ferreira günlerinden hızıyla, tekniğiyle ve sert şutlarıyla dikkat çeken Del Valle; 2015-2016 sezonunda kiralık olarak Kasımpaşa forması giydi. 35 maçta oynadı, 7 gol atarken 6 da asist yaptı. Bugünlerde, Bursaspor'a transfer olacağı konuşuluyor. Ancak şu bir gerçek ki, yeniden yapılanan Venezuela kadrosunda Del Valle'ye de önemli görevler düşecek.
14) Jeison Murillo - Kolombiya    
Football Manager oyunu sevdalılarının yakından tanıdığı Jeison Murillo, kendisinden beklenilen çıkışı Granada'da top koştururken yaptı. Takımı vasat olsa da; 24 yaşındaki Kolombiyalı, stoperde parladı. Kademe anlayışı, hava toplarındaki üstünlüğü, yeni yeni gelişen geriden oyun kurma becerileriyle dikkat çekti. Inter ona kayıtsız kalamadı ve sezon başında transfer etti. Inter'de geçirdiği 1 yılın ardından, daha büyük bir kulübe geçeceği konuşuluyor. Kolombiya stoper tandeminde Zapata ile birlikte iyi bir ikili oluşturmalarını bekliyorum. Murillo, yine başarılı müdahaleleriyle adından söz ettirecektir.
13) Gustavo Gomez - Paraguay     
Paraguay yeni stoperini yetiştiriyor. Öyle ki, bu isim yaşından daha olgun bir futbol oynuyor ve şimdiden stoper için büyük güven veriyor. 22 yaşında ve 1.85 cm boyundaki stoper, hava toplarının yanında pozisyon bilgisiyle de dikkat çekiyor. Pas yüzdesi yaşına göre oldukça gelişmiş, ayaklarına da oldukça hakim… Takımı Lanus Arjantin'de şampiyon olurken; Gomez bu yıl toplam 15 maçta forma giydi, 1 gol ve 2 asist ile oynadı. Bu turnuvada Paraguay stoper tandeminde onu daha net izleyebileceğiz. Beşiktaş ve Galatasaray da genç ismin transferi için harıl harıl uğraşıyor.              
12) Marlos Moreno - Kolombiya   
1996 doğumlu Marlos Moreno, henüz 9 ay önce Atletico Nacional takımıyla profesyonel sözleşme imzalamıştı. Forvet olarak görev yapabildiği gibi, orta sahada kanat bölgelerinde de oynayabiliyor. Çabukluğu, hızlanması, tekniği ve kıvraklığıyla dikkat çeken bir isim… Atletico Nacional'de de çabucak parlamayı başardı. Takımıyla 11 maçta forma giyerken; 3 gol ve 3 asist ile oynadı. Güney Amerika takımının yaşadığı yeniden yapılanma ile Kolombiya milli takımının da önemli gelecek parçalarından biri haline geldi. Falcao, Jackson Martinez, Teofilo gibi isimlerin yokluğunda gerekli şansı bulabilirse, gerçekten farkını ortaya koyacaktır. 19 yaşındaki hücumcunun, kısa zamanda da bir transfer yapmasını bekliyorum.
11) Enzo Roco - Şili  
Şili'nin son dönemde yetiştirdiği en önemli oyuncuların başında gelen Enzo Roco, yine Football Manager sevdalılarının yakından tanıdığı bir isim… 23 yaşında ve 1.92 cm boyunda olan Enzo Roco, Şili'de profesyonel olduktan sonra özellikle 2015-2016 sezonunda Espanyol formasıyla çok önemli bir deneyim yaşadı. Takımı kötü gitse de Roco, La Liga'da güven verdi. 23 yaşındaki Şilili stoper Espanyol formasıyla toplam 35 maça çıktı, 2 gol kaydetti. Sampaoli sonrası Şili takımının geçirdiği yapılanma sonrası milli takımın önemli parçalarından birisi olmasını bekliyorum.
10) Darlington Nagbe - ABD   
Draft edildiği 2011 yılından bu yana Portland formasıyla hep iyi sezonlar çıkaran Nagbe, 2016 yılında da kaldığı yerden devam ediyor. Takımı geçtiğimiz yılki şampiyonluğun ardından MLS 2016 sezonunda aradığını bulamazken; 25 yaşındaki Amerikalı futbolcu parıldamaya devam ediyor. Bu yıl takımıyla 11 maça çıkarken 1 gol ve 3 asistle oynadı. Klinnsman ondaki cevheri gördü ve 2015'ten beri milli takıma da seçiliyor. Hazırlık maçlarında onu yine fazlasıyla istekli gördüm, yeterli şans bulabilirse yeteneklerini ispatlayacaktır.
9) Antonio Sanabria - Paraguay   
Barcelona altyapısının bir ürünü olan Paraguaylı, henüz 18 yaşındayken Sassuolo'nun yolunu tuttu. Tüm bu hamlesi daha çok forma giymek içindi, kısa sürede Roma  ondaki cevheri fark etti ve transferinde gecikmedi. Roma onu 2015-2016 sezonu için La Liga ekiplerinden Sporting Gijon'a kiraladı. 20 yaşındaki Paraguaylı forvet Gijon formasıyla toplam 30 maça çıktı, 11 gol kaydederken 1 de asist yaptı. Güçlü fiziği, hızı, tekniği ve son vuruşlarıyla dikkat çeken bir isim; yakın gelecekte Roma formasının as isimlerinden biri olmasını bekliyorum. Sporting Gijon formasıyla gösterdiği performansla gençleşmeye çalışan Paraguay'ın önemli isimlerinden oldu. Turnuvadaki gelişimi merakla bekleniyor.
8) Diego Rolan - Uruguay    
23 yaşındaki forvet; Cavani-Luis Suarez fırtınası sonrası Uruguay'ın kalbi olabilecek bir potansiyele sahip… 1.79 cm ortalama sayılabilecek bir boyuna rağmen kuvvetli bir fiziğe sahip… Bitiriciliğiyle ve tekniğiyle göz kamaştırıyor. Arkasında ona ayak uydurabilecek isimler olduğunda, performansı daha da alevleniyor. Bu yıl vasat giden Bordeaux ile 42 maça çıktı, 11 gol ve 4 asist ile oynadı. Özellikle Suarez'in sakatlığının sürdüğü grup aşamasında şans bulabilirse, Cavani ile iyi bir ikili oluşturacak ve kumaşını kanıtlayacaktır.
7) Jesus Corona - Meksika  
Monterrey'in keşfi olan ve Eredivisie ekiplerinden Twente'de kendisinden beklenilen patlamayı yapan Jesus Corona, kısa sürede Portekiz ekibi Porto'ya kadar yükseldi. Eş zamanlı olarak, yeniden yapılanan ve gençleşen Meksika milli takımında da 2014'ten bu yana forma şansı buluyor. Meksika'nın bir alt yaş grubunda yaptıkları sayesinde, artık milli takımda daha çok süre alacağını ve kilit oyunculardan biri olacağını düşünüyorum. Portekiz Premier Ligi'nde 28 maçta forma giydi, 8 gol-5 asistlik bir performans sergiledi.
6) Edwin Cardona - Kolombiya   
James Rodriguez ve Cuadrado gibi isimlerin ardından Kolombiya futbolunun yetiştirdiği en önemli genç yıldız olarak göze çarpıyor Cardona… Onu 1-2 kez bile izlemişseniz, tekniği ve futbol zekasına hayran kalıyorsunuz. 23 yaşındaki ofansif orta saha, genç yaşına rağmen liderlik vasfına da fazlasıyla sahip… Monterrey'in çıkışında önemli rol oynadı. Meksika ekibiyle bu yıl 36 maça çıktı, 18 gol kaydederken; 9 da asist yaptı. James Rodriguez'in formsuz zamanlarında ve Bacca'nın gol yollarında yetersiz kaldığında sahaya etki edebilecek önemli bir potansiyel… Umarım bu turnuvada yeterli süreleri alır. Kilitlenen oyunları açabildiği gibi, duran toplarda da fazlasıyla etkili… Oyununun savunma yönünde de kendisini geliştirdi. Belki bana kızacaksınız; fakat oyun görüşü ve tekniği James Rodriguez'den çok daha yüksek…
5) Gyasi Zardes - ABD   
ABD futbolunun son 10 yıldaki tesisleşmesi ve eğitim sonucu gelişmesiyle meyvelerinden biri olan Gyasi Zardes; LA Galaxy'de hocası Bruce Arena'nın elinde gelişmeye devam ediyor. Hızı, hızlanma yeteneği, oyun görüşü ve tekniğiyle dikkat çekiyor. Fizik ve son vuruş açısından da geliştiğinde daha komple bir futbolcu olacak. Sağ açık olarak forma giyen Zardes, Bruce Arena'nın sisteminde ofansif orta saha ve forvet olarak da oynamaya alıştı. Yani turnuva öncesi Klinnsman'ın elinde tam bir joker var. Los Angeles Galaxy formasıyla bu yıl 15 maça çıktı, 5 gol ve 6 asistle oynadı.
4) Philippe Coutinho - Brezilya    
Vasat Brezilya kadrosunun lideri olacağı ve yetenekleri yüzünden bu listede 23 yaşındaki futbolcu… Liverpool takımında tecrübesiyle liderlik vasıflarını geliştirdi. Duran toplarda etkili olmasının yanında, çabuk bir futbolcu… Ve bu çabukluğa göre de müthiş bir tekniğe ve futbol zekasına sahip… Sanki futbolu ayaklarından birkaç saniye önce beyniyle oynuyor. Brezilya formasıyla Copa America 2016'da artık sahne onun ve yapabilecekleri beni heyecanlandırıyor. Bu yıl Liverpool ile 43 maça çıktı, 12 gol-7 asistlik bir performans sergiledi.
3) Hirving Lozano - Meksika    
Meksika futbolunun en son ürünlerinden olan Hirving Lozano, inanılmaz bir potansiyele sahip ve gelecekte inanılmaz iyi yerlere gelecek. Lozano, Corona ile birlikte bir alt jenerasyonda başardıklarının ardından Meksika milli takımının önemli parçası oldu. Football Manager oyuncularının çok iyi tanıdığı bir isim… Sağ açık olarak forma giyerken; sol açık veya forvette de görev yapabiliyor. İlk başta kuvvetli sağ ayağıyla dikkat çekiyor. Sert şutları, son vuruşları, tekniği ve hızı onun futbolunun sevilen noktaları… Pachuca ile bu yıl toplamda 40 maça çıktı 12 gol ve 10 asistlik performans gösterdi. Hak ettiği süreleri almasını bekliyorum. Hazır takımda yokken, Giovanni Dos Santos'tan çok daha iyi olabilir.
2) Gabriel Barbosa - Brezilya  
Onun için ne denilebilir ki… Neymar'ın ardından Brezilya futbolunun yetiştirdiği en büyük yetenek… Bu turnuvada, Neymar'ın yokluğunda gözler tamamen Barbosa'nın üzerinde olacak. Gabigol, bu güveni yanıltmazsa Copa America'da büyük patlama yapabilir. Tüm Avrupa devlerinin transfer listesinde bulunuyor. 19 yaşındaki Brezilyalı forvette hız, teknik, kuvvetli sol ayak ve son vuruşlar; yani ne ararsanız var. Higuain ve Messi gibi yıldızlarla birlikte turnuvanın gol krallığına göz kırpıyor. Vasat Brezilya kadrosunun Gabigol'e fazlasıyla ihtiyacı var. 19 yaşındaki sol ayak, otoriteleri yanıltmayacaktır.
1) Christian Pulisic - ABD
Henüz 17 yaşına girmişken Borussia Dortmund ile Bundesliga deneyimi yaşayan, ABD milli takımında çıktığı ilk maçta gol atan bir isimden bahsediyoruz. Hırvat orjinli Amerikalı futbolcu orta sahanın sağı, solu, ortası, önü; kısacası orta sahanın her bölgesinde forma giyebilen bir isim… Asıl mevkisi ofansif orta saha olan Pulisic, Klinnsman'ın elinde bir joker görevi görecek ve elmas gibi parlayacak. Topla adeta bütünleşiyor, topla hareket etme yeteneği üst düzey… Ayrıca hızı ve dribblingleriyle de dikkat çekiyor. Sürekli golü düşünen yapısıyla bitiriciliğini de geliştiriyor. 17 yaşındaki genç, Copa America 2016'nın en yetenekl ismi olacak, merakla bekliyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder