10 Haziran 2016 Cuma

EURO 2016 C Grubu Analizi


10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da gerçekleştirilecek olan EURO 2016'da; C Grubu, birbirinden keyifli mücadelelere sahne olacak. Turnuvanın C Grubu'nda Almanya, Polonya, Kuzey İrlanda ve Ukrayna gruptan çıkma adına zevkli ve bir o kadar da stresli mücadelelere imza atacaklar. Grubun en güçlüsü Almanya'nın liderliği garanti gibi… Yakaladığı jenerasyonla çıkışa geçen ve elemelerde gösterdiği performansla tatmin eden Polonya ise, ikincilik için oldukça avantajlı… Kuzey İrlanda ve Ukrayna gibi son dönemlerde kuvvetli iki ülke takımının üçüncülük kapışması da gruba renk katacak. Kağıt üzerinde Ukrayna ön plana çıksa da; bu iki takım eşit şansa sahip ve daha az hata yapan mutlu sona ulaşacak.
Almanya
12 ile Avrupa Şampiyonası'na en fazla katılan takımların başında gelen Almanya; 2014 Dünya Kupası Şampiyonu unvanıyla EURO 2016'ya geliyor. Panzerler, Avrupa Şampiyonası'nı 3 kez kazanabildi. Son şampiyonlukları 1996'daydı, aradan tam 20 yıl geçti. Bu yüzden teknik direktör Joachim Löw ve öğrencileri, tamamen final ile kupayı hedefliyor. Löw, Dünya Kupası sonrası Sane, Weigl, Kimmich gibi isimlerle takımın yaş ortalamasını biraz daha gençleştirdi. Turnuva öncesi verdiği her röportajda kendisinin ve oyuncularının oldukça başarılı olacağını ve kupanın favorisi olduklarını iddia etti. Gerçekten de Almanya, EURO 2016'nın en güçlü 3 favorisi arasında yer alıyor. Elemelerde daha zorlandıklarını görsek de yine de lider bitirerek buraya geldiler. Polonya haricinde C Grubu'nda onları pek zorlayabilecek bir takım görünmüyor. Liderlik yollarının açık olduğunu ve daha ilk maçtan itibaren güçlerini kanıtlayarak iddialı olacaklarını düşünüyorum.
Joachim Löw'ün elinde, sistem olarak şekilden şekile sokabileceği bir takım var. Ana dizilişleri 4-2-3-1! Ancak takıma ve sahadaki duruma göre 4-4-2, 3-5-2 v hatta 4-6-0'ı bile rahatlıkla oynayabilecek düzeydeler. Üçüncü bölgede yine her zamanki gibi oldukça zenginler bunu da orta sahalarının gücüyle takviye ediyorlar. Oyunun üç bölgesinde de dominant bir kadrolarının olduğunu söyleyebilirim. EURO 2016'da da temel düşünceleri hücum olacak ve ofansif ağırlıklı oynayacaklar. Takım oyunu yine önemli bir yer kaplayacak futbollarında… En büyük avantajları kadronun her bölgedeki kuvveti ve sistem çeşitliliği uygulama olasılıkları… Dezavantaj olaraksa; hücum ağırlıklı oynayacakları için rakiplerin hızlı hücumlarında yaşayabilecekleri savunma sorunlarını sayabiliriz. Kalede Manuel Neurer; savunmada Jerome Boateng, Mats Hummels ve Antonio Rüdiger; orta sahada Toni Kroos, Mario Götze, Mesut Özil ve Julien Draxler; forvette ise Thomas Müller ve Mario Gomez takımın en dikkat çekici isimleri…
Almanya'nın kadrosu;
Kaleci: Manuel Neuer (Bayern Münih), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Bernd Leno (Leverkusen)
Defans: Jerome Boateng (Bayern Münih), Mats Hummels (Dortmund), Shkodran Mustafi (FC Valencia), Jonas Hector (Köln), Emre Can (Liverpool), Antonio Rüdiger (AS Roma), Benedikt Höwedes (Schalke 04)
Orta Saha: Julian Draxler (Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Müller (Bayern Münih), Mesut Özil (Arsenal), Lukas Podolski (Galatasaray), André Schürrle (Wolfsburg), Bastian Schweinsteiger (Manchester United), Julian Weigl (Dortmund), Joshua Kimmich (Bayern Münih)
Forvet: Mario Gomez (Beşiktaş), Mario Götze (Bayern Münih), Leroy Sané (Schalke)

TAKIMIN YILDIZI: Thomas Müller
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Julian Weigl
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Leroy Sané
Polonya
Daha önce tarihinde 2 kez Avrupa Şampiyonası'na katılan Polonya, bu iki katılımında da grup aşamasında son sırada kaldı ve elendi. Ancak makus talihleri kısa süre sonra değişti. Teknik direktör Adam Nawalka yönetiminde yeniden yapılanan ve fiziken üst düzey bir hale gelen Polonya, artık her şeyin farklı olacağını Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde gösterdi. elemelerde Almanya'nın arkasında ikinci olurlarken; dikkat çekici bir performans gösterdiler. 33 gol kaydederek grup aşamasının en golcü takımı oldular. Elemeleri 13 golle tepede tamamlayan Robert Lewandowski ve 6 asistle elemelerde en çok asist yapan 3 isimden biri olan Arkadiusz Milik bu takımın temel taşları… Onlara sahipken; oldukça güçlüler ve dengeli bir kadroya sahipler…
Polonya'nın avantajlarına baktığımızda, bir numaralı avantajı tabii ki Robert Lewandowski… Bitiriciliğiyle gol makinesi olan Polonyalı forvet, EURO 2016'da takımının en büyük gol silahı olacak. Diğer bir avantajları ise, fizik durumları… Diğer rakipleriyle karşılaştığında Polonya daha uzun boylu bir ekip ve bunun yararlarını kullanıyorlar. Zaten teknik direktör Nawalka da fiziğe dayalı ve hızlı hücumlarla süslenmiş çabuk bir futbol sistemi oynatıyor. Dezavantajları ise, savunma konusunda… Birinci bölgede bazen çok fazla agresif olabiliyorlar ve bu da onlara kart olarak dönüyor. Geride bıraktığı boşlukları da özellikle Almanya ve Ukrayna'da cezalandırabilecek önemli isimler var. Maç takviminde ilk olarak Kuzey İrlanda ile oynayacaklar ve Nawalka buradan mutlaka 3 puan çıkararak grubun ikinci maçında Almanya karşısına moralli çıkmanın peşinde… Bu senaryo gerçekleşirse, grupta iddialı bir konuma gelirler. 4-4-2 ağırlıklı bir sistem ve ileri uçta iyi anlaşan Lewandowski-Milik ikilisinin olmasını bekliyorum. Savunmada Kamil Glik ve Lukasz Piszczek; orta sahada Grzegorz Krychowiak ve Jakub Blaszczykowski; forvette ise Arkadiusz Milik ile Robert Lewandowski takımın en önemli oyuncuları…
Polonya'nın kadrosu;
Kaleciler: Artur Boruc (Bournemouth), Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech Szczesny (AS Roma)
Defans: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Varşova), Michal Pazdan (Legia Varşova), Lukasz Piszczek (Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdansk)
Orta Saha: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodlowiec (Legia Varşova), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla Krakov), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Empoli)
Forvet: Robert Lewandowski (Bayern Münih), Arkadiusz Milik (Ajax), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow)

TAKIMIN YILDIZI: Robert Lewandowski
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Arkadiusz Milik
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Karol Linetty
Ukrayna
Daha önce yalnızca bir kez Avrupa Şampiyonası'na katılabilen Ukrayna, onda da grup aşamasında elenmişti. Teknik direktör Mykhaylo Fomenko yönetiminde artık daha iddialı bir kadroları var ve en azından gruplardan çıkmayı hedefliyorlar. Grup aşamasında 3. olan ve Play-Off ile Fransa'ya gelen Ukrayna, tüm bu süreçte kalesinde yalnızca 5 gol görerek savunma anlamında ne kadar kuvvetli olduğunu kanıtladı. Elemelerde 6 gol kaydederek takımının en golcüsü olan Yarmolenko, yine Ukrayna'nın en büyük silahı olacak. Almanya'nın liderliğinde geçilecek grupta; Ukrayna'nın tur atlayarak sürpriz yapma şansı hiç de yabana atılacak cinsten değil… Tur atlamak adına Polonya ve Kuzey İrlanda ile önemli bir savaşın içinde olacaklar. Teknik direktör Fomenko, ağırlıklı olarak Ukrayna Ligi'nde forma giyen isimleri kadroya çağırdı.
Ukrayna'nın en büyük avantajlarını savunmada sağlam ve agresif bir yapıda kalmaları ve hızlı hücumları özellikle kanatlardan Yarmolenko ve Konoplyanka ile etkili sonlandırmaları olarak sayabiliriz. Genellikle 4-2-3-1 sistemini tercih ediyorlar. Kanatlarda Konoplyanka ve Yarmolenko serbest oyuncu rolünü üstlenirken; ileri uçtaki Zozulya'ya da destek olacaklar. Hazırlık döneminde Fomenko ile daha çok savunma ve savunmadaki agresiflik üzerine konsantre oldular. Güçlü rakiplerle karşılaştıklarında savunmaya fazlasıyla konsantre olurlarken; kendi ayarındaki rakipler karşısında hızlı hücumları iyi beceriyorlar. Savunmada Oleksandr Kucher ve Yaroslav Rakytskyi; orta sahada Denys Garmash, Yevhen Konoplyanka, Taras Stepanenko ve Andriy Yarmolenko; forvette ise Roman Zozulya takımda dikkat çeken isimler…
Ukrayna'nın kadrosu;
Kaleci: Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk), Denys Boyko (Beşiktaş), Mykyta Shevchenko (Zorya)
Defans: Bohdan Butko (Shakhtar Donetsk), Artem Fedetskyi (Dnipro), Yevhen Khacheridi (Dinamo Kiev), Oleksandr Kucher (Shakhtar Donetsk), Yaroslav Rakytskyi (Shakhtar Donetsk), Vyacheslav Shevchuk (Shakhtar Donetsk)
Orta Saha: Denys Garmash (Dynamo Kiev), Oleksandr Karavaev (Zorya), Yevhen Konoplyanka (Sevilla), Victor Kovalenko (Shakhtar Donetsk), Ruslan Rotan (Dnipro), Serhiy Rybalka (Dinamo Kiev), Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk), Serhiy Sydorchuk (Dinamo Kiev), Anatoliy Tymoschuk (Kairat Almaty), Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev), Oleksandr Zinchenko (Ufa)
Forvet: Pylyp Budkivskyi (Zorya), Yevhen Seleznyov (Shakhtar Donetsk), Roman Zozulya (Dnipro)

TAKIMIN YILDIZI: Andriy Yarmolenko
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Roman Zozulya
NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Oleksandr Zinchenko
Kuzey İrlanda
Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılacak olan Kuzey İrlanda; elemelerde grup lideri olarak dikkat çekmiş ve doğrudan Fransa bileti almıştı. Teknik direktör Micheal O'neill yönetiminde turnuvaya gelecek Kuzey İrlanda'nın kadrosunun tamamı İngiltere ve İskoçya liglerinde forma giyen futbolculardan oluşuyor. Amaçlarının hücum futbolu oynayarak turnuvanın gidişatını değiştirmek olduğunu savunan teknik direktör O'Neill hücumcu karakterlerine devam edeceklerini söylüyor. Almanya'nın liderliğiyle geçilecek C Grubu'nda; Polonya ve Ukrayna'nın arkasında sürpriz gerçekleştirmek için mücadele edecekler.
Kuzey İrlanda, son yıllarda sertleşmiş ve ayakları yere sağlam basan savunmasıyla dikkat çekiyor. İyi kapanıyorlar ve rakibe fazla pozisyon vermiyorlar. Dirençleriyle zaman zaman yıldıran bir savunma hatları var. Bu avantajlarını EURO 2016'ya da yansıtabilirlerse eğer, Almanya ve Polonya gibi ekipler bile kilidi açmakta zorlanabilir. Diğer bir avantajları ise, duran toplar… Duran topları oldukça etkili kullanıyorlar ve başarı yüzdeleri de fazlasıyla yüksek. Elemelerde attıkları gollerin yaklaşık yüzde 60'ı duran toplardan buldular, unutulmaması gereken bir istatistik… Michael O'Neill hücumcu karakterlerini bozmayacaklarını beyan etti, 4-3-3 ofansif sistemlerini turnuvada da göreceğiz. İleri uçta Kyle Lafferty gol umutları olacak. Savunmada Craig Cathcart, Jonathan Evans, Gareth McAuley ve Patrick McNair; orta sahada Steven Davis ve Jamie Ward; forvette ise Kyle Lafferty takımın en önemli oyuncuları olarak göze çarpıyor.
Kuzey İrlanda'nın kadrosu;
Kaleci: Alan Mannus (St Johnstone), Michael McGovern (Hamilton Academical), Roy Carroll (Linfield)
Defans: Craig Cathcart (Watford), Jonathan Evans (West Bromwich Albion), Gareth McAuley (West Bromwich Albion), Luke McCullough (Doncaster Rovers), Conor McLaughlin (Fleetwood Town), Lee Hodson (Milton Keynes), Aaron Hughes (Melbourne City), Patrick McNair (Manchester United), Chris Baird (Derby County)
Orta Saha: Steven Davis (Southampton), Oliver Norwood, (Reading), Corry Evans, (Blackburn), Shane Ferguson (Millwall), Stuart Dallas (Leeds), Niall McGinn (Aberdeen), Jamie Ward (Nottingham Forest)
Forvet: Kyle Lafferty (Norwich), Conor Washington (Queens Park Rangers), Josh Magennis (Kilmarnock), Will Grigg (Wigan)

TAKIMIN YILDIZI: Kyle Lafferty
PATLAMA YAPMASI BEKLENEN İSİM: Steven Davis

NOT ETMEKTE FAYDA VAR: Patrick McNair

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder