10 Nisan 2016 Pazar

Galatasaray Kaçtı, Rize Yakaladı


Spor Toto Süper Lig'de zor günler geçiren Galatasaray, Cumartesi gündüz maçında Çaykur Rizespor'u konuk etti. Stat ise kötü gidiş nedeniyle bomboştu. Ev sahibi Galatasaray'da iyileşen Sabri, Selçuk ve Sneijder kadroya alınmadı. Çünkü Sarı-Kırmızılılar, haftaiçindeki erteleme derbisi Fenerbahçe'yi düşünüyordu. Galatasaray'da geçici olarak sezon sonuna kadar teknik direktörlüğe getirilen Riekerink, 4-2-3-1 düzeninde sahaya çıktı. Muslera kaledeyken; savunma Koray Günter, Denayer, Semih ve Carole dörtlüsünden oluştu. Koray Günter'in sağ bekte şans bulması ve o bölgenin asıl sahibi Linnes'in yedek oturması dikkat çekti. Chedjou ve Bilal ön libero olarak forma giydi. Orta saha Olcan, Yasin ve Emre Çolak üçlüsünden oluşurken forvette de Podolski yer aldı. Çaykur Rizespor'da Hikmet Karaman, Deniz Kadah ve Eren Albayrak'ın kadroda olamaması yüzünden dertliydi. Eren'in yerine Durgham İsmail, Deniz Kadah'ın yerine de Tuszynski forma giydi. Onun dışında aynı kadro düzeni korundu.

Başlama düdüğüyle birlikte ilk yarıda oldukça sıkıcı ve kısır pozisyonlu bir futbol hakimdi. İki takım da savunmaya ağırlık verdi ve birbirlerini tarttı. Savunma güvenliği elden bırakılmadı. Galatasaray, geride çok pas yapmaya özen gösterip rakibini üzerine çekmek istedi. Çaykur Rize ise tüm hatlarıyla savunmadaydı. Böyle olunca az pozisyonlu ve orta saha mücadelesi şeklinde geçen bir 45 dakika izledik. 4'te Yasin'in soldan güzel pasıyla hareketlenen Olcan, Itandje ile karşı karşıya kaldı. Olcan'ın kontrolüyle birlikte vuruşunda Itandje başarılıydı. 26'da Carole'nin soldan ortasına Emre'nin kafa vuruşu, kaleci Itandje'de kaldı. Bu dakikalardan sonra sakatlanan Chedjou'nun yerine Galatasaray'da Ryan Donk oyuna girdi. İlk yarıda başka tehlikeli atak yaşanmayınca, taraflar golsüz beraberlikle soyunma odasına hareket ettiler.

Galatasaray İkinci Devrede Daha İstekli

Galatasaray, oyun anlamında ikinci yarıya daha istekli ve daha atak başlayan taraf oldu. Rizespor ise savunmada kalmaya ve rakibi karşılamaya devam etti. 49'da topla buluşan Podolski ceza sahası dışından sert vurdu, top auta çıktı. 53'te Rizeli Sercan Kaya'nın sert şutu auta gitti. 56'da Emre Çolak'ın ceza sahası dışından şutunda Rize kalecisi Itandje başarılıydı. Bu dakikadan itibaren konuk ekip Rizespor, puan için daha da defansif bir anlayış sergilemeye başladı. 71'de Bilal Kısa'nın sert şutunda, Itandje bir kez daha başarılıydı. 72'de Olcan sağ taraftan serbest vuruş kullanırken ceza sahası içine ortaladı. O bölgede Donk'un kafa vuruşunu Rize kalecisi Itandje köşeden çelebildi ve bir gol pozisyonunu daha önlemiş oldu. 74'te soldan Durgham'ın ortasında Ahmet İlhan güzel bir şut çıkardı, top az farkla auta gitti.

Dakikalar 88'i gösterdiğinde, sol kanatta topla buluşan Yasin Öztekin üst üste çalımlarla çizgiye indi ve yerden ortaladı. Emre Çolak ise doğru yerdeydi ve sadece dokunarak topu ağlara gönderdi: 1-0! Son dakikalarda golü bulan Galatasaray, puan kaybetmemek için kapanırken; bu sefer maçta ilk kez Çaykur Rizespor ataklar geliştiren taraf oldu. Karadeniz ekibi, uzatmaların 3. dakikasında istediğine de ulaştı. Murat Duruer, kazanılan serbest vuruşu sağdan kullandı ve ceza sahası içine ortaladı. Kaleci Muslera topa uzanamazken; Tuszynski kafayı vurdu ve topu ağlara göndererek durumu 1-1'e getirdi. Bu golün ardından maç da sona erdi ve taraflar 1 puanı paylaştı.


90 dakikada gösterilen performansa baktığımda, maçın hakkının zaten beraberlik olduğunu görüyorum. İki takımda birer puanı hak etti. Galatasaray, derbiyi düşünürken; ikinci yarıdaki istekli yapısıyla dikkat çekti. Yasin Öztekin ve Emre Çolak istekli isimlerdi ve Galatasaray'ı da sürükleyen futbolcular oldular. Çaykur Rizespor açısından baktığımızda ise, Hikmet Karaman bu oyun tarzıyla en doğrusunu yapıyor. Kweuke, Deniz Kadah, Eren Albayrak gibi en önemli silahlarınız yoksa, savunma ağırlıklı oynamalı ve fazla açık vermemelisiniz. Hikmet Karaman da tam anlamıyla oyuncularına bunu öğütledi. Geriye düştüklerinde ise gol için takımı hücuma çıkardı ve yine atılan golle karşılığını aldı. Bu 1 puan, alt taraf ile aralarına sınır koymaları açısından önemliydi; ancak hala bir 3 puana ihtiyaçları var kurtulmaları için… Son sözü Galatasaray'la söyleyelim: Bu futbolla, derbide işleri gerçekten zor! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder