10 Haziran 2016 Cuma

EURO 2016'ya Damga Vuracak 56 Oyuncu Bölüm I


10 Haziran tarihinde başlayıp 10 Temmuz'da sona erecek futbol şöleni olan 2016 Avrupa Şampiyonası, Fransa'da sahne alacak. Fransa'da bulunmaya hak kazanmış ve şampiyona biletini elde etmiş 24 takım; birbirinden rekabetli, birbirinden heyecanlı ve riskli müsabakalara çıkacaklar. A, B, C, D, E ve F gruplarında takımlar dörderli bir şekilde mücadele edecek. Biliyorsunuz ki bu yıl değişen format gereği takım sayısı 24'e çıkmış ve grup aşamasının bitişi ile çeyrek final arasına bir "Son 16 Turu" eklenmişti.
Her turnuva, futbol açısından görsel bir şölendir. Ve her turnuva, farklı futbol olaylarını tribündeki veya ekran başındaki futbolseverlere taşır. Bu futbol olaylarında, çoğunlukla turnuvaya damga vuran futbolcular baş rol oynarlar. Her Dünya Kupası gibi, her Avrupa Şampiyonası da kendi yıldızlarını ortaya çıkarır. Cristiano Ronaldo, Thomas Müller, Manuel Neuer, Wayne Rooney, Andres Iniesta, Luka Modric, Marek Hamsik, Gianluigi Buffon ve daha birçok en bilindik ismin bu listede olmamasının nedeni, bu tarz isimlerin zaten daha önceki dünya turnuvalarında bir şeyler başarmış ve kendilerini kanıtlamış olması… Listemde tabii ki Zlatan Ibrahimovic, Gareth Bale veya Robert Lewandowski gibi isimler bulunuyor. Bu isimlerin yer almasının nedeni, hepsinin kendi başlığında yer alıyor.
Futbolseverler için tamamen adil bir şekilde EURO 2016'ya damga vurması beklenen 56 yıldızı çıkardım ve analiz ettim. Bu yıldızların içinde gençler olduğu kadar, bazı deneyimli isimler de yer alıyor. Fransa'da yaşayacağımız futbol şöleni ve izleyeceğimiz toplam 51 maç öncesi turnuvada iz bırakabilecek 56 oyuncu karşınızda… Yazının ilk bölümünde, 56-29 sıralamasındaki futbolculara yakından bakacağız.
56-) Ádám Nagy - Macaristan     
Macaristan'ın Ferencváros kulübünde Temmuz 2015 yılında profesyonelolan Adam Nagy, 2015-2016 sezonunda kulübünün formasıyla orta sahada güven verdi. 20 yaşındaki Macar ön libero, genç yaşına rağmen soğukkanlı futbolu ve ayağının yere sağlam basmasıyla olgun bir futbol sergiledi. Takımıyla 29 maça çıkarken; yalnızca 2 asist yapabildi. Hala oyununun hücum yönünün gelişime ihtiyacı var, o da tamamlanınca potansiyelli bir iki yönlü orta saha olabilir. Turnuvada fazla şans bulursa, Macaristan ikinci bölgesine dinamizm katacaktır.
55-) Amir Abrashi - Arnavutluk
Temmuz 2015'te Freiburg scoutlarının peşine düştüğü ve mutlaka takımda görmek istediği Abrashi, Freiburg'a imza atıyordu. 2015-2016 sezonunda Freiburg üst lig hedefi için yola çıkarken; takımın temel taşlarından biri de ön liberodaki Amir Abrashi oldu. 26 yaşındaki orta saha, top tekniğiyle dikkat çekerken soğukkanlılığıyla da arkadaşlarını rahatlatıyor. Freiburg Bundesliga'ya yükselirken; o da ligde 33 maça çıktı 2 gol ve 3 asistlik bir performans sergiledi. Arnavutluk'un A grubundaki yolculuğunda, ilk 11'deki önemli isimlerden olacak.
54-) Karol Linetty - Polonya  
Lech Poznan altyapısından çıkan ve as takıma geçerek profesyonel olan Karol Linnety; kendisinden beklenilen patlamayı bu yıl yaptı. 21 yaşındaki orta saha oyuncusu, sahada iki yönlü oynayışı ve futbol zekasıyla ilk bakışta dikkat çekiyor. Sahanın iki tarafına da yılmadan destek veriyor. Bu yıl Lech Poznan formasıyla 41 maça çıktı; 5 gol ve 9 asist ile oynadı. Bu turnuvada şans bulabilirse, dünya futbolu adına siftahı yapmış olacak. En geç 2-3 sene içerisinde önemli bir Avrupa kulübüne transferini bekliyorum.
53-) Ludwig Augustinsson - İsveç 
Brommapojkarna altyapısında yetişen Augustinsson, kısa sürede kendini Göteborg'da buldu. Burada potansiyelini fazlasıyla gösterdi ve Ocak 2015'te Kopenhag'ın yolunu tuttu. O sezonu ara ara forma şansı bularak tamamlasa da; kendisinden beklenilen çıkışı 2015-2016 sezonunda yaptı ve adını fazlasıyla duyurdu. 22 yaşındaki İsveçli sol bek, hücumu fazlasıyla seven bir isim ve oldukça hızlı… Günümüzdeki modern ofansif bek kavramına fazlasıyla uyuyor. Kopenhag ile bu sezon toplam 39 maça çıktı, 1 gol atarken 12 de asist yaptı. Şanssızlığı önünde Martin Olsson gibi bir tecrübenin olması… Şans bulduğu anda kumaşını gösterecektir.
52-) Borek Dockal - Çek Cumhuriyeti 
Çek Cumhuriyeti'nin son yıllarda en çok heyecanlandıran yeteneğini sorduğunuzda; herhalde çoğu kişi Krejcl veya Dockal'ı gösterir. Slavia Prag takımının dünya futboluna kazandırdığı Dockal, potansiyelini aslında çok geç gösterdi. Geçirdiği kiralık dönemlerin ardından kendini Rosenborg'ta buldu. Adından burada söz ettirdi ve 2013 yılından beri koşturduğu Sparta Prag'da zirve yaptı. Vrba yönetiminde yeniden yapılanan milli takımın da önemli parçalarından oldu. 27 yaşındaki Çek, orta sahanın kanatlarında görev yapabiliyor. Hızı, şutları ve dribblingleriyle dikkat çekiyor. Bu yıl Sparta Prag formasını 45 kez terletti, 13 gol ve 13 asist gibi etkileyici bir performans ortaya koydu.Turnuvada Çeklerin sağ açığı O'na emanet…
51-) Ondrej Duda - Slovakya  
Kosice takımının futbol dünyasına kazandırdığı ve yeteneğini 2014 yılında Legia Varşova'nın gördüğü Duda, Polonya Ekstraklasa'da hem mental hem de fiziksel olarak gelişme imkanı buldu. Football Manager sevdalılarının da yakından tanıdığı bir isim olan 21 yaşındaki orta saha, iki yönlü bir oyuncu olsa da hücum konusunda daha etkili.. Bu sezon Legia Varşova ile toplam 43 maça çıktı, 5 gol ve 9 asist ile oynadı. Yeterli süre alırsa, Slovakya adına işleri farklılaştırabilecek bir isim…
50-) Patrick McNair - Kuzey İrlanda
Manchester United altyapısından çıkan McNair, zaman zaman as takımda kendisini gösterebilse de; daha çok rezerv takımda forma giyen bir isim… Asıl görev yeri stoper olan 21 yaşındaki Kuzey İrlandalı, milli takımda ise daha farklı bir şekilde ön liberoda değerlendiriyor. Milli takım hocası Michael O'Neill, onu ön liberoda bir kesici gibi oynatarak daha tehlikeli bir futbolcu haline getirdi. Bu turnuvada da onu ön liberoda bekliyorum. Bu yıl Premier Lig'de Manchester United formasını yalnızca 8 kez giyebilirken; toplamda 310 dakika sahadaydı.
49-) Seamus Coleman - İrlanda   
Sligo Rovers takımında parlayan ve 2009'da Everton'un yolunu tutan Coleman, o tarihten bu yana sergilediği başarılı performansıyla Everton ilk 11'inin çoğunlukla değişmez isimlerinden oldu. Bu yıl takımı Everton Premier Lig'de kötü bir sezon geçirse de; 27 yaşındaki İrlandalı, elinden gelen gayreti gösterdi. Takımıyla 34 maça çıkan Coleman, 1 gol-3 asistlik bir performans sergiledi. Sağ ayağını iyi kullanan ve hücuma çıkmayı seven Coleman, İrlanda kadrosunun en tehlikeli isimlerinden biri olabilir.
48-) Gylfi Sigurdsson - İzlanda   
İzlanda futbolunun son dönemlerde yetiştirdiği en büyük yetenek olan Sigurdsson, milli takım düzeyinde de takımını sırtlamaya devam ediyor. Turnuvada takımı adına en tehlikeli isim olacak. Premier Lig'de Tottenham formasıyla beklenen değeri fazla göremezken; 2014'te transfer olduğu Swansea'de vites arttırdı. Son yıllarda Premier Lig'de yer alan en tehlikeli iki yönlü oyunculardan biri olarak görülen Sigurdsson, bu sezon Swansea ile 37 maça çıktı. 11 gol ve 2 asist ile oynayan 26 yaşındaki orta saha, bu turnuvada İzlanda'nın en önemli silahı olacak.
47-) Oleg Shatov - Rusya 
Önce Slutsky yönetiminde yeniden yapılanan Rusya kadrosunun önemli isimlerinden biri olmak, ardından da Zenit'te geçirilen oldukça verimli bir sezon… Shatov'un eksik ve güçsüz Rusya kadrosunda kendisini göstermesi için tüm şartlar uygun… Dzagoev'in sakatlığı sonrası kadroda yer almamasıyla önü açıldı. 25 yaşındaki orta saha, oyununun hücum yönünü geliştirmesiyle ve daha çok golü düşünmesiyle etkili bir isme dönüştü. Bu yıl Zenit ile 37 maça çıktı, 10 gol atarken 14 de asist yaptı. Turnuvada Rusya'nın en yaratıcı ismi olacak.
46-) Marcel Sabitzer - Avusturya 
Etkili sağ ayağı, hızı, tekniği ve şutlarıyla dikkat çeken bir isim olan Marcel Sabitzer, Avusturya futbolunun son yıllarda yetiştirdiği en yetenekli futbolcular arasında yer alıyor. Bu yıl RB Leipzig ile 32 maça çıktı, 8 gol atarken 5 asist yaptı. Teknik direktör Koller, Sabitzer'i daha çok yedek ve sonradan oyunu değiştirebilecek bir isim olarak görse de; Sabitzer, yeterli şansı bulabilirse, takımını bir üst tura sırtlayabilir.
45-) Ricardo Rodriguez - İsviçre   
İsviçre futbolunun en önemli sol beki olarak görülen Rodriguez, adı mutlaka her yaz döneminde transfer dedikodusuna karışan isimlerden… Ofansif bek oynamayı seven İsviçreli sol bek, etkili bir sol ayağa sahip… Hücumda ortalarıyla etkili olurken; hızıyla da dikkat çekiyor. 2015-2016 sezonunda takımı Wolfsburg'un kötü gidişinden o da etkilendi. Takımıyla 33 maça çıktı, 3 gol ve 4 asistle oynadı.
44-) Marko Pjaca - Hırvatistan  
21 yaşındaki Hırvat kanat oyuncusu hızı, çabukluğu, dribblingleri, tekniği ve bitiriciliğiyle hem kulüp hem de milli takım bazında önemli bir isim olmaya aday… Asıl yeri sol kanat olmasına rağmen; sağ kanat ve hatta forvette de görev yapabiliyor. Ancak sol açıkta rüzgar gibi olduğunu söylemeliyim. Son 2 yılda gösterdiği gelişimle, yeniden yapılanan Hırvatistan milli takımına yükseldi. İspanya bilinmez; ancak Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti'ne karşı kanatlardan içe kat ederek tehlike yaratabilir. Bu sezon Dinamo Zagreb formasıyla 40 maça çıktı. 12 gol atan Hırvat futbolcu, 6 da asist yaptı.
43-) Nicolae Stanciu - Romanya   
Vaslui tarafından dünya futboluna hediye edilen ve 2013 yılında geldiği Steau Bükreş'te can yakıcı bir 10 numaraya dönüşen Stanciu; gol yollarında Romanya'nın dümeninde olacak. Geniş bir oyun görüşüne sahip, nokta paslar atmayı seviyor. Fiziği daha da kuvvetli olsa, ayakları yere sağlam basan bir futbolcu olarak daha tehlikeli olabilir. Romanya milli takımı, gruptan çıkmak adına onun becerilerine güveniyor. Duran toplarda da etkili bir isim… Bu yıl takımıyla 34 maça çıkarken; 14 gol ve 11 asistlik performansıyla dikkat çekti.
42-) Piotr Zielinski - Polonya  
Udinese'nin keşfi olan Zielinski, burada pek dikiş tutturamayınca soluğu Empoli'de aldı. Geçtiğimiz yıl yapacağı çıkıştan ipuçları veren bir performans sergiledi. 2015-2016 sezonunda ise Empoli bir orta sıra takımı olurken; Zielinski ise yükselen formuyla dikkat çekti. Takımıyla 35 maça çıkarken; 5 gol attı ve 6 asist yaptı. 22 yaşındaki orta saha, yaşından çok olgun bir futbol oynuyor. Ayaklarına fazlasıyla hakim ve pas yüzdesi de oldukça yüksek… Polonya milli takımının Avrupa macerasında orta sahanın en güvenilen isimlerinden olacak.
41-) Marcus Rashford - İngiltere  
Sezon ortasında Manchester United hücum hattında sıkıntılar yaşarken; Rashford sahneye çıktı. Her gittiği takımda gençlere verdiği değerle dikkat çeken Louis Van Gaal'in yeni elmasıydı. Çıktığı ilk maçında Avrupa Ligi'nde attığı 2 golle tüm ışıkları üzerine çekti 18 yaşındaki bu genç forvet… Ardından Premier Lig'deki ilk maçında da gole ulaştı ve ligde gol atan en genç isimlerden biri olmayı başardı. Kırmızı Şeytanların formasıyla bu yıl toplam 14 maça çıkan Rashford, 7 gol ve 2 asistlik performansıyla göz kamaştırdı. İngiltere milli takımında yedekte forma şansı bekleyecek.
40-) Cenk Tosun - Türkiye 
Cenk Tosun, 2015-2016 sezonunda Avrupa'nın önemli futbolcularını geride bıraktı ve oyuna sonradan girip en çok katkı veren futbolcu olarak zirvede yer aldı. Genç forvet, sonradan oyuna dahil olduğu maçlarda 5 gol atıp 4 de asist yaparak Beşiktaş'a hayat veren isim oldu. Şenol Güneş etkisiyle futbolunu geliştirdi. Bunun yanında yedek kalmayarak bulduğu şansı hep iyi değerlendirdi. Böylelikle milli takıma kadar yükseldi. EURO 2016'da gole en yakın ismimiz olacak, bitiriciliği ve başarıya olan açlığıyla mutlaka katkı verecektir.
39-) Ante Coric - Hırvatistan  
Football Manager tutkunlarının fazlasıyla yakından bildiği bir isim Coric… Hırvatistan milli takımındaki gençleşme çalışmalarıyla milli takımda erken yaşta forma şansı bulmaya başladı. 19 yaşındaki orta saha, takımı Dinamo Zagreb ile ilk profesyonel yılını tam anlamıyla 2015-2016 sezonuyla yaşadı. Tekniği, futbol zekası, oyun görüşü ve pas yeteneğiyle dikkat çeken genç futbolcu, bu sezon Dinamo Zagreb ile 41 maça çıktı. 5 gol ve 6 asistlik performansıyla gelecek adına ümit verdi. Hırvatistan milli takımında şans bulursa, onları ileri taşıyan sürpriz isimlerden olabilir.
38-) Aleksandar Dragovic - Avusturya
25 yaşındaki Avusturyalı stoper, çift ayaklı olmasıyla savunmada hamle gücünü arttıran isimlerden… Bunun yanında adam adama markajı çok iyi uyguladığı gibi, hava toplarında da etkili… Sakatlıklar ve sonrasında formsuz bir dönemin ardından bu sezon Dinamo Kiev formasıyla sadece 30 maça çıkabildi, 1 gol atarken 1 de asist yaptı. Turnuvada Avusturya'nın savunma sigortası olacak.
37-) Yannick Carrasco - Belçika 
Monaco altyapısından çıkarak profesyonel olan futbolcu, Monaco as takımında gösterdiği performansla Simeone'nin Atletico Madrid'inin dikkatini çekti. 2015 yılında İspanyol ekibine transfer olan Carrasco, 2015-2016 sezonunda daha çok Simeone'nin oyun sıkıştığında güvendiği isimlerden oldu. Belçikalı genç kanat oyuncusu, La Liga'da da hızı ve yaratıcılığıyla etkili oldu. Turnuvada Belçika'nın yedekten gelen itici gücü olacak ve farkını ortaya koyacaktır.
36-) Breel Embolo - İsviçre
Kamerun asıllı İsviçreli futbolcu, Basel'in tüm alt yaş gruplarında forma giydikten sonra 2014 yılında profesyonel oldu ve as takıma yükseldi. 2 yıldır Basel ile dikkat çekici bir performans ortaya koyarken; İngiltere ve Almanya'nın dev kulüplerinin transfer radarına girdi. Güçlü fiziği, bitiriciliği, son vuruşları ve tekniğiyle dikkat çeken 19 yaşındaki forvet, yakın gelecekte dünyanın en iyi forvetlerinden biri olmaya aday… İsviçre'nin hamle oyuncusu olacak ve skora katkıda bulunmaya çalışacak.
35-) Jonathan Tah - Almanya
Hazırlık maçları döneminin ardından kadrodan çıkarılan; ancak sonrasında genç stoper Rüdiger'in ardından kadroya tekrar çağrılan genç bir isim Jonathan Tah… Hamburg'ta profesyonel olduktan sonra hep yukarıya giden bir performans ortaya koyan Tah, 2015'te Leverkusen'e transfer oldu. 20 yaşındaki Fildişi asıllı Alman stoper; hızlı ayakları, çabukluğu, kademe bilgisi ve gelişmekte olan geriden oyun kurma yetisiyle dikkat çekiyor. Şans ona geldiğinde, sırıtmayacaktır.
34-) Andriy Yarmolenko - Ukrayna 
2008 yılında Dinamo Kiev altyapısından çıkarak profesyonel olan Andriy Yarmolenko, o günden bugüne çok yol kat etti. 26 yaşındaki Ukraynalı kanat oyuncusu, Dinamo Kiev'in hedef oyuncusu olma görevini sürdürüyor ve her sezon üzerine koyuyor. Dribblingleri, hızlanması, ayaklarını yere sağlam basışı, şut yeteneği ve bir kanat oyuncusuna göre oldukça gelişmiş bitiriciliğiyle dikkat çekiyor. Bu yıl Dinamo Kiev formasıyla 34 maça çıkan Yarmolenko, 19 gol atarken 13 de asist yaptı. Bu turnuvada Ukrayna'nın en güvendiği isim olacak.
33-) Federico Bernardeschi - İtalya
Normal şartlarda 20'lerinin başında genç bir futbolcunun Serie A takımlarında sürekli şans bulması zordur. Bernardeschi genlerindeki yetenekle bunu başardı. 22 yaşındaki sağ kanat oyuncusu, Fiorentina altyapısından yetişti ve orta sahanın sağında görev yapıyor. Bunun yanında forvette de oynayabiliyor. Çabukluğu, hızlanması, estetik hamleleri, tekniği ve son vuruşlarıyla yakın gelecekte klas bir futbolcu olacağını vaat ediyor. Bu yıl Fiorentina formasını 40 kez giydi, 6 gol atarken 6 asist yaptı. İtalya teknik direktörü Antonio Conte, onu hiç düşünmeden milli takıma çağırdı. Oyunun sıkıştığı anlarda, İtalya'nın itici gücü olacak.
32-) Renato Sanches - Portekiz
Turnuvanın en genç futbolcularından biri olarak dikkat çeken Renato Sanches, orta sahada görev yapıyor. Henüz Aralık 2015'te Benfica altyapısından as takıma çıkarak profesyonel oldu. 2015-2016 sezonunda yıldızı oldukça parladı. Bu parlamaya kayıtsız kalamayan Bayern Münih, onu 35 Milyon Euro karşılığında transfer etti. Portekiz milli takımının tüm alt yaş gruplarında da forma giyen 18 yaşındaki Portekizli, sağ ayağına fazlasıyla hakim… Oyunu çift yönlü oynuyor ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle dikkat çekiyor. Bu turnuvada, Portekiz'e ikinci bölgede aranılan yaratıcılığı getirebilir.
31-) Anthony Martial - Fransa
Fransa'nın köklü altyapılarından Lyon takımında pişen, ancak fazla şans bulamayarak Monaco'nun yolunu tutan Martial, henüz genç yaşında futbolunu Monaco'da olgunlaştırdı. Dikkat çekici performansı, onu 2015 Eylül'ünde Manchester United'a kadar götürdü. 20 yaşındaki Fransız futbolcunun asıl görev yeri forvet; fakat kanatlarda da görev yapabiliyor. Özgüveni, bitiriciliği, güçlü fiziği ve tekniğiyle fark yaratıyor. Manchester United ile bu sezon 56 maça çıkarken 18 gol attı ve 9 asist yaptı. Bu sadece daha başlangıç, turnuvada teknik direktör Deschamps'ın en güvendiği isimlerden olacak.
30-) Kingsley Coman - Fransa
PSG altyapısından yetişen ve Juventus'un yolunu tutan Coman, kiralık olarak gittiği Bayern Münih'te Pep Guardiola'nın kanatları altında futbolunu geliştirdi ve kuvvetlendi. 19 yaşındaki Fransız futbolcu, orta sahanın her bölgesinde görev yapabildiği gibi forvette de oynayabiliyor. Kıvrak hareketleri, hızı, tekniği onun artıları… Fizik olarak biraz daha güçlenmesi gerekiyor. Bayern Münih ile bu yıl 36 maça çıktı, 6 gol atarken 12 asist yaptı. Deschamps'ın elindeki mükemmel kadroda, önemli hamle oyuncularından biri olarak görülüyor.
29-) Mateo Kovacic - Hırvatistan

Dinamo Zagreb altyapısında yetişen ve Inter'de yaptığı patlamayla Hırvatistan milli takımının değişmezlerinden olan Kovacic, geçtiğimiz yaz Real Madrid'e transfer olmuştu. 22 yaşındaki Hırvat orta saha, oyunu çift yönlü oynayabiliyor; ancak defansif bölümde daha etkili… Komple bir futbolcu olduğu için biraz daha hücumu düşünmesi, asist veya gollere katkı vermesi gerekiyor. Real Madrid ile bu sezon 34 maça çıktı, 1 gol attı ve 2 asist yaptı. Kovacic'i ekürisi Luka Modric ile birlikte turnuvada Hırvatistan'ı sırtlayacak isim olarak görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder