10 Haziran 2016 Cuma

EURO 2016 D Grubu Analizi


10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da gerçekleştirilecek olan EURO 2016'da; milli takımımız Türkiye'nin de yer aldığı D Grubu'nda kıran kırana bir gruptan çıkma yarışı, futbolseverleri bekliyor. D Grubu'nun ilginçliği, her takımın gruptan çıkma ihtimalinin bulunması… D Grubu'nda İspanya, Türkiye, Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti yer alıyor. İspanya hariç birbirine denk ülkelerden oluşan bir grup görüyoruz. İspanya  D Grubu'nu lider bitirmeye en yakın isim; geçtiğimiz yıllardan daha vasat bir kadroyla turnuvaya gelseler bile oldukça formda görünüyorlar. Türkiye, eğer iyi başlar ve morallenip devamını getirebilirse gruptan 2. çıkma adına büyük şansa sahip olabilir. İkincilik yolunda Türkiye'nin en büyük rakibi ise yeniden yapılanarak gençleşen Hırvatistan olacak. İyi bir ivme yakalayan Hırvatlar, ikincilik konusunda Türkiye ile eşit şansa sahip… Çek Cumhuriyeti ise en azından üçüncü olup gruptan çıkabilmek için Türkiye ve Hırvatistan ile olan mücadelesini sonuna kadar sürdürecek.

İspanya

Son Avrupa Şampiyonası şampiyonu unvanıyla bu turnuvaya katılan İspanya; aynı zamanda bu turnuvayı üst üste 2 kez kazanan tek takım olmasıyla da dikkat çekiyor. 2008 yılından beri deneyimli teknik dirktör Vincent del Bosque yönetiminde olan İspanya; son şampiyonadan bu yana kadroyu büyük ölçüde değiştirdi ve daha gençleşti diyebiliriz. Son iki turnuvada boy gösteren ve yaşlanan isimlerin yanına Morata, Koke, Isco, Lucas Vazquez, Thiago vb. gençlik hamleleri yapıldı. Yaşlılar ve gençlerin sentezinden önemli bir uyum yakalandı. Dünya Kupası'nda yaşanan hüsran sonucunda böyle bir karar aldıklarını söyleyebiliriz. Bu yıl elemelerin grup aşamasında, en iyi pas yapan takım olarak rekor kırdılar. Daha önce üç kez kazandıkları bu turnuvada, bir kez daha mutlu sona ulaşarak dörtlemeyi tamamlama hedefindeler… İspanya La Liga ağırlıklı bir kadroları bulunuyor.

İspanya'nın en önemli avantajı, paslaşma ve pas yeteneği olarak ortaya çıkıyor. Hızlı geçiş oyunu, ayağa pas, pas kanalları oluşturma gibi konularda artık iyice uzmanlaştılar. Bu büyük turnuvada silahları yine paslaşmalar olacak. Gençleşmelerine rağmen; 23 kişilik rotasyonda önemli isimlere sahipler… Del Bosque yönetimindeki İspanya, 4-3-3 taktiğini benimseyecek. Tek olumsuz noktaları, sahanın birinci ve ikinci bölgesinde bölüm bölüm fazla top kaptırmaları ve bu topların kendi kalelerine tehlike olarak dönmesi… Takım oyunu ve pas gibi kilit noktalar altında hızlı hücumları benimseyecekler ve topu bir an önce Morata veya Nolito ile buluşturmak isteyeceklerdir. Geriden oyun kurmada çok becerikli isimlere sahip oldukları için uzun toplarla da tehlike yaratabilirler. Dediğim gibi, D Grubu'nun lider bitirmek için en güçlü aday konumundalar… Savunmada Gerard Pique, Sergio Ramos ve Jordi Alba; orta sahada Sergio Busquets, Andres Iniesta Cesc Fabregas; forvette de Alvaro Morata ve Nolito takımın en önemli isimleri konumunda…

İspanya'nın kadrosu;

Kaleci: Iker Casillas (Porto), David De Gea (Manchester United), Sergio Rico (Sevilla)

Defans: Jordi Alba, Gerard Pique, Marc Bartra (FC Barcelona), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Hector Bellerin (Arsenal), Juanfran (Atletico Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid)

Orta Saha: Sergio Busquets, Andres Iniesta (FC Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Bruno Soriano (Villarreal), David Silva (Manchester City), Mikel San José (Athletic Bilbao), Cesc Fabregas (Chelsea), Thiago Alcantara (Bayern Münih).

Forvet: Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Alvaro Morata (Juventus), Nolito (Celta Vigo), Pedro (Chelsea), Lucas Vasquez (Real Madrid)


TAKIMIN YILDIZI: Andres Iniesta

PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Alvaro Morata

NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Hector Bellerin

Türkiye

Aslında grup elemelerine oldukça köyü bir başlangıç yapan Türkiye, umutlarımızı tam kesmeye hazırlanırken adeta küllerinden doğdu. 2015 yılını yenilgisiz geçirirlerken; teknik direktör Fatih Terim önderliğinde önemli bir çıkış yakaladılar. Orta saha oyuncusu Selçuk İnan'ın mucizevi frikik golü sonrası İzlanda karşısında kazandılar ve "En İyi Üçüncü" olarak EURO 2016'ya katılmayı garantilediler. EURO 2008'den sonra tam 8 yıllık bir arayla Avrupa Şampiyonası'na tekrar katılıyorlar. Toplamda dördüncü kez katılacakları şampiyonada Fatih Terim deneyimli isimlerin yanına genç ve hırslı yetenekleri monte ederek iyi bir aroma yakaladı. Oğuzhan ve Cenk gibi futbol konusunda hırslı gençlerin yanında; Hakan Çalhanoğlu ve Yunus Mallı gibi Bundesliga'nın tozunu yutmuş isimler, bir de pamuklara sarılıp saklanması gereken yetenek Emro Mor ile milli takımımız kadro açısından iyi bir sinerji yakaladı. Deneyimli teknik direktör, takımının EURO 2008 performansının üstüne koymasını ve daha iyi bir başarı kazanmayı hedefliyor. İspanya'nın ardında grupta ikincilik adına Hıtvatistan ile çekişeceğiz. Elemelerden bize tanıdık Çek Cumhuriyeti karşısında galip gelmek hiç zor değil… Milli takımımızın gruptaki yerini sağlamlaştıracak asıl sınavlar ise İspanya ve Hırvatistan mücadeleleri olacak.

Türkiye'nin en önemli avantajı; genç veya hırslı, başarıya aç futbolculardan kurulu organize bir takım olması… Bu takımda şimdiden kendini kanıtlaması gereken Arda, Hakan, Oğuzhan, Selçuk gibi çok isim var ve başarı için kanlarının son damlasına kadar mücadele etmeye hazırlar… İkinci avantaj olarak, Türkiye'nin kapalı kutu oyun sistemi verilebilir. EURO 2008'de de gördüğümüz üzere, Türkler ne zaman ne yapacağı belli olmayan coşkulu bir ekip… Bir anda parlayıp skor üstünlüğünü ele geçirebiliyorlar. Bir avantajımız da duran toplarda… Arda ve özellikle de Hakan gibi duran topları iyi kullanan isimlerle, rakip kalede fazlasıyla tehlikeli olabiliriz. Kırmızı-Beyazlılar, en büyük dezavantajı ise savunma hattında yaşayacak. Savunma hattımız güven vermiyor. Öncelikle Ömer Toprak'ın kadroda yine düşünülmemesi, Serdar Aziz'in de sakatlığı sonrası stoper tandemi çok zayıfladı. Turnuva boyunca Hakan Balta-Mehmet Topal ikilisi stoper oynayacak. Bu isimler ise sol bek ve ön libero menşeili, yani stoper deneyimleri bulunmuyor. Uzun toplarda çok sektirebiliyorlar, grubumuzdaki İspanya ve Hırvatistan gibi ekipler de bu hataları affetmeyecek karakterde… Bunun yanında sol bek olarak Caner Erkin'in de form tutamaması ve hazırlık döneminde vasat kalması, kafaları karıştırıyor. Savunma problemlerine takılı kalmazsa, Türkiye'nin gruptan çıkmak için önemli bir şansı var bence… Bir de orta sahada minik bir problemimiz var. Fatih Terim Selçuk İnan'ın yanında ısrarla Ozan Tufan'ı tercih ediyor, önlerine de Oğuzhan'ı koyuyor. Ancak Oğuzhan en fazla katkıyı çift yönlü oynayarak ikili ön liberoda verdiği gibi, Ozan Tufan da milli takımımızdaki futboluyla çok vasat kalıyor. Terim'in bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerekiyor.

Turnuvada 4-2-3-1 taktiğiyle sahada olmamız bekleniyor. Ön liberolar Ozan ve Selçuk olacak gibi… Onların önünde Arda-Oğuzhan-Hakan üçlüsü göreceğiz gibi… İleri uçta ise Cenk-Burak-Yunus üçlüsünden formda olan ilk 11'deki yerini kapacak. Savunmada Mehmet Topal ve Caner Erkin; orta sahada Oğuzhan Özyakup, Selçuk İnan, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan ve Nuri Şahin; forvette ise Cenk Tosun takımda ön plana çıkan isimler…

Türkiye'nin kadrosu;

Kaleci: Volkan Babacan (Medipol Başakşehir), Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor), Harun Tekin (Bursaspor)

Defans: Gökhan Gönül, Şener Özbayraklı, Mehmet Topal (Fenerbahce), Hakan Kadir Balta, Semih Kaya (Galatasaray), İsmail Köybaşı (Beşiktaş), Ahmet Yılmaz Çalık(Gençlerbirligi), Caner Erkin (Inter)

Orta Saha: Selçuk İnan (Galatasaray), Emre Mor (Nordsjaelland), Ozan Tufan, Volkan Şen (Fenerbahçe), Oğuzhan Özyakup, Olcay Şahan (Besiktas), Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen), Nuri Şahin (Borussia Dortmund), Arda Turan (Barcelona), Yunus Malli (Mainz)
Forvet: Burak Yilmaz (Beijing Guoan), Cenk Tosun (Beşiktaş)


TAKIMIN YILDIZI: Arda Turan

PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Hakan Çalhanoğlu

NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Emre Mor

Hırvatistan

Eleme grubunda ikinci olarak şampiyonaya direkt olarak bilet alan Hırvatistan, toplamda 5. kez bu turnuvaya katılacak. EURO 2008'de yaşadıkları çöküşün ardından Hırvat futbolundaki yapılanmayla birlikte önemli genç isimleri çıkardılar ve milli takıma da monte ettiler. Daha elemeler bitmeden takımdan gönderilen Niko Kovac'ın yerine gelen teknik direktör Ante Caciç ile yola devam ediyorlar. Caciç yönetiminde ilk dikkatimi çeken nokta, savunmaya daha fazla ağırlık vermeleri oldu. Caciç'in takımın başına geçmesinin ardından oynadıkları 4 maçta gol yemeyerek dikkat çektiler. Son San Mariono görkemli galibiyetini saymazsak; hücumda da oldukça aktifler; ancak bunun yalnızca az bir bölümü skora yansıyor. D Grubu'nda İspanya'nın ardından Türkiye ve Çek Cumhuriyeti ile gruptan çıkma mücadelesi verecekler. Fikstürleri oldukça kritik; Türkiye maçından çıkaracakları puan ya da puanlara göre ikinci maçta Çek Cumhuriyeti'ni mağlup edebilir ve grupta iddialı bir konuma gelebilirler. Caciç'in de tüm planı bunun üzerine…

Hırvatistan'ın avantajının en fazla olduğu nokta, ikinci bölgeleri… Burada Modric, Rakitic, Kovacic, Brozovic ve Perisic gibi çok önemli isimlere sahipler… Bu isim pas kanallarını oluşturuyor ve gerek ara pas, gerekse uzun toplarıyla üçüncü bölgeyi besliyor. Bu onlar adına büyük bir güç… Diğer bir avantajları ise, bitmek bilmeyen pres güçleri… Hırvatlar, Caciç yönetiminde artık pres ve savunmayı üçüncü bölgeden başlatıyor. Dezavantajları ise duran toplarda pasif kalışları ve savunmada rakibe karşı zaman zaman ağır kalınması sayılabilir. Topa hakim olan bir yapıdalar, oyunlarının temelini paslaşmalar üzerine oturttular. Savunmada Darijo Srna ve Sime Vrsaljko; orta sahada Luka Modric, Ivan Rakitic, Mateo Kovacic ve Ivan Perisic; forvette ise Mario Mandzukic ve Nikola Kalinic takımın önemli isimleri arasında…

Hırvatistan'ın kadrosu;

Kaleci: Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Ivan Vargic (Rijeka)

Defans: Vedran Corluka (Lokomotiv Moskova), Darijo Srna (Shakhtar Donetsk), Domagoj Vida (Dinamo Kiev), Sime Vrsaljko (Sassuolo), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Ivan Strinic (Napoli), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)

Orta Saha: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Milan Badelj (Fiorentina), Ivan Perisic (Inter Milan), Marko Rog (Dinamo Zagreb), Ante Coric (Dinamo Zagreb)

Forvet: Mario Mandzukic (Juventus), Nikola Kalinic (Fiorentina), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Duje Cop (Dinamo Zagreb)


TAKIMIN YILDIZI: Luka Modric

PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Mateo Kovacic

NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Ante Coric

Çek Cumhuriyeti

Eleme grubunda Türkiye ile aynı grupta boy gösteren Çek Cumhuriyeti doğrudan Fransa'ya gitmeye hak kazanmıştı. EURO 2016 ile birlikte toplamda dokuzuncu kez bu turnuvaya katılacaklar. 2014 yılında teknik direktörlüğe Pavel Vrba'nın gelişiyle birlikte, Çek milli takımında yeni bir oyuncu havuzu oluşturuldu ve takım gençleştirildi. Vrba, deneyimli oyuncularla birlikte gençleri de 23 kişilik rotasyona alarak sağlam ve ayakları yere sağlam basılı bir kadro kurdu diyebiliriz. D Grubu'nda işleri en zor olan taraf onlar; gruptan çıkmak adına Türkiye ve Hırvatistan ile zorlu bir mücadeleye girişecekler. Vrba, kariyerindeki ilk büyük turnuvada takımı ile birlikte bir sürpriz yapmaya çalışacak.

Çeklerin dinamik bir futbol oynadığını söylemeliyiz. Ofansif bir 4-2-3-1 sistemini tercih ediyorlar. Teknik direktör Vrba hep ofansif futbolu tercih ediyor, asla geri çekilmiyor ve korkmuyor. Avantajları ikinci bölgede… En güçlü oldukları alan orta saha ve rakiplerini orta alanda prese boğan bir yapıları var. Kısa pasa ve hızlı hücuma önem veriyorlar. Dezavantajları ise, savunma hatları… Vrba'nın ekibi, rakip forvetler karşısında oldukça yavaş kalıyor. Bunun yanında birinci bölgede rakiplere çok fazla boş alan bırakıyorlar. Bu konuda bir değişime henüz gitmediler ve savunma hatları aksıyor. Kalede Petr Cech; savunmada Theodor Gebre Selassie, Pavel Kaderabek ve Marek Suchy; orta sahada Borek Dockal, Vladimir Darida ve Tomas Rosicky; forvetteyse Tomas Necid ve David Lafata takımın dikkat çeken isimleri…

Çek Cumhuriyeti'nin kadrosu;

Kaleci: Petr Cech (Arsenal), Tomas Vaclik (Basel), Tomas Koubek (Slovan Liberec)

Defans: Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), David Limbersky (Viktoria Plzen), Marek Suchy (Basel), Michal Kadlec (Sparta Prague), Tomas Sivok (Bursaspor), Roman Hubnik (Viktoria Plzen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday)

Orta Saha: Borek Dockal (Sparta Prague), Jiri Skalak (Brighton), Vladimir Darida (Hertha Berlin), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Ladislav Krejcl (Sparta Prag), Josef Sural (Sparta Prag), David Pavelka (Kasımpaşa), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Tomas Rosicky (Arsenal)

Forvet: Milan Skoda (Slavia Prag), Tomas Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta Prag)


TAKIMIN YILDIZI: Petr Cech

PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Borek Dockal


NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Ladislav Krejcl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder