3 Haziran 2016 Cuma

Copa America 2016 Grup ve Takım Analizleri


Çoğu taraftar ve futbol seven insanlar için, futbol net olarak bir bayramdır. Ve bugünden itibaren Haziran-Temmuz aylarında çifte bayram yaşayacağız. Bugün başlayacak Copa America ile ilk bayrama girerken; 7 günün ardından başlayacak EURO 2016 ile de ikinci bayramı tadacağız. Güney Amerika ve Kuzey Amerika bölgelerinden ağırlıklı ülkelerin takımını sentezleyen Copa America, bu ekipleri kıyasıya bir mücadelenin içine sokuyor. Copa America, Dünya Kupası'ndan de fazla geçmişiyle, dünyanın en eski turnuvası olarak dikkat çekiyor. Genellikle 3-4 yılda bir olmak üzere yapılan bu en eski turnuvanın, bu yıl 100. yılını kutlayacağız. Yetkililer bu yüzden bir düzenlemeye gitti ve 100. yılın kutlanması sebebiyle turnuva tam bir yıl sonra 2016'da tekrar gerçekleştiriliyor.
100. yıl için özel Copa America, bu yıl ABD'de düzenlenecek. En son 1994 yılında Dünya Kupası düzenleyen ABD, tam 12 yılın ardından büyük bir futbol turnuvası düzenleyecek. Ekonomisi ve pazarlama gücüyle NBA, MLB ve MLS gibi organizasyonları dünyanın tepesine yerleştirmeyi başaran ABD'nin Copa America organizasyonunda yapabilecekleri merakla bekleniyor. Amerika kıtasının 16 takımı, şampiyonluk hedefiyle sahne alacak ve bu rekabet; pazarlama konusunda üstün ABD'nin ev sahipliğinde yapılacak. ABD, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Meksika, Uruguay ve Şili gibi kıtanın en önemli takımlarının kıran kırana mücadelesini izleyeceğiz. Lionel Messi (Arjantin), Hulk (Brezilya), Alexis Sanchez (Şili), James Rodriguez (Kolombiya) başta olmak üzere pek çok önemli yıldızın takımlarını sırtlama çabalarına şahit olacağız.
4-27 Haziran arasında ABD'de organize edilen Copa America, bu gece 4.30'daki ABD-Kolombiya mücadelesiyle kapılarını açacak. Başlayacak turnuva öncesi A, B, C ve D gruplarını analiz ettim.
A GRUBU
Ev sahibi ABD ile birlikte Kolombiya, Kosta Rika ve Paraguay'ın yer aldığı A Grubu; aslında o hep heyecanlandığımız "ölüm grubu" tabirine benziyor. Bu grupta büyük mücadeleler yaşanacağa ve 4 takımın da gruptan çıkmak adına tüm gücünü harcayacağına tanık olacağız.
Amerika Birleşik Devletleri
Bu turnuvaya daha önce dört kaz katılabilen ve en iyi derecesi dördüncülük olan ABD, ev sahibi sıfatıyla katıldığı Copa America 2016'da Brezilya, Arjantin, Uruguay ve hatta Meksika'ya rağmen oldukça iddialı ve turnuvanın favorilerinden biri olarak görülüyor. Özellikle ülke genelinde son 10 yılda attıkları adımlarla "soccer" denilen futbolu bir spor kültürü haline getirdiler. Oyuncu yetiştirmeye ve tesisleşmeye önem verdiler. Pek çok eyalette dikkat çekici stadyumlar yükseldi. Bunun da yanında, ellerindeki en büyük silah pazarlamayı çok doğru ve etkili bir şekilde kullandılar. ABD futbol ligi olan MLS'te de büyük başarı yakaladılar. Artık futbola gönül veren bir milli takım olduklarını söylemek yanlış olmaz. Teknik direktör Jurgen Klinnsman yönetiminde Copa America 2016'ya hazırlık maçlarıyla hazırlandılar. Porto Riko'yu 3-1, Ekvador'u 1-0 ve Bolivya'yı 4-0 ile geçtiler. Hğcumu ve savunmayı takım halinde yapıyorlar, Klinnsman da hızlı geçiş oyunlarına önem veriyor. Oyunun her bölgesinde etkili bir futbol ortaya koyarak dikkat çektiler. Gruptan çıkmak adına Kolombiya'yla birlikte en büyük aday onlar… Takımın yıldızı, Seattle Sounders forması giyen Clint Dempsey olacak.
ABD'nin kadrosuna baktığımızda;
Kaleci: Brad Guzan (Aston Villa), Ethan Horvath (Molde), Tim Howard (Colorado Rapids)
Defans: Matt Besler (Sporting Kansas City), Steve Birnbaum (D.C. United), John Brooks (Hertha Berlin), Geoff Cameron (Stoke City), Edgar Castillo (Monterrey), Michael Orozco (Club Tijuana), DeAndre Yedlin (Sunderland)
Orta Saha: Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes), Michael Bradley (Toronto FC), Fabian Johnson (Borussia Mönchengladbach), Jermaine Jones (Colorado Rapids), Perry Kitchen (Hearts), Darlington Nagbe (Portland Timbers), Christian Pulisic (Borussia Dortmund), Graham Zusi (Sporting Kansas City)
Forvet: Clint Dempsey (Seattle Sounders FC), Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes), Bobby Wood (Hamburg), Gyasi Zardes (LA Galaxy)
Kolombiya
Bir önceki Copa America'da hayal kırıklığı yaratan Kolombiya, Arjantinli çalıştırıcı Jose Pekerman yönetiminde başarıyı hedefliyor. Öncelikle yeniden yapılanma geçirdiklerini ve bununla birlikte yeni jenerasyondan kadroya dahil edilen isimlerin Ospina, Cuadrado, James ve Bacca gibi tcrübeli isimlerle iyi bir uyum yakaladıklarını söyleyebiliriz. Form düşüklüğü yaşayan Falcao, Jackson Martinez, Teofilo Gutierrez ve Adrian Ramos gibi isimlerin de artık kadroda yer bulamaması milli takım adına bir milat… Toplam 15 kez bu kupaya katıldılar ve en iyi dereceleri, 2001 yılında gelen şampiyonluk oldu. Turnuva öncesi hazırlık maçında Haiti'yi 3-1 ile geçtiler. A Grubu'nda gruptan çıkmak mücadelesinde ABD ile birlikte favori gösteriliyorlar. Takımın yıldızı, Falcao'nun yokluğunda tüm skor yükünü çekecek ve beklentinin büyük olduğu Carlos Bacca olacak.
Kolombiya'nın kadrosu:
Kaleci: Cristian Bonilla (Atlético Nacional), David Ospina (Arsenal), Róbinson Zapata (Santa Fe)
Defans: Felipe Aguilar (Atlético Nacional), Santiago Arias (PSV), Farid Díaz (Atlético Nacional), Frank Fabra (Boca Juniors), Stefan Medina (Pachuca), Jeison Murillo (Inter Milan), Yerry Mina (Santa Fe), Cristián Zapata (AC Milan)
Orta Saha: Edwin Cardona (Monterrey), Guillermo Celis (Junior), Juan Cuadrado (Juventus), Sebastián Pérez (Atlético Nacional), Andrés Felipe Roa (Deportivo Cali), James Rodríguez (Real Madrid), Carlos Sánchez (Aston Villa), Daniel Torres (Independiente Medellín)
Forvet: Carlos Bacca (AC Milan), Roger Martínez (Racing Club), Marlos Moreno (Atlético Nacional), Dayro Moreno (Club Tijuana)
Kosta Rika
Teknik direktör Oscar Ramirez yönetimindeki Kosta Rika'yı, 2014 Dünya Kupası'ndaki çeyrek final başarısında yakından görmüştük. Dirençli ve mücadeleci yapılarıyla etkili oldular. Daha önce 4 kez bu kupaya katılırlarken; en iyi dereceleri çeyrek final olmuştu. Takımın 1 numaralı ismi Keylor Navas'ın sakatlığı takımda moralleri bozsa da; gruptan çıkmak adına Kolombiya ile savaşacaklarını düşünüyorum. Turnuva öncesi hazırlık maçında, Venezuela'yı 2-1 ile geçtiler. Takımın yıldızı, gol yollarında kendisinden çok şey beklenecek Alvaro Saborio olacak.
Kosta Rika'nın kadrosu;
Kaleci: Leonel Moreira (Herediano) Danny Carvajal (Saprissa), Patrick Pemberton (Alajuelense)
Defans: Johnny Acosta (Alajuelense), Francisco Calvo (Saprissa), Oscar Duarte (Espanyol), Cristian Gamboa (West Bromwich Albion), Ronald Matarrita (New York City FC), Bryan Oviedo (Everton), José Salvatierra (Alajuelense), Michael Umaña (Persepolis), Kendall Waston (Vancouver Whitecaps FC)
Orta Saha: Randall Azofeifa (Herediano), Christian Bolaños (Vancouver Whitecaps FC), Joel Campbell (Arsenal), Celso Borges (Deportivo La Coruña), Esteban Granados (Herediano), Bryan Ruiz (Sporting Lisbon), Yeltsin Tejeda (Évian Thonon Gaillard), Johan Venegas (Montreal Impact)
Forvet: Ariel Rodríguez (Bangkok Glass), Álvaro Saborio (D.C. United), Marco Ureña (Midtjylland)
Paraguay
Turnuvaya teknik direktör Ramon Diaz yönetiminde hazırlanan Paraguay, son dönemlerde büyük bir düşüş içinde… Hem oyuncu kaliteleri hem de sergilenen futbol açısından fazla güven vermiyorlar. Toplamda 15 kez kupaya katıldılar ve en iyi dereceleri 1979 yılında yaşadıkları şampiyonluk… Geçirdikleri yeniden yapılanmayla birlikte mücadeleci ve dirençli bir takım olduklarını söyleyebilirim; ancak onları özellikle üçüncü bölgede yaşadıkları kısırlıkla görebileceğimize eminim. Gruptan çıkma konusunda işleri diğer üç ekibe göre daha zor ve grubun en zayıf halkası olarak görülüyorlar. Takımda, Paraguay Ligi'nden Olimpia ve Cerro Porteno takımları ağırlıklı daha deneyimsiz bir kadro görülüyor. Turnuva öncesi hazırlık maçında Meksika'ya kaybederlerken iyi sinyaller vermediler. Takımın yıldızı, kurt forvet Nelson Valdez olacak.
Paraguay'ın kadrosu;
Kaleci: Diego Barreto (Olimpia), Antony Silva (Cerro Porteño), Justo Villar (Colo-Colo)
Defans: Victor Ayala (Lanus), Fabián Balbuena (Corinthians), Paulo Da Silva (Toluca), Gustavo Gómez (Lanús), Ivan Piris (Udinese), Miguel Samudio (Club América), Bruno Valdez (Cerro Porteño)
Orta Saha: Celso Ortiz (AZ Alkmaar), Robert Piris Da Motta (Olimpia), Blas Riveros (Olimpia), Rodrigo Rojas (Cerro Porteño), Oscar Romero (Rácing Club)
Forvet: Miguel Almirón (Lanús), Edgar Benítez (Querétaro), Jorge Benítez (Cruz Azul), Derlis González (Dynamo Kiev), Juan Iturbe (Bournemouth), Darío Lezcano (Ingolstadt), Antonio Sanabria (Sporting de Gijón), Nelson Valdez (Seattle Sounders FC)
B GRUBU
B Grubu'nda Brezilya, Ekvador, Peru ve Haiti'nin mücadelesini izleyeceğiz. Eski günlerini aratan bir kadroyla ABD'nin yolunu tutsa da bu grupta Brezilya ön plana çıkarken; Ekvador da gruptan çıkma favorilerinden… Haiti ise grubun yanında, turnuvanın en zayıf halkası… Özetle, B Grubu'nun net iki favorisi var.
Brezilya
1997-2007 arasındaki turnuvalarda 5'te 4 yapan Brezilya, son iki Copa America'da ise çeyrek finalden ötesini göremeyerek dengesiz bir karakter sergilmeye devam ediyor. Her zamanki bilindik kadrolarından farklı olarak; ABD'ye genç, başarıya aç; ancak daha deneyimsiz ve değişik kadrolarıyla gidiyorlar. Turnuvaya 15 kez katılan Brezilya, en son şampiyonluğunu 2007'de aldı. Neymar'ın yokluğunu fazlasıyla hissedecekler. Douglas Costa ve Kaka'nın sakatlanmalarıyla birlikte moralleri bozuldu. Tüm yük Coutinho, Willian ve Gabriel Barbosa'nın üzerinde olacak. Grubu lider olarak bitirmelerine kesin gözüyle bakılıyor. Turnuva öncesi hazırlık maçında, Panama'yı 2-0 yendiler. Takımın yıldızı, Philippe Coutinho olarak dikkat çekiyor.
Brezilya'nın kadrosu;
Kaleci: Alisson (Internacional), Diego Alves (Valencia), Marcelo Grohe (Gremio)
Defans: Dani Alves (Barcelona), Rodrigo Caio (São Paulo), Fabinho (Monaco), Gil (Shandong Luneng), Filípe Luís (Atlético Madrid), Marquinhos (Paris Saint-Germain), Miranda (Inter Milan), Douglas (Atlético Mineiro)
Orta Saha: Renato Augusto (Beijing Guoan), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Liverpool), Elias (Corinthians), Luiz Gustavo (Wolfsburg), Ganso (Sao Paulo), Lucas Lima (Santos), Lucas (Paris Saint-Germain), Willian (Chelsea)
Forvet: Gabriel (Santos), Hulk (Zenit), Jonas (Benfica)
Ekvador
Son yıllarda milli takım bazında çıkışa geçen mütevazı bir ülke Ekvador… Teknik direktör Gustavo Quinteros yönetiminde FIFA dünya sıralamasında 12. sıraya kadar çıktılar. Bu turnuvaya da ağırlıklı olarak Ekvador ulusal liglerinden oyuncularla katılıyorlar. Dünya Kupası Elemeleri'nde Arjantin ve Uruguay karşısında aldıkları dirençli galibiyetler hala aklımızda… Yani bu kupada Ekvador'u hafif görmek, büyük hata olur diğer milli takımlar için… Grubun ikinci favorisi konumundalar… 15 kez bu turnuvaya katılan Ekvador'un en iyi derecesi dördüncülük… Takımın yıldızı, Enner Valencia olacak.
Ekvador'un kadrosu;
Kaleci: Máximo Banguera (Barcelona), Alexander Domínguez (LDU Quito), Esteban Dreer (Emelec)
Defans: Gabriel Achilier (Emelec), Robert Arboleda (Universidad Católica), Walter Ayoví (Monterrey), Frickson Erazo (Atlético Mineiro), Arturo Mina (Independiente del Valle), Juan Carlos Paredes (Watford), Cristian Ramírez (Ferencváros)
Orta Saha: Michael Arroyo (Club América), Fernando Gaibor (Emelec), Carlos Gruezo (FC Dallas), Pedro Larrea (El Nacional), Fidel Martínez (Pumas UNAM), Ángel Mena (Emelec), Jefferson Montero (Swansea), Christian Noboa (Rostov), Antonio Valencia (Manchester United)
Forvet: Jaime Ayoví (Godoy Cruz), Miler Bolaños (Grêmio), Juan Cazares (Atlético Mineiro), Enner Valencia (West Ham United)
Peru

Peru teknik direktörü Ricardo Gareca, Copa America öncesi aslında sürpriz bir kadro açıkladı. En ünlü Peru'lu oyuncu Farfan'ın yanı sıra Pizarro, Vargas ve Zambrano gibi önemli isimler de takıma çağrılmayacak artık… Daha genç bir ekip haline gelen Peru, ağırlıklı olarak kendi liglerinde mücadele eden oyunculardan oluşuyor. Bu yeni kadro, bu turnuvada pek de başarı vaat etmiyor. Kupaya 14 kez katıldılar ve en iyi dereceleri 2011'deki üçüncülük… Hazırlık döneminde Trinidad Tobago'yu 4-0, El Salvador'u da 3-1 ile geçtiler. Üçüncü bölgede gol yollarında formdalar… Takımın yıldızı, Paolo Guerrero olacak.
Peru'nun kadrosu;
Kaleci: Carlos Cáceda (Universitario), Pedro Gallese (Juan Aurich), Diego Penny (Sporting Cristal)
Defans: Luis Abram (Sporting Cristal), Jair Céspedes (Sporting Cristal), Aldo Corzo (Deportivo Municipal), Christian Ramos (Juan Aurich), Renzo Revoredo (Sporting Cristal), Alberto Rodríguez (Sporting Cristal), Renato Tapia (Feyenoord), Miguel Trauco (Universitario)
Orta Saha: Armando Alfagme (Deportivo Municipal), Adán Balbín (Universitario), Cristian Benavente (Charleroi), Luiz da Silva (PSV), Alejandro Hohberg (Universidad César Vallejo), Andy Polo (Universitario), Óscar Vilchez (Alianza Lima), Yoshimar Yotún (Malmö)
Forvet: Christian Cueva (Toluca), Edison Flores (Universitario), Paolo Guerrero (Flamengo), Raúl Ruidíaz (Universitario)
Haiti
Haiti için ne söylesek gereksiz… Grubun ve hatta turnuvanın en zayıf halkası olarak görülüyorlar. Teknik direktör Patrice Neveu yönetiminde ilk kez bu turnuvaya katılıyorlar, tam bir mucize peşinde olacaklar. Hazırlık maçında Kolombiya'ya 3-1 yenilirken sahada pek bir varlık gösteremediler. Grup sonuncusu olmaları bekleniyor. Takımda yıldız olarak, Kervens Belfort ön plana çıkıyor. Belfort, ülkemizde 1461 Trabzon forması giyiyor.
Haiti'nin kadrosu;
Kaleci: Steward Ceus (Minnesota United), Luis Valendi Odelus (Aigle Noir), Johny Placide (Reims)
Defans: Jean Sony Alcénat (Voluntari), Judelin Aveska (Atlético Uruguay), Alex Christian (Vila Real), Romain Genevois (Nice), Reginal Goreux (Standard Liège), Kim Jaggy (Aarau), Mechack Jerome (Jacksonville Armada), Stéphane Lambese (Paris Saint-Germain)
Orta Saha: Jean Marc Alexandre (Fort Lauderdale Strikers), Max Hilaire (Cholet), Kevin Lafrance (Chrobry Głogów), James Marcelin (Carolina RailHawks), Pascal Millien (Jacksonville Armada), Soni Mustivar (Sporting Kansas City), Sony Norde (Mohun Bagan)
Forvet: Kervens Belfort (1461 Trabzon), Wilde-Donald Guerrier (Wisła Kraków), Jeff Louis (Caen), Jean-Eudes Maurice (Hà Nội T&T), Duckens Nazon (Laval)
C GRUBU
C Grubu'nda Uruguay, Meksika, Jamaika ve Venezuela yer alıyor. Uruguay'ın üstünlüğüyle geçilmesi beklenen grupta, ikinciliğe ise Meksika göz kırpıyor. Venezuela ve Jamaika da yok denecek kadar az olan şanslarını zorlamaya çalışacak.
Uruguay
2006 yılından beri teknik direktör Oscar Tabarez yönetiminde devam eden Uruguay, Copa America tarihinin en başarılı takımı olarak da dikkat çekiyor. 2011'de Tabarez önderliğinde bu kupayı kazanan Uruguay, yine hem gruptan lider çıkma hem de kupayı kazanma konusunda favori takımlardan biri olarak gösteriliyor. Luis Suarez'in sakatlığı moralleri bozsa da, erken iyileşmesi için büyük çaba harcanıyor. Suarez birkaç maç kaçıracak olsa da Cavani ve Rolan eksikliğini hissettirmeyecektir.  Her bölgede çok formda oyuncuları olmasıyla dikkat çekiyorlar. Hazırlık maçında T&Tobago'yu 3-1 ile geçtiler. 2015 yılındaki kötü performansı telafi etme hedefindeler… Takımın yine en büyük silahı, erken iyileşebilirse Luis Suarez olacak.
Uruguay'ın kadrosu:
Kaleci: Martín Campaña (Independiente), Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco da Gama)
Defans: Jorge Fucile (Nacional), Jose Giménez (Atlético Madrid), Diego Godín, (Atlético Madrid), Maximiliano Pereira (Porto), Gastón Silva (Torino), Mauricio Victorino (Nacional)
Orta Saha: Egidio Arévalo Rios (Atlas), Matías Corujo (Universidad de Chile), Álvaro González (Atlas), Alvaro Pereira (Getafe), Gastón Ramírez (Middlesbrough), Diego Laxalt (Genoa), Carlos Sánchez (Monterrey), Matías Vecino (Fiorentina)
Forvet: Edinson Cavani (Paris Saint-German), Abel Hernández (Hull City), Nicolás Lodeiro (Boca Juniors), Diego Rolán (Bordeaux), Cristhian Stuani (Middlesbrough), Luis Suárez (Barcelona)
Meksika
Kolombiyalı teknik direktör Juan Carlos Osorio'nun çalıştırdığı Meksika, C Grubu'nun favorilerinden biri olarak gösteriliyor. Uruguay ile birlikte liderlik mücadelesi verebilecekleri konuşuluyor. Toplamda 10 kez bu turnuvaya katıldılar ve en iyi dereceleri ikincilikti. Kolombiyalı çalıştırıcı, geçtiğimiz yıllara nazaran genç bir kadro açıkladı. Ülke takımında yeniden yapılanmayla birlikte Damn, Coronai Pena ve Lozano gibi gençlerin fırsat bulması yüzleri güldürüyor. Son aylarda formda LA Galaxy'li Giovanni Dos Santos'un kadroya alınmaması ise şaşkınlık yarattı, onsuz bir miktar güçten düşecekler. Takımın yıldızı,Javier Hernandez olacak.
Meksika kadrosu;
Kaleci: Jesús Corona (Cruz Azul), Guillermo Ochoa (Málaga), Alfredo Talavera (Toluca)
Defans: Paúl Aguilar (Club América), Néstor Araujo (Santos Laguna), Yasser Corona (Querétaro), Héctor Moreno (PSV), Miguel Layún (Porto), Rafael Márquez (Atlas), Jesús Molina (Santos Laguna), Diego Reyes (Real Sociedad), Jorge Torres Nilo (Tigres UAN)
Orta Saha: Jesús Dueñas (Tigres UANL), Andrés Guardado (PSV), Héctor Herrera (Porto), Carlos Peña (Guadalajara)
Forvet: Javier Aquino (Tigres UANL), Jesús Corona (Porto), Jürgen Damm (Tigres UANL), Javier Hernández (Bayer Leverkusen), Raúl Jiménez (Benfica), Hirving Lozano (Pachuca), Oribe Peralta (Club América)
Venezuela
2018 Dünya Kupası Elemeleri grubuna vasat bir başlangıç yapan Venezuela, geçtiğimiz yıl bu turnuvada da oldukça kötü bir performans sergilemişti. Başarısız sonuçların ardından ülke futbolu bazında yeniden yapılanmaya gittiler. Bu turnuvaya yenilenmiş bir kadro ve beklentisiz bir şekilde geliyorlar. Gruptan çıkmaları beklenmiyor, onlar adına gruptan çıkabilmek bile başarı sayılacaktır. 15 kez bu kupaya katıldılar ve en iyi dereceleri 2011'de aldıkları dördüncülüktü. Teknik direktör Rafael Dudamel önderliğinde bir sürpriz gerçekleştirmeye çalışacaklar. Takımın yıldızı, Salomon Rondon olacak.
Venezuela'nın kadrosu;
Kaleci: José Contreras (Tachira), Wuilker Faríñez (Caracas), Dani Hernández (Tenerife)
Defans: Wilker Ángel (Tachira), Rolf Feltscher (MSV Duisburg), Alexander González (Huesca), Roberto Rosales (Málaga), Jose Manuel Velazquez (Arouca), Mikel Villanueva (Atlético Malagueño), Oswaldo Vizcarrondo (Nantes)
Orta Saha: Juan Pablo Añor (Málaga), Arquímedes Figuera (La Guaira), Alejandro Guerra (Atlético Nacional), Yangel Herrera (Atlético Venezuela), Rómulo Otero (Huachipato), Adalberto Peñaranda (Granada), Tomás Rincón (Genoa), Luis Manuel Seijas (Santa Fe), Carlos Suárez (Carabobo)
Forvet: Yonathan Del Valle (Kasimpasa), Josef Martínez (Torino), Salomón Rondón (West Bromwich Albion), Christian Santos (NEC Nijmegen)
Jamaika
Daha önce CONCACAF ve Şili'deki Copa America'da takım oyunu oynayarak iyi işler yapan Jamaika; bu turnuvanın en zayıf takımlarından biri olarak gösteriliyor. Gruptan çıkmaları beklenmiyor. Coğrafik ve iklimsel şartlarının bir avantajı olarak; oldukça hızlı ve atletikler, mücadeleci yapılarıyla da pes etmiyorlar. Turnuva öncesi hazırlık maçında Şili'yi 2-1 yenerek gruptaki rakiplerine gözdağı verdiler. Teknik direktör Winfried Schafer yönetimindeki Jamaika zayıf olarak görülebilir; lakin asla hafife alınmamalı… Kadrolarında Leicester City ile peri masalını gerçekleştirerek şampiyonluk yaşamış Wes Morgan bulunuyor. Takımın yıldızı, Giles Barnes olacak.
Jamaika'nın kadrosu;
Kaleci: Andre Blake (Philadelphia Union), Duwayne Kerr (Stjarnan), Ryan Thompson (Saint Louis FC)
Defans: Rosario Harriott (Harbour View), Michael Hector (Reading), Kemar Lawrence (New York Red Bulls), Adrian Mariappa (Crystal Palace), Wes Morgan (Leicester City), Damano Solomon (Portmore United), Jermaine Taylor (Portland Timbers)
Orta Saha: Rodolph Austin (Brondby), Michael Binns (Portmore United), Chevonne Marsh (Cavalier), Joel McAnuff (Leyton Orient), Garath McCleary (Reading), Andrew Vanzie (Humble Lions), Je-Vaughn Watson (New England Revolution), Lee Williamson (Blackburn Rovers)
Forvet: Giles Barnes (Houston Dynamo), Simon Dawkins (San Jose Earthquakes), Clayton Donaldson (Birmingham City), Dever Orgill (Marieham), Allan Ottey (Montego Bay United)
D GRUBU
Copa America 2015'in finalinde gördüğümüz Arjantin ve Şili, bu sefer grup aşamasından eşleşti ve D Grubu'nu kasıp kavuracak büyük bir heyecana sahne olacaklar. Turnuvanın son grubunda Arjantin, Şili, Bolivya ve Panama yer alıyor. Arjantin ve Şili'nin gruptan çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Arjantin
Gerardo Martino yönetiminde ABD'ye gelecek olan Arjantin, aslında kadrosuna bakıldığında fazla söze gerek olmayan ve hakkında uzun uzun yazılmaması gereken takımlardan… 1993 yılından bu yana kupaya uzanamamanın sıkıntısını yaşıyorlar ve geçen yıl finalde Şili'ye kaybetmeleri de oldukça acı oldu. Bu yıl, Brezilya'nın beklenenden vasat kadrosu ve Uruguay'ın belirsizliği sebebiyle bir numaralı şampiyonluk adayı olarak görülüyorlar. Benim tahminim ve bahis bürolarının görüşü de bu yönde… Di Maria-Banega-Messi-Higuain-Agüero hatları gerçekten de fazla heyecan verici… Son 4 Copa America turnuvasının 3'ünün finalinde kaybetmek canlarına tak etti ve artık bu yıl kazanmak istiyorlar. Paulo Dybala'nın kadroya alınmaması açıkçası beni şaşırtsa da; genel hatlarıyla en iyi kadrolarıyla buradalar… Takımın yıldızı, Facunda Roncaglia… Şaka şaka, tabi ki takımın yıldızı Lionel Messi olacak.
Arjantin'in kadrosu;
Kaleci: Mariano Andújar (Estudiantes La Plata), Nahuel Guzmán (Tigres UANL), Sergio Romero (Manchester United)
Defans: Victor Cuesta (Independiente), Ramiro Funes Mori (Everton), Jonathan Maidana (River Plate), Gabriel Mercado (River Plate), Nicolás Otamendi (Manchester City), Marcos Rojo (Manchester United), Facundo Roncaglia (Fiorentina)
Orta Saha: Éver Banega (Sevilla), Lucas Biglia (Lazio), Augusto Fernández (Atlético Madrid), Matías Kranevitter (Atlético Madrid), Javier Mascherano (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Javier Pastore (Paris Saint-Germain)
Forvet: Sergio Agüero (Manchester City), Gonzalo Higuaín (Napoli), Erik Lamela (Tottenham Hotspur), Ángel Di María (Paris Saint-Germain), Nicolás Gaitán (Benfica), Ezequiel Lavezzi (Hebeir China Fortune)
Şili
Copa America 2015'in şampiyonu ünvanıyla ABD'ye gelecek Şili'de tek sıkıntı, bir taktik dehası Sampaoli'nin görevi bırakması olarak gösterilebilir. Yerine Juan Antonio Pizzi getirildi. Sistem, futbol ve kadro açısından yeni teknik direktörle pek değişiklik yaşanmadı. Pizzi, Sampaoli'den aldığı mirası devam ettirecek gibi… Ancak takımdaki önemli isimlerin de Pizzi ile şu ana kadar uyum sağlayamadığını da görmezden gelemeyiz. Hem uyum sorunu hem de şampiyon unvanları nedeniyle bu turnuvada üzerlerinde çok baskı olacak. Daha önce 15 kez bu kupaya katıldılar. Yüksek karakterdeki oyuncularıyla, iyi bir takıma sahipler… Takımın yıldızı Alexis Sanchez olacak.
Şili'nin kadrosu;
Kaleci: Claudio Bravo (Barcelona), Johnny Herrera (Universidad de Chile), Christopher Toselli (Universidad Católica)
Defans: Jean Beausejour (Colo-Colo), José Pedro Fuenzalida (Universidad Católica), Mauricio Isla (Marseille), Gonzalo Jara (Universidad de Chile), Gary Medel (Inter Milan), Eugenio Mena (São Paulo), Enzo Roco (Espanyol)
Orta Saha: Charles Aránguiz (Bayer Leverkusen), Marcelo Díaz (Celta de Vigo), Matías Fernández (Fiorentina), Pedro Pablo Hernández (Celta de Vigo), Arturo Vidal (Bayern Münih), Erick Pulgar (Bologna), Francisco Silva (Chiapas)
Forvet: Nicolás Castillo (Universidad Católica), Fabián Orellana (Celta de Vigo), Maurico Pinilla (Atalanta), Edson Puch (LDU Quito), Alexis Sánchez (Arsenal), Eduardo Vargas (Hoffenheim)
Bolivya
1997'den beri katıldıkları turnuvada, ilk galibiyetlerini tam 18 yıl sonra 2015'te alabilen Bolivya'nın durumunu sanırım anladınız. 2018 Dünya Kupası Elemeleri'nde grup aşamasındaki formsuzlukları ve futbollarındaki düşüş dikkat çekiyor. Bu kupaya 15 kez katıldılar, en iyi dereceleri 1963'teki şampiyonluklarıydı. Teknik direktör Cesar Baldivieso, genel olarak ulusal liglerde mücadele eden futbolculardan bir kadro kurdu. Bu futbolla grup aşamasında elenmeleri bekleniyor. Takımın her şeyi Marcelo Moreno'nun kadroda olmaması, az olan güçlerini daha da aza indirecek. Onun yokluğunda, takımın yıldızı olarak Juan Carlos Arce'yi görüyorum.
Bolivya'nın kadrosu:
Kaleci: Carlos Lampe (Sport Boys), Rómel Quiñónez (Bolívar), Guillermo Viscarra (Oriente Petrolero)
Defans: Diego Bejarano (The Strongest), Marvin Bejarano (Oriente Petrolero), Nelson Cabrera (Bolívar), Ronald Eguino (Bolívar), Luis Gutiérrez (Ironi Kiryat Shmona), Mario Saavedra (Bolívar), Edward Zenteno (Wilstermann)
Orta Saha: Pedro Azogue (Oriente Petrolero), Jhasmani Campos (Kazma), Raúl Castro (The Strongest), Samuel Galindo (Petrolero), Cristhian Machado (Wilstermann), Alejandro Meleán (Oriente Petrolero), Fernando Saucedo (Wilstermann), Martín Smedberg-Dalence (Goteborg), Wálter Veizaga (The Strongest)
Forvet: Juan Carlos Arce (Bolívar), Yasmani Duk (New York Cosmos), Bruno Miranda (Universidad de Chile), Rodrigo Ramallo (The Strongest)
Panama
CONCACAF takımı Panama, ilk kez Copa America'ya katılıyor. Böyle büyük bir turnuva için teknik direktör Hernan Dario Gomez, oldukça tecrübeli futbolcuları kadroya çağırdı. Kadroda tam 11 kişi 30 yaşın üzerinde… Yaşlı ve büyük ihtimalle çok koşamayan bir takım görünümünde olacaklar. Arjantin ve Şili'ye karşı tabii ki sürpriz yapamazlar; ancak Bolivya ile karşılaştırdığımda üçüncülük için Panama'yı daha şanslı gördüğümü söylemeliyim. Takımın yıldızı, Juan Aurich formasıyla formda bir sezon geçiren Luis Tejeda olacak.
Panama'nın kadrosu:
Kaleci: José Calderón (Plantense), Jaime Penedo (Saprissa), Alex Rodríguez (San Francisco)
Defans: Felipe Baloy (Atlas), Harold Cummings (Alajuelense), Fidel Escobar (Sporting), Martin Gomez (San Francisco FC), Luis Henríquez (Tauro), Adolfo Machado (Saprissa), Roderick Miller (San Francisco)
Orta Saha: Ricardo Buitrago (Juan Aurich), Miguel Camargo (Mineros de Guayana), Armando Cooper (Árabe Unido), Aníbal Godoy (San José Earthquakes), Gabriel Gómez (Cartaginés), Amílcar Henríquez (América), Valentín Pimentel (La Equidad), Alberto Quintero (San José Earthquakes)

Forvet: Abdiel Arroyo (RNK Split), Roberto Nurse (Mineros de Zacatecas), Blas Pérez (Vancouver Whitecaps), Luis Tejada (Juan Aurich) Gabriel Torres (Zamora)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder