6 Nisan 2016 Çarşamba

Patron Forvette Çıldırdı: Atletico Madrid


Futbol adlı kitleleri birleştiren, sevincine ve hüznüne ortak eden küresel sporda, forvetler mevki olarak büyük önem taşır. Çünkü gol demek, genellikle forvet demektir. Forvetler, takımın gol yükünü çeken futbolculardır. Takım iyi gittiğinde de, kötü gittiğinde de genellikle hedefte olumlu veya olumsuz forvetler olurlar. Taraftarların bestelerinde de küfürlü sözlerinde de forvetler mutlaka yer alır. Takım oyunuyla bütünleşip sezonu gol kralı olarak tamamlayabildikleri gibi, tüm sezonu karavana da geçirebilirler. Özetle bir takımın şampiyonluk yarışında attıkları goller ve arkadaşlarına hazırladıkları pozisyonlarla birincil derecede rol oynar forvetler…

İspanya La Liga'da şampiyonluk yaşamış, Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşamış, Şampiyonlar Ligi'nde final görmüş Atletico Madrid gibi güzide bir kulüpten de dünyaca ünlü forvetler geçti. Bazıları başkent ekibine geldiğinde zaten ünlüydü, bazıları ise Atletico forması ile ün kazanarak taraftarın sevgilisi oldu. Christian Vieri ile başlayan furyada, Atletico Madrid forvet alıp satarak önemli karlar elde etti. Christian Vieri, Jimmy Floyd Hasseilbaink, Fernando Torres, Sergio Agüero, Radamel Falcao, Diego Costa, Mario Mandzukic ve Jackson Martinez gibi isimler; başka limanlara demir alırken Atletico Madrid'e oldukça fazla kazandırdılar. Bu sürece birlikte bakmamız gerekirse…

Vieri ile Başlayan Dalga

Atletico Madrid'teki forvet sirkülasyonunun İtalyan forvet Christian Vieri ile start verdiğini söylemek yanlış olmaz. Atletico Madrid onu 1991 yılında 15 Milyon Euro karşılığında Juventus'tan transfer etmişti. Vieri, 1997-1998 sezonunda La Liga'da kariyerinin en başarılı performanslarından birini geçirdi. Toplamda 24 gol kaydederek İspanya'da gol krallığı yaşadı. Ancak gerek uyum problemi, gerekse vatan özlemiyle İspanya ikliminde fazla yapamadı ve bir sezonun ardından İtalya'ya geri döndü. Lazio, 1997-1998 sezonunda Christian Vieri'yi 25 Milyon Euro karşılığında transfer etti. Atletico Madrid, İtalyan forvetin transferinden daha 1998 yılında 10 Milyon Euro kar etmiş oldu böylelikle… Belki de kulüp bazında böyle bir politika geliştirebildikleri için, farkına vardıkları için, Atletico Madrid'in Lazio'ya teşekkür etmesi gerekiyor.

Hasselbaink'in getirdiği Hollanda Rüzgarları

Jimmy Floyd Hasselbaink, 90'lı yılların sonundan itibaren önemli çıkış yapmış bir forvetti. Leeds United ile gösterdiği performansın ardından Atletico Madrid'in dikkatini çekti. Bu dikkat çekiminin ardından, 1999 yılında Jimmy Floyd Hasselbaink, 16 Milyon Euro karşılığında Atletico Madrid'in yolunu tuttu. Hollandalı forvet, La Liga'da toplam 34 maçta forma giydi ve 24 gol kaydetti. Gol yollarındaki bu etkin yüzdesiyle, Atletico Madrid küme düşmesine rağmen Hasselbaink gol kralı oldu. İspanyol ekibi, küme düştüğü için sezon sonunda Hasselbaink'i 22.5 Milyon Euro karşılığında Chelsea'ye sattı. Böylelikle, Hollandalı futbolcudan da 6.5 Milyon Euro kar etmiş oldu.

Kulüpte Efsaneleşmiş Bir İsim: Fernando Torres


2001-2007 yılları arasında futboluyla Atletico Madrid'te parlayan İspanyol forvet, "El Nino" lakabını burada aldı ve performansıyla taraftarların gözünde efsaneleşti. Takımının Segunda Divison'da mücadele ettiği yıllarda parlayan Fernando Torres, çok kısa bir sürede ilk 11'in vazgeçilmez ismi oldu. 7 yıllık sürede Atletico Madrid formasıyla 214 maça çıktı, 82 gol kaydetti. Ada ekipleri bu forvete kayıtsız kalamadı ve Liverpool, 2007 yazında Fernando Torres'i 38 Milyon Euro karşısında transfer etti. Atletico Madrid, altyapısından çıkardığı ve hiçbir bonservis bedeli ödemediği Torres'ten tam 38 Milyon Euro kar etmeyi başardı. Bu transferiyle Atletico'lu taraftarları üzen Torres, 2015 yılında tekrar eski kulübüne geri dönmüş oldu. Halen Atletico Madrid forması giyiyor.

Arjantin Güneşi Madrid'de Doğdu


2006 yılında, Arjantin'in Independiente kulübünden 18 yaşındaki bir genç transfer edildi ve ona ödenen 21.7 Milyon Euro bonservis bedeliyle de kulüp rekorları kırıldı. Agüero 18 yaşındaki deneyimsiz haliyle kulüpten içeri girdiğinde, kimse onun günümüzdeki gol makinesi haline döneceğini tahmin etmiyordu. Sergio Agüero, ilk sezonunda Torres'in varlığı nedeniyle az forma şansı bulsa da; 2007'den itibaren Torres'in takımdan ayrılmasıyla ilk 11 için değişmez bir hale geldi. Madrid ekibinde 5 sezon forma giydi. 175 maça çıktı ve 74 gol kaydetme başarısını gösterdi. Atletico Madrid'in bir başka forveti daha Ada ekiplerinin dikkatini çekti ve 2011 yılında Manchester City, bonservisine 40 Milyon Euro ödeyerek Sergio Agüero'yu transfer etti. Atletico Madrid, Arjantinli forvetin satışından 18 Milyon Euro kar etmeyi başardı.

Madrid, Kolombiya Ateşine Kayıtsız Kalamadı


2011 yılında Agüero'nun ve ardından da Forlan'ın takımdan ayrılışıyla birlikte Atletico Madrid, forvetsiz kalmıştı. Bunun yanında oyuncu satışlarından iyi bir gelir elde etmişlerdi ve bunu forvet transferine aktarmak istiyorlardı. Radara, son yıllarda Porto forması ile harikalar yaratan ve gol rekorları kıran Kolombiyalı forvet Radamel Falcao takıldı. Uzun uğraşların ardından 2011 yaz döneminde Falcao, 40 Milyon Euro karşılığında kadroya katıldı. İspanya'da 2 verimli sezon geçirdiğini söylemek doğru olur. Bu iki yıl boyunca Atletico Madrid formasıyla 68 maça çıktı, rakip filelere 52 gol gönderdi. 2013 yaz transfer döneminde ise zengin sahibiyle Monaco, Falcao'yu transfer etmek istedi. Monaco, İspanyol kulübüne 60 Milyon Euro ödedi ve Falcao, geçirdiği iki güzel sezonun ardından Monaco'nun yolunu tuttu. Atletico Madrid de Falcao'dan 20 Milyon Euro kar etmiş oldu.

Costa'nın Dönüşü Muhteşem Oldu

Aslında 2007-2008 döneminde 600 bin Euro bedelle Atletico Madrid'e transfer edilen Diego Costa, uzun süre bekleneni veremedi. Sırasıyla Celta Vigo, Albacete, Real Valladolid ve Rayo Vallecano'da dört sezon kiralık oynadı. Falcao'nun takımdan ayrılmasıyla birlikte, Atletico Madrid bu sefer forvet transferi yapmadı ve Vallecano'dan kiralık dönen Diego Costa'ya güvendi. Diego Costa da bu sefer daha güçlüydü ve teknik direktör Diego Simeone'nin sisteminde parıldadı. Özellikle 2013-2014 sezonu onun için mükemmel geçti. Diego Costa, Atletico formasıyla 133 maça çıktı ve 64 gol kaydetti. Onun bu başarısına ise, Chelsea kayıtsız kalamadı. 2014 yazında, Diego Costa, 38 Milyon Euro bedelle Chelsea'nin yolunu tuttu. Atletico Madrid, bu transferle Diego Costa'dan yaklaşık 37 Milyon Euro kar etmiş oldu.

Mandzukic'te Açık, 2 Milyon Euro

Diego Costa'nın Chelsea'ye transferiyle forvet pozisyonunda boşluk yaşayan Atletico Madrid, hemen çalışmalara başladı. Bayern Münih'te vadesini dolduran Mario Mandzukic'e 21 Milyon karşılığında kırmızı-beyazlı formayı giydirdiler. Atletico Madrid ile 43 maça çıkan Mandzukic, toplam 20 gol atarken; Atletico Madrid'in forvet boşluğunu dolduramadı. Bunun üzerine 2014-2015 sezonu sonunda, 19 Milyon Euro karşılığında Juventus'a satıldı. Bir başarısızlık olarak nitelense de, Mandzukic'in satışından yalnızca 2 Milyon Euro zarar ettiler. Kazandıkları transfer karının yanında hiçbir şey…

Zarar demişken; Atletico Madrid, zamanında Mateja Kezman ve Diego Forlan'ın satışlarından da zarar etmişti. 21 Milyon Euro'ya alınan Forlan 10 Milyon Euro'ya, 9 Milyon Euro'ya alınan Kezman ise 7 Milyon Euro'ya satılmıştı. Böylelikle bu iki başarısız transferden 13 Milyon Euro'luk bir zarar ortaya çıktı. Mandzukic'i de bu ikiliye eklediğimizde, yalnızca 15 Milyon Euro'luk bir zarar oluşuyor.

Martinez Bekleneni Veremedi


Mandzukic'i 2015 yaz döneminde Juventus'a gönderen Atletico Madrid, yerine Porto'da golleriyle dikkat çeken Jackson Martinez'i getirdi. 2015'in yaz döneminde gerçekleşen transferle Madrid ekibi, Porto'ya 35 Milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Büyük umutlarla transfer edilen ve taraftarların büyük ümitler bağladığı Kolombiyalı forvet, başkent ekibinde asla bekleneni veremedi. Atletico Madrid formasıyla toplam 22 maça çıkan Jackson Martinez, yalnızca 3 gol kaydedebildi. Bunun üzerine Atletico Madrid, 2016 kış transfer döneminde Çin pazarına atıldı ve 42 Milyon Euro karşılığında Jackson Martinez'i Guangzhou Evergrande'ye sattı. Kolombiyalının satışından 7 Milyon Euro'luk bir gelir elde edildi.

Bu 8 ismin transfer ediliş ve satılışında, toplam 136.5 Milyon Euro'luk bir kar etti Atletico Madrid…. Yukarıda bahsedilen 15 Milyon Euro transfer zararını da düştüğümüzde, elimizde 121.5 Milyon Euro kalıyor. Bu fiyat, günümüzde İspanya, İngiltere, Almanya gibi liglerde mücadele eden zirve altı takımların sezonluk bütçelerine denk geliyor, hatta çoğunu geçiyor. Ayrıca Spor Toto Süper Lig'deki dört büyük kulübümüzün bütçesinden daha fazla oluşuyla da dikkat çekiyor. Bize de Atletico Madrid'in Vieri'yle başlattığı bu "Al-Sat" dönemini tebrik atmaktan başka bir şey düşmüyor.

Sıradaki Hedef Griezmann mı?


Bir forvet oyuncusu değil aslolarak; ancak Diego Simeone onu 2015-2016 sezonunda forvet olarak da kullanmaya başladı. Gerek çift forvette, gerekse tek forvet olarak başarılı bir performans gösteriyor. 2014 yazında Real Sociedad'tan transfer edilen Antoine Griezmann'dan başkası değil bahsettiğim… 1991 doğumlu Fransız futbolcu, sol açık olarak ve artık forvette de forma giyiyor. Son 2 yıldır, Atletico Madrid'in en dikkat çekici futbolcusu olarak göze çarpıyor. 2 sezonda şu ana kadar Atletico Madrid ile 94 maça çıktı ve 49 gol kaydetme başarısını gösterdi. Bu performansı, bitiriciliği ve etkili futboluyla şimdiden dünyanın dev kulüplerinin ilgisini çekmeye başladı.


Bu performansını devam ettirmesi halinde ve EURO 2016'da da vitrin yapmasının etkisiyle, Griezmann'ın Atletico Madrid için sıradaki satış hedefi olacağı görüşündeyim. Futbol topu gerçekten ayağına çok yakışıyor. Hızıyla, çabukluğuyla, bitiriciliğiyle, geniş oyun görüşü ve sert şutlarıyla komple bir futbolcu. Zamanında 30 Milyon Euro karşılığında transfer edilmişti; şimdi Atletico Madrid Griezmann'ı satması durumunda, en az 70-80 Milyon Euro isteyecektir. Bu da Atletico Madrid kulübü için yeni kar hedefi demek…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder