6 Nisan 2016 Çarşamba

Bu Tarz EURO 2016'nın!


FIFA Dünya Kupası'nın üzerine titrediği küçük yavrusu gibi görünen; ancak Avrupa kapsamında en önemli turnuva olan EURO 2016, 10 Haziran tarihinde merhaba diyecek. Bu yıl Fransa'da gerçekleştirilen organizasyon 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Takımlar şimdiden hazırlıklarını sürdürüyor ve taraftarlar da şimdiden Fransa'da bir aylık bilet kapattı. Bunun yanı sıra, forma sponsorları da boş durmadı ve Şubat sonundan bu tarihe kadar birer birer EURO 2016 formalarını yaptıkları lansmanlarla tanıttı.

EURO 2016'da forma sponsorluğu konusunda pastanın en büyük dilimini yine Adidas almış gözükürken; geçmiş yıllara nazaran daha dengeli bir tablo karşılıyor biz futbolseverleri… Adidas dokuz ülkeye verdiği forma sponsorluğuyla başı çekiyor. Alman markasını altı forma sponsorluğu ile Nike ve 5 forma sponsorluğuyla da Puma takip ediyor. Adidas kadar pazar pastasından büyük bir dilim alamasalar da; Nike ve Puma, EURO 2016'da yüzdelik dilimlerini arttırmış görünüyor. Bu markaların ardından da birer forma sponsorluğu ile Umbro, Macron, Joma ve Errea geliyor.

Spor pazarlamasının dinamiklerine daha fazla inmeden; biz en iyisi formaların gösterimine geçelim. İşte EURO 2016'da yer alacak 24 takımın iç saha ve dış saha forma tasarımları sizlerle…

Arnavutluk

Tarihinde ilk defa büyük bir turnuvaya katılacak olan Arnavutluk, Macron sponsorluğunda Fransa'ya yer alacak. Siyah forma-siyah şort, kırmızı forma-siyah şort ve dış saha olarak da beyaz forma ile üçlü bir alternatife sahip olacaklar. Formaların göğüs kısmında, Arnavutluk'un amblemine benzer çizgiler de yer alıyor. Sadeve renk karışıklığı yaratmamak amacıyla tasarlanmış.

Avusturya


Forma tasarımı konusunda mütevazi ekiplerden olan Avusturya, Fransa 2016'da da sadelikten ödün vermeyen formalarıyla karşımızda olacak. Puma'nın forma sponsoru olduğu ülkede iç saha forması, kırmızının ağırlığıyla dikkat çekiyor. Omuz bölümünde bulunan bantlar beyaz renkte… Formada çaprazlama şekilde ince -neredeyse görülmeyecek kadar ince- beyaz çizgiler de bulunuyor. Dış saha formasında ise beyaz hakim; bunun yanında omuz ve yaka bölümünde kalın siyah renkte şeritler bulunuyor.

Belçika

Avrupa futbolunun gelişen ve yükselişteki ülkesi Belçika için forma sponsoru Adidas, oldukça milli tasarımlar ortaya koymuş. Adidas, Belçika bayrağını tasarlanan formalarda ana tema olarak işlemeyi seçmiş. İç saha formasında formada kullanılan ana renk kırmızı, formanın göğüs bölümünde kollara kadar saran siyah bant kullanılmış. Bayraktaki sarı renk ise yanlarda, yakada ve kol uçlarında tamamlayıcı olarak tercih edilmiş. Dış saha forması ise, beyaz renk üzerine kurulmuş. Tam karın bölgesinde,büyükçe bir Belçika bayrağı formaya konuşlandırılmış. Formanın yanlarından ise siyah şeritler iniyor. Adidas, Belçika formasında anlatmak istediğiyle alkışları topluyor.

Hırvatistan

Sponsoru Nike tarafından formaları hazırlanan Hırvatistan, EURO 2016'da da iç saha formasına tasarım açısından farklı dokunuşlar yapmayarak istikrarını koruyor. İç saha formasında bildiğimiz beyaz üzerine kırmızı düzen oturtulmuş durumda, Formanın yan taraflarında ise şortun bitimine kadar uzanan mavi şeritler var. Asıl farklı dizayn ise dışs aha formalarında görülüyor. İlk formada anlattığımız düzen, dış saha formasında tamamen mavi üzerine kurgulanmış. Daha açık mavi üzerine lacivert oturtulmuş. En azından yeniliğe az da olsa açıklar, diyelim..

Çek Cumhuriyeti 

Puma'nın sponsorluğunda Fransa 2016'ya gelen Çek Cumhuriyeti'nin forma tasarımlarında, sadelik amaçlanmış. İç saha forması kırmızı tonlarından oluşuyor. Açık kırmızı üzerine oturtulan formada, karın bölümünde koyu kırmızı ve bumerang -ya da L diyebilirsiniz-  şeklinde kabartmalar yer alıyor. Dış saha formalarında ise, beyaz ağırlık kazanıyor. Omuz bölümünde ise, mavi bantlar bulunuyor.

Fransa

Gelelim ev sahibine… EURO 2016'nın ev sahibi Fransa'nın forma sponsoru Nike… Nike, bu yıl Fransa formasını oldukça sade bir şekilde tasarladı ve önceki yıllarda Horozlar'ın formasında olan tüm aşırı detaylara son verildi. İç saha formaları, bayraktaki mavi renkten ilham alıyor. Tek renk mavi üzerinde, kol ve omuz bölgelerinde lacivert yer alıyor. Dış saha formasında ise beyaz benimsenmiş. Omuz ve kol bölgelerinin bir tarafı lacivert, diğer tarafı ise bordo… Oldukça sade formalarıyla, Griezmann'larıyla, Pogba'larıyla, Coman'larıyla sizi ağırlamayı bekliyorlar.

Almanya

2014 Dünya Kupası'nın şampiyonu, Fransa'ya da iddialı bir şekilde geliyor. Adidas'ın forma sponsoru olduğu 2016 formalarında, iç saha anlamında geleneğe bağlı kalınmış; hatta bu yıl iç saha forması biraz daha sadeleşmiş. Panzer'lerin iç saha forması, düz beyaz renk üzerine kuruluyor. Kol ve yaka çizgileri ise siyah renkte… Asıl sürpriz, dış saha formasında yapılmış ve Almanya'nın dış saha forması bana göre bir pijama üstüne (!) benzetilmiş. Dış saha forması gri zemin üzerine yatay siyah çizgilerden oluşuyor. Kol kısımlarında ise, hakiye benzer sanki bozuk bir yeşil kullanılmış. Sahada bu formayı görünce, uykumuz gelmezse iyiyiz (:

Macaristan

Uzun bir aranın ardından Avrupa'nın zirve turnuvasında boy göstermeye hazırlanan Macaristan'ı, forma sponsoru olarak Adidas hazırlıyor. Oldukça sade bir biçimde tasarlanan formalarda, ülke bayrağının üç rengi temel alınmış. İç saha forması, kırmızı renkten oluşuyor. Omuz bölümünde beyaz, kol bölümünde ve formanın bitiminde ise yeşil bantlar bulunuyor. Dış saha formasına da aynı stil diyebiliriz, beyaz üzerine kurgulanmış. Omuz bölgelerinde kırmızı, kol ve formanın bitiş yerlerinde ise yeşil çizgiler tercih ediliyor. Formalarının oldukça şık görünümüyle, Macaristan adına da Adidas bir teşekkürü hak ediyor.

İngiltere

Uzun yıllardan beri Avrupa'da başarıya hasret kalan İngiltere, Fransa'ya yeni jenerasyon ve sade tasarımlı formalarının umuduyla geliyor. Nike, tüm detaylardan kaçınarak "Üzerinde güneş batmayan ülke"nin formalarını oldukça sade hazırladı. İç saha forması beyaz renkte, formanın iki yanında da uzun mavi çizgiler bulunuyor. Dış saha forması ise kırmızı olarak belirlenmiş. Omuz ve kol bölgeleri koyu bir kırmızıdan oluşurken; her iki yandan yine mavi uzun çizgiler iniyor.

İrlanda Cumhuriyeti

Son yıllarda Avrupa'nın en büyük turnuvasına katılma fırsatını son anlarda tepen İrlanda Cumhuriyeti, 2016'da turnayı gözünden vurdu. Forma sponsorları Umbro ile Fransa'ya geliyorlar. Dış saha formaları henüz paylaşılmasa da; iç saha formaları tamamen yeşil renkten oluşuyor. Formanın yakalarında ise beyaz renk dikkat çekiyor. Sade; ama asil duruşlarıyla sürpriz peşinde koşacaklar.

İtalya

Eski günlerine dönmek isteyen İtalya, Fransa için hazırlanırken; kadro seçimi konusunda sıkıntılar yaşıyor gibi görünüyor. Fransa'da forma sponsoru olarak Puma ile yer alacaklar. Gök-Mavililerin iç saha formasında, yine mavi ve tonları esas alınmış. Boyundan formanın bitimine kadar inen koyu ve parlak mavi şeritler bulunuyor. Ayrıca omuz kısmından kol bitimine kadar inen ince beyaz bir şeritleri de var. Asıl şıklıkları, dış saha formasında göze çarpıyor. Beyaz üzerine kurulan formada, tam ortadan boyun kısmından forma bitimine kadar İtalya'nın bayrak renklerinden oluşan üçlü bir şerit iniyor. Yaka kısmı maviden oluşurken; omuz ve kol kısmında mavi bir bant yer alıyor.

İzlanda

Tarihinde ilk kez büyük bir Avrupa turnuvasına katılacak olan İzlanda, Errea'nın forma sponsorluğunda Fransa'da mücadele verecek. Tasarımlarda tamamen İzlanda bayrağının renkleri esas alınmış. İç saha forması mavi renkten oluşuyor. Sol tarafta omuz bölümünden formanın bitişine kadar inen kırmızı ve beyaz kalın şeritler bulunuyor. Böylelikle mavi ile buluşarak İzlanda bayrağını oluşturuyorlar. Aynı sistem dış saha formasında da hakim, dış sahadaki forma beyaz renkten oluşuyor. Yine aynı bölge ve tarzda, bu sefer mavi ve kırmızı renklerden oluşan kalın bir şerit var. Böylelikle beyazla kaynaşarak İzlanda'yı tamamlıyorlar.

Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda, EURO 2016'ya katılma hakkı kazanmakla birlikte, tarihinin en büyük başarısını yakalamış oldu. Adidas'ın forma sponsorluğunda, turnuvaya gelecekler. İki formaları da oldukça şık görünüyor. İç saha forması, yeşil renkten oluşuyor. Omuzlarda siyah renk yer alıyor ve onun da üzerinde beyaz bantlar var. Tam logonun altında ise iki ince beyaz çizgi arasında geniş bir mavi banttan oluşan bir dizayn şekli bulunuyor. Dış saha formasında ise beyaz tercih edilmiş. Omuz kısımlarında yeşil bantlar yer alırken; logonun altında enlemesine yeşil bir bant konulmuş.

Polonya

Önemli bir jenerasyon yakalayan ve Fransa biletini bileğinin hakkıyla kazanan Polonya, EURO 2016'nın sürpriz ekibi olmaya çalışacak. Forma sponsorları, Nike… Tasarımda tamamen Polonya bayrağının renkleri kırmızı ve beyaz temel alınmış. İç saha forması beyaz üst ve kırmızı şorttan oluşurken; formanın iki yanında uzun kırmızı şeritler yer alıyor. Dış saha forması ise üst ve şort olarak tamamen kırmızıdan oluşuyor. İki formanın da alt bölümüne yakın kısmında, dalga şeklinde kabartmalar bulunuyor.

Portekiz

Zaman zaman performansıyla çok zor anlar yaşayan Portekiz de Fransa'da sadeliği tercih edenlerden… Forma sponsorları Nike ile Fransa'ya uçuyorlar. İç saha forması, kırmızı olarak tasarlanmış. Omuz ve kol bölgesi ise, bordoya yakın bir kırmızıdan oluşuyor. Formanın her iki yanında ise, uzunlamasına yeşil şeritler var. Dış saha formasında ise metalik ve açık maviye yakın bir yeşil renk tercih edilmiş. Omuz ve kol bölgesi, bu yeşil tonunun daha koyusundan oluşuyor. Ve formanın iki yanında da yine bu tondan boylamasına şeritler yer alıyor.

Romanya

Yakaladığı altın jenerasyonla Fransa'ya gelen Romanya için bu, uzun yılların ardından önemli bir başarı. Forma sponsorları Joma olacak. Forma tasarımı konusunda oldukça sade kalmışlar. İç saha formaları tamamen sarı renkten oluşuyor. Formanın kol bölgelerinde ve her iki yanında da kırmızı şeritler ağırlıklı kullanılmış. Yaka bölümü ise, mavi… Dış saha forması ise kırmızıdan oluşuyor. Yaka yine maviyken; kol bölümünde ve her iki yanda sarı şeritler bulunuyor. Sanki biraz basite kaçmışlar gibi…

Rusya

Avrupa futbolundaki etkisini giderek azaltan Rusya, Fransa'ya hak ederek geldi; ancak işleri gerçekten zor… Adidas'ın forma sponsorluğunda mücadele edecekler. İç saha formaları, bordoya yakın bir kırmızı tonundan oluşuyor. Rusya'nın amblemi ise, opak bir şekilde formanın çeşitli bölgelerinde yer alıyor. Formanın her iki yanında beyaz şeritler var. Dış saha forması ise, beyaz üzerine kurgulanmış. Tam göğüs kısmında, Rusya'nın ambleminin kabartması yer alıyor. Kol bölgelerinde ve formanın her iki yanında ise bolca kırmızı şerit hakim…

Slovakya

İşi Fransa'da çok zor bir başka ekip olan Slovakya, Fransa'ya Puma'nın forma sponsorluğunda geliyor. Sadelik ön planda tutulmuş. İç saha forması beyaz renkten oluşuyor. Yaka, omuz ve kol bölgelerini kapsayan yerler, mavi renkte tasarlanmış. Dış saha formaları ise, mavi olarak kurgulanmış. Omuz ve kol bölümlerinde, açık maviden oluşan geniş bir bant yer alıyor. "Yetmez; ama evet!" dedirtecek cinsten…

İspanya

Turnuvanın favorilerinden biri olarak gösterilen Boğalar, Fransa'da Adidas'ın forma sponsorluğu altında mücadele edecek. İç saha formaları kırmızıdan oluşuyor. Tüm formanın genelinde desen kabartmaları görülüyor. Kol uçları mavi bir banttan oluşurken; formanın her iki yanında boylamasına sarı şeritler yer alıyor. Dış saha formasında ise, bugüne kadar çok zor görülmüş bir tasarıma gittiler ve büyük merak uyandırdılar. Dış saha forması beyaz renkte tercih edilmiş. Asıl ilginç yanı, ağırlıklı olarak omuz ve göğüs bölgelerinde kullanılan, sarı ve kırmızı tonlarından oluşan, üçken kabartmalar şeklindeki üç boyutlu bir şekil tasarımı… Bu tasarım oldukça yakışmış ve EURO 2016'ya aranılan farklılığı getirmiş gibi görünüyor.

İsveç

İsveç, bu yıl EURO 2016'nın tek İskandinav temsilcisi olacak. Muhtemelen Zlatan Ibrahimovic'in son büyük turnuvası olması sebebiyle de kalplerimizde özel bir yerleri var. Adidas'ın forma sponsorluğuyla Fransa'da yer alacaklar. İç saha forması, tamamen sarı renkten oluşuyor. Formanın yaka, kol ve her iki yanında uzanan ince mavi şeritler yer alıyor. Dış saha forması ise adeta bir eşofman üstünü andırıyor. Dış saha formaları, lacivert ve gri renk tonlarından oluşuyor. Formanın her iki yanında ise kalın beyaz bantlar bulunuyor. Görenlerin "Bizimle deyılsın" diyesi geliyor bu dış saha formasına…

İsviçre

Çikolata ve kayağın merkezi İsviçre, Puma'nın forma sponsorluğunda Fransa'da bulunacak ve imkansızı kovalamaya çalışacak. İç saha formaları, kırmızı olarak tasarlanmış. Gövde bölümünde sırasıyla bir koyu bir açık olmak üzere kırmızı tonlarında geniş bantlar bulunuyor. Omuz ve kol bölgelerinde ise beyaz bir bant var. Dış saha formaları, beyaz üzerine kurulmuş. Formanın göğüs bölümünde, enlemesine bir İsviçre bayrağı yer alıyor. Onun hemen altında ise, forma bitimine kadar gittikçe incelen kırmızı şeritler mevcut…

Türkiye

Ülkemizin formaları hakkında ne söylesek, ne kadar eliştirsek gerçekten az… Büyük bir mucizeyi başararak EURO 2016'ya katılmaya hak kazanan Türkiye, Fransa'da forma tasarımlarıyla sınıfta kalıyor. Nike'ın hazırladığı formalar, vasatın altında kalıyor. İç saha forması kırmızı ve siyah ağırlıklı renklerden, dış saha forması ise turkuaz ve beyaz rengin karışımlarından oluşuyor. Daha önce turnuvalarda hep güzel formalarımız vardı; ancak bu yıl, tarihimizdeki en vasat formalardan birini giyiyor olabiliriz. İç saha formamız Gençlerbirliği forması, dış saha formamız da Kasımpaşa forması sanki… Size güveniyoruz; lakin formalarınıza değil çocuklar!

Ukrayna

Savaşlar nedeniyle bunalan Ukrayna, Fransa'da nefes almaya ve halkına biraz olsun nefes aldırmaya çalışacak. Adidas'ın forma sponsorluğunda Fransa'da göreceğiz onları… İç saha formaları sarı renk üzerine kurgulanmış… Omuz bölümünde ise üçlü mavi şerit yer alıyor. Dış saha formaları ise, mavinin tonlarından oluşuyor. Omuz bölümlerinde üçlü sarı şeritler bulunuyor. Ukrayna formalarında da biraz pijama havası sezinliyoruz.

Galler

Ülke tarihinin en büyük başarısını yakalayan Galler, Ramsey ve Bale önderliğinde Fransa'da bir rüyayı yaşamaya çalışacak. Forma sponsorluklarını Adidas yapıyor. İç saha formalarında sadelik tercih edilmiş, düz kırmızı renkten oluşuyor. Omuz ve yaka bölümleri ise beyaz şeritlerden oluşuyor. Dış saha formalarında ise siyah ve gri ağırlıklı olarak kullanılan renkler… Gövde bölümünde bir siyah bir gri olmak üzere alt alta gelen geniş bantlar mevcut. Yaka ve omuz bölümlerinde ise fosforlu sarıdan oluşan şeritler bulunuyor.

VE KAZANAN…

EURO 2016 turnuvasında, forma tasarımı konusunda birinciliği maalesef iki ülkeye paylaştırmak zorundayım. Çünkü iki forma da eşit derecede harika olmuş ve hakları yenemeyecek düzeyde… Kim mi onlar? Belçika'nın dış saha forması ile İspanya'nın dış saha formasından söz ediyorum. Bu iki formaya birinciliği paylaştırdım. Çünkü Belçika'nın dış saha formasında, Belçika bayrağı ile anlatılmak istenen göze hoş gelen bir biçimde anlatılmış. İspanya dış saha forması ise daha önceden alışık olmadığımız bir tasarım ve Adidas bu tasarımı oldukça heyecan verici bir şekilde yapmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder