10 Haziran 2016 Cuma

EURO 2016 F Grubu Analizi

10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da gerçekleştirilecek olan EURO 2016'da; hemen hemen eşit güçteki takımların mücadelesi turnuvaya renk katacak. F Grubu'nda Portekiz, Avusturya, İzlanda ve Macaristan yer alıyor. Yıldız oyuncusu Cristiano Ronaldo faktörüyle grupta liderlik için Portekiz ağır basıyor ve grubu güzel futboluyla domine edeceği düşünülüyor. Avusturya, yakaladığı iyi oyuncu kadrosuyla grupta ikinciliğe oynayacak gibi görünüyor. Elemelerde Türkiye ile aynı grupta yer alan İzlanda'nın işi kolay gözükmüyor. Portekiz ve Avusturya'ya diş geçirebilmeleri pek mümkün değil… Grubun en zayıf halkası Macaristan ise, gruptan çıkmak için bir mucizeyi gerçekleştirmeye çalışacak.
Portekiz
Daha önce Avrupa Şampiyonası'na 7 kez katılan ve en iyi derecesi 2004'teki final olan Portekiz; elemeler grubunda lider olarak Fransa biletini kaptı. Teknik direktör Fernando Santos takımın başına geçtikten sonra Portekiz üst üste maç kazanma rekoru kırdı ve vites arttırdı. Teknik direktör Fernando Santos, deneyimli isimlerin yanına genç ve hırslı futbolcuları dahil ettiği 23 kişilik bir rotasyon hazırladı. Portekiz Ligi ve diğer Avrupa liglerinden gelen oyuncular takımda bir denge sağlamış durumda… 4 yarı final ve iki final başarıları var bu turnuvada; ancak hiçbirinde kupayı kazanamamaları hayal kırıklığı yarattı. Futbolcu grubu da hırslı ve artık bir başarı kazanmak istiyorlar. Fernando Santos'un öğrencileri, bu form durumuyla F Grubu'nu lider bitirmeye açık ara aday…
Portekiz'in en büyük avantajına bakarsak; Cristiano Ronaldo'yu söylemeliyiz. Yaşı her geçen yıl büyürken; dünyanın en iyi futbolcusu artık milli takım düzeyinde de başarı istiyor. Bu yüzden gole aç ve hırslı bir karakterde turnuvaya başlamasını bekliyorum. Portekiz'in en büyük güvencesi, CR7 olacak. Ancak bu durum bir dezavantaj doğuruyor. Portekiz'in en önemli silahı Cristiano Ronaldo'yu durdurabilecek takımlar, Portekiz'e fazlasıyla sıkıntı çıkarabilecek. Burada Portekiz'in Fernando Santos avantajı devreye giriyor. Deneyimli çalıştırıcı, bu sorunun farkında ve hazırlık döneminde takımına farklı taktiklerde denetti. Turnuva boyunca 4-3-3 veya duruma göre 4-6-0 taktiğini benimseyecekler. Bu taktiklerin ikisinde de Santos, forvetsiz bir sistem belirledi. Yani ilk 11'de as bir forvet göremeyeceğiz, kanat oyuncuları skor yükünü çeken asıl kişiler olacak. Grup aşamasında bu sistem ara ara denendi ve başarı sağladı.Santos'un sistemi EURO 2016'da da başarıya ulaşırsa, Portekiz hızlı yükselebilir. Zaten kadroya fazla iyi bir forvet almadılar; ancak kanat hücumcularının ve ofansif orta sahaların zenginliğiyle dikkat çeken bir kadroya sahipler… Savunmada Vieirinha ve Pepe; orta sahada William Carvalho, Joao Moutinho ve Renato Sanches; forvetteyse Cristiano Ronaldo ve Rafa Silva takımın göze çarpan en önemli futbolcuları…
Portekiz'in kadrosu;
Kaleci: Rui Patricio (Sporting), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb).
Defans: Cédric Soares (Southampton), Vieirinha (Wolfsburg), Bruno Alves (Fenerbahçe), Ricardo Carvalho (Monaco), José Fonte (Southamptom), Pepe (Real Madrid), Eliseu (Benfica), Raphaël Guerreiro (Lorient).
Orta Saha: Danilo Pereira (FC Porto), William Carvalho (Sporting), Adrien Silva (Sporting), Joao Mario (Sporting), Joao Moutinho (Monaco), André Gomes (Valencia), Renato Sanches (Bayern Münih).
Forvet: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Fenerbahçe), Eder (Lille), Ricardo Quaresma (Besiktas), Rafa Silva (Braga)
TAKIMIN YILDIZI: Cristiano Ronaldo
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: William Carvalho
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Renato Sanches
Avusturya
Yalnızca 2. kez bu turnuvada mücadele etme şansı yakalayarak önemli bir iş başaran Avusturya; elemeler grubunda lider olarak Fransa'ya gelmeye hak kazandı. Eleme grubunda aldığı galibiyet sayıları ve attıkları gol ortalamalarıyla bir hayli dikkat çektiler. Avusturya'da 2006'da başlayan bir proje sonrası yetişen gençler, artık Avusturya milli takımına enjekte edildi. Yani deneyimli futbolcularla genç ve yetenekli isimlerin sentezinden oluşan bir kadro ile yarışacaklar. Kadro yapılanmasıyla birlikte altın bir dönem yaşadıklarını söylemeliyiz. Teknik direktör Marcel Koller de turnuva öncesi oldukça iddialı görünüyor. Almanya Bundesliga'da oynayan futbolcuların ağırlıkta olduğu bir kadro ile EURO 2016'da yarışacaklar. Portekiz'in liderliğiyle geçilmesi beklenen F Grubu'nda grup ikinciliği için en güçlü aday konumundalar…
Teknik direktör Marcel Koller'in takımını, turnuvada 4-2-3-1 ile göreceğiz. Burada önemli olan, Koller'in Alaba-Junuzovic-Baumgartlinger üçlüsünden ikisini hep derin bir 10 numara gibi kullanması ve bu oyunculardan da oyuna çift yönlü bir şekilde hakim olmalarını istemesi… Avusturya'nın diriliği ve etkinliği buradan geliyor. Avantaj olarak sayabileceğimiz başka bir konu ise, pres konusunda iyi olmaları ve yorulmadan 90 dakika boyunca bu direnci gösterebilmeleri… Pres ve savunmaya hücumdan başlıyorlar. Sahanın her alanına çok iyi yerleşerek topu hızlıca kapmaya çalışıyorlar.  Bu konuda yukarıda bahsettiğim üçlüden fazlasıyla destek alıyorlar. Hücumda da genellikle ofans kanatlar ve merkezde Janko ile etkili olmaya çalışıyorlar. Özetle Koller'in elinde her bölgede oynayabileceği, oyuncuların bölgesini rahatlıkla değiştirebileceği esnek bir kadro var. Savunmada Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger ve Kevin Wimmer; orta sahada David Alaba, Marko Arnautovic, Julian Baumgartlinger, Zlatko Junuzovic ve Marcel Sabitzer; forvette ise Marc Janko takımın göze çarpan isimleri olarak ön plana çıkıyor.
Avusturya'nın kadrosu;
Kaleci: Robert Almer (Austria Wien), Heinz Lindner (Francfort), Ramazan Özcan (Ingolstadt)
Defans: Aleksandar Dragovic (Dinamo Kiev), Christian Fuchs (Leicester), György Garics (Darmstadt), Martin Hinteregger (Mönchengladbach), Florian Klein (Stuttgart), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham)
Orta Saha: David Alaba (Bayern Münih), Marko Arnautovic (Stoke City), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Stefan Ilsanker (Leipzig), Jakob Jantscher (Luzerne), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen), Marcel Sabitzer (Leipzig), Alessandro Schöpf (Schalke)
Forvet: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (Munich 1860), Marc Janko (Basel)

TAKIMIN YILDIZI: David Alaba
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Marcel Sabitzer
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Kevin Wimmer
İzlanda
Geçmişte çoğunlukla bir averaj takımı olan İzlanda'nın 2000'li yıllar ile gelişmesinin altında; oluşturulan gençleştirme ve altyapı projeleri yatıyor. Milenyuma girdikten hemen sonra başlatılan projede genç futbolcular yetiştirildi ve bu isimler 2014'ten itibaren milli takıma monte edilmeye başlandı. Teknik direktör Lars Lagerback'ın İzlanda milli takımının başıan geçmesi de bir dönüm noktası oldu ve averaj takımı İzlanda'nın yükselişi başladı. Grup elemelerinde ikinci olarak doğrudan Fransa uçağına atlayan İzlanda, ülke tarihinde ilk kez bir Avrupa Şampiyonası'na katılıyor. Tarihinde ilk kez katılacakları bu büyük turnuvanın sürpriz ekiplerinden biri olarak gösteriliyorlar. Teknik direktör Lars Lagerback, genellikle İzlanda dışında forma giyen oyuncuların ağırlıkta olduğu bir kadro oluşturdu. Portekiz'in liderliğinin banko görüldüğü F Grubu'nda ikincilik için Avusturya ile kıyasıya bir savaşa girecekler.
İzlanda'nın en büyük avantajları, istikrar ve uyum… İstikrar konusunu irdelediğimizde, İzlanda'nın eleme grupları boyunca 10 maçta sadece 20 futbolcuya şans verdiklerini görüyoruz. Yani kadro anlamında tam isabet sağladılar. Ayrıca birbiriyle forma giymeye alışmış, birbiriyle oldukça uyumlu ve takım oyununun gerekliliklerini yerine getiren bir kadro ile mücadele ediyorlar. Savunmayı ve hücumu takım halinde yaparlarken; ofans anlamında hızlı hücumlar tercih ediliyor. Olumsuzluk olaraksa, birinci ve ikinci bölgelerindeki kırılgan yapıyı söyleyebiliriz. Fransa'da onları büyük ihtimalle 4-4-2 dizilişinde izleyeceğiz, eleme gruplarından bu yana bu taktiklerinden ödün vermediler. Fizik güç ve kondisyonlarının da oldukça fazla olmasıyla dikkat çekiyorlar. Savunmada Ragnar Sigurdsson ve Sverrir Ingi Ingason; orta sahada Birkir Bjarnason, Johann Berg Gudmundsson ve Gylfi Thor Sigurdsson; forvetteyse Eidur Smari Gudjohnsen, Kolbeinn Sigthorsson ve Alfred Finnbogason takımın en dikkat çeken oyuncuları…
İzlanda'nın kadrosu;
Kaleci: Hannes Thor Halldorsson (Bodø-Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jónsson (Sandefjord)
Defans: Birkir Mar Saevarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar), Kari Arnason (Malmö), Ari Freyr Skulason (Odense), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Hördur Björgvin Magnusson (Cesena), Hjörtur Hermannsson (Göteborg)
Orta Saha: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Johann Berg Gudmundsson (Charlton), Gylfi Thor Sigurdsson (Swansea), Theodor Elmar Bjarnason (Aarhus), Runar Mar Sigurjonsson (Sundsvall), Arnor Ingvi Traustason (Norrköping)
Forvet: Eidur Smari Gudjohnsen (Molde), Kolbeinn Sigthorsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jon Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)

TAKIMIN YILDIZI: Gylfi Thor Sigurdsson
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Alfred Finnbogason
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Sverrir Ingi Ingason
Macaristan
Tam 44 yıl sonra büyük bir turnuvaya katılmanın heyecanını yaşayan Macaristan; eleme gruplarında 3. oldu ve play-off'lar sonucu kazanarak Fransa biletini cebine koydu. Teknik direktör Bernd Storck yönetimindeki Macaristan, tarihinde üçüncü kez Avrupa Şampiyonası'na katılacak. Teknik direktör Storck, kadrosunda çok önemli yıldızlara sahip olmasa da ortalamanın üstü futbolculardan oluşan mütevazı bir kadro havuzu oluşturmayı başardı. Takım bütünlüğü olarak iyi işler çıkarıyorlar. Ancak Portekiz, Avusturya ve İzlanda'nın bulunduğu grupta işleri çok zor… Bir üst tura çıkmak onlar için mucize olur ve çok büyük bir ihtimalle grupta sonuncu olacaklar.
Macaristan'ın en önemli avantajı, savunma anlayışları olarak göze çarpıyor. Bernd Storck, savunmada ayakları yere basan ve agresif oyuncuları tercih ediyor. Bu da rakiplerine daha az pozisyon vermelerini ve kapalı bir savunma anlayışı benimsemelerine yardımcı oluyor. Bunun yanında, mücadeleci ve dirençli oyun karakterleri de onlar adına bir avantaj… Mücadeleyi kolay kolay bırakmayan ve yılmadan sahanın her alanında rakibe pres yapan bir takım konumundalar… Dezavantajları ise, üçüncü bölgede yaşadıkları gol kısırlığı… Eleme gruplarında da gördüğümüz üzere, gol konusunda pek yetenekli değiller. Pozisyona girmekte oldukça zorlanıyorlar, buna bağlı olarak da gol ortalamaları bir hayli düşük kalıyor. Savunmada Richard Guzmics ve Roland Juhasz; orta sahada Zoltan Gera, Gergö Lovrencsics ve Balazs Dzsudzsak; forvette ise Krisztian Nemeth ve Adam Szalai takımın en önemli isimleri olarak dikkat çekiyor.
Macaristan'ın kadrosu;
Kaleci: Gabor Kiraly (Szombathelyi), Denes Dibusz (Ferencváros), Peter Gulacsi (Leipzig)
Defans: Barnabas Bese (MTK), Attila Fiola (Puskás Akadémia), Richard Guzmics (Wisla Krakov), Roland Juhasz (Videoton), Tamas Kadar (Lech Poznan), Mihaly Korhut (Debrecen), Adam Lang (Videoton)
Orta Saha: Akos Elek (Diósgyori), Zoltan Gera (Ferencvaros), Laszlo Kleinheisler (Werder Bremen), Gergö Lovrencsics (Lech Poznan), Adam Nagy (Ferencvaros), Adam Pinter (Ferencvaros), Zoltan Stieber (Hamburg), Balazs Dzsudzsak (Bursaspor)
Forvet: Daniel Böde (Ferencvaros), Krisztian Nemeth (Al-Gharafa), Nemanja Nikolic (Legia Varşova), Tamas Priskin (Slovan Bratislava), Adam Szalai (Hannover 96)

TAKIMIN YILDIZI: Balazs Dzsudzsak
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Laszlo Kleinheisler

NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Adam Nagy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder