6 Aralık 2015 Pazar

Kayseri'de Kartal Uçuşu


Kayseri Kadir Has Stadyumu'nda soğuk bir hava karşıladı bizi… Tribünler de bu soğuk havadan nasibini aldı ve oldukça boş kaldı. 5 haftadır mağlubiyet yüzü görmeyen ve bu serisini sürdürmek isteyen Kayserispor, geçtiğimiz hafta Akhisar'a karşı aldığı mağlubiyetle şaşırtan ve çabuk toparlanmak isteyen Beşiktaş'ı ağırladı. Teknik direktör Tolunay Kafkas, Bursaspor karşısında galibiyet alan ilk 11'de küçük değişiklikler alma yolunu seçti. Savunma dörtlüsü aynı kalırken; ön liberoda Mjailovic'in yerine Furkan Özçal sahadaydı. Deniz Türüç'ün de tekrar ilk 11'e dönmesiyle Biseswar ofansif orta saha, Oğulcan da sol açık olarak forma giydi. Forvette ise Derley vardı. Sarı-Kırmızılar, 4-2-3-1 taktiğiyle sahadaydı. Beşiktaş ise, haftalardır ezberlenen 4-2-3-1 sistemi ve oyuncu grubuyla sahadaydı. Teknik direktör Şenol Güneş, stoperde yine Tosic'i tercih etti. Ön liberoda Oğuzhan'ın cezalı olması sebebiyle Atiba'nın partneri Necip Uysal oldu. Quaresma'nın cezasında ise Gökhan Töre ilk 11 e döndü. Özetle, iki taraf da istikrarlı 11'ine küçük makyajlar yapmıştı.

Maçın start düdüğüyle birlikte hızlı başlayan taraf Beşiktaş oldu. Konuk ekip, ilk 15 dakikalık bölümde istediği gibi ataklar da gerçekleştirebildi. Şenol Güneş yönetiminde bu deplasmanda yine hızlı hücumları tercih ettiler. Dakikalar 12'yi gösterdiğinde Beşiktaş hızlı hücumunda günün etkili isimlerinden Jose Sosa topu ceza sahası içindeki Mario Gomez'e aktardı. Mario Gomez önce Kayacan, sonra da Zeki'den sıyrılarak boş kaleye topu gönderdi: 1-0! Şenol Güneş'in haftaiçindeki terapisi Alman golcüye yaramıştı, Gomez golle döndü. Tolunay Kafkas yönetiminde her zaman ilk olarak savunmayı düşünen ev sahibi ise, golden sonraşoku çabuk atlattı ve agresif bir futbol ortaya koydu. İkinci bölümde daha fazla topa sahip olurlarken; golü de çabuk buldular. Dakika 17'de Oğulcan Çağlayan'ın asistinde, Beşiktaş savunması Biseswar'ı unuttu. Deneyimli orta sahaya ise topa sadece dokunmak kaldı. Top, Tolga'nın müdahalesi olmadan ağlarla buluştu ve maça eşitlik geldi: 1-1! Maça eşitlik geldikten sonra, daha çok orta saha ağırlıklı bir futbol oynandığını gördük. Kayserispor savunmayı elden bırakmayan futbol anlayışına geri dönerken; konuk ekibe de alan daraltması uygulamaya başladı.

1-1'den sonra dakika 36'ya kadar Kayserispor Oğulcan, Biseswar ve Derley önderliğinde ataklar geliştirdi; ancak gole ulaşamadı. Ev sahibi 27. dakikada Mabiala'nın kafasında da Beşiktaş kalecisi Tolga'yı geçemedi. "Atamayana atarlar!" kuralı bu noktadan sonra yine devreye girdi. Beşiktaş, 40. dakikada sol köşeye yakın bir noktadan serbest vuruş kazandı. Topun başına geçen Jose Sosa, direkt olarak kaleye sert bir şut yolladı. Kayseri kalecisi Kayacan'ın kontrol edemediği top filelerle buluştu ve Beşiktaş 2-1'lik üstünlüğü yakaladı. Bu golden sonra skoru değiştirecek bir atak yaşanmayınca, takımlar devreye 2-1'lik Beşiktaş üstünlüğüyle girdi.

Sonuç Değişmedi

İkinci yarıya daha iyi başlangıç yapan taraf Beşiktaş'ı. Dakikalar 75'i gösterene kadar oyunun kontrolünü ellerinde bulundurdular ve girdikleri pozisyonları gole çeviremediler.İkinci 45'te, Beşiktaş ilk tehlikeli atağını Olcay Şahan'la gerçekleşti, Olcay kaleci Kayacan'ı geçemedi. 51'de Kayserispor savunmadan topu çıkaramadan Sosa kaptı ve Gomez'e pas verdi. Mario Gomez müsait durumda şut vurmak yerine tekrar Sosa'ya pas verince, Siyah-Beyazlılar üçüncü golden oldu. 60'ta Atiba müthiş bir gayretle topu kazandıktan sonra Gökhan Töre'ye pas verdi. Gökhan'ın şutunu kaleci Kayacan çeldi. İkinci yarıda oyuna giren Kerim Frei, 74'te kendi pozisyonunu kendisi yarattı. Sağ çaprazdan ceza sahası içine girip vurdu, top yan ağlarda kaldı. Son 15 dakikalık bölümde ise, ev sahibi Kayserispor'un baskısını izledik; Beşiktaş kalesinde zor anlar yaşadı. 80'de Diego Lopes'in sert şutunu kaleci Tolga kornere çeldi. Sarı-Kırmızılılar, Yakubu ile yakaladığı iki net pozisyonu da değerlendiremedi. Hal böyle olunca, sonuç değişmedi ve maç ilk yarıdaki skorla 2-1 sonuçlandı. Mario Gomez ve Sosa'nın golleriyle kazanan Beşiktaş, kriz anından bir galibiyetle çabuk çıktı. Çok kritik Sporting Lizbon ve Galatasaray maçları öncesi büyük moral depoladı.

Kayserispor, bugün aslında 5 haftadır devam eden iyi ve dirençli futbolunu ortaya koydu. Tolunay Kafkas, savunmaya olduğu kadar hücuma da önem verdi. Sarı-Kırmızılılarda Oğulcan Çağlayan, Diego Biseswar ve Furkan Özçal futbollarıyla göze batan isimler olurken; Ömer Bayram da hücuma verdiği katkıyla alkış aldı. Bu oyun tarzları bozulmadığı ve hücumda daha fazla çeşitlilik ile yaratıcılık fırsatları bulduğu takdirde sezon sonu mutlaka ligde kalacaklardır. Beşiktaş'ta ise, kafaların daha çok Sporting Lizbon ve Galatasaray maçında olduğunu sezinledim. Siyah-Beyazlılar ilk yarının ilk 15, ikinci yarınınsa ilk 30 dakikasında baskın bir futbol ortaya koydu. Gökhan Töre, dingin görüntüsünü atarak tebrikleri hak eden bir performans sergiledi. Necip, Atiba, Mario Gomez ve Jose Sosa Beşiktaş'ta günün en başarılı isimleriydi. 1 gol ve 1 asistlik performansıyla Jose Sosa, sonunda kendini hatırlattı ve maçın yıldızı oldu. Jeneriklik skoruyla, bana göre haftanın golünü de atmış oldu. Hep söylüyorum; Şenol Güneş, Spor Toto Süper Lig'de ezberlenen bir Beşiktaş yarattı bu sene… Sistem, kimlerin oynayacakları ve hatta maç içinde kimin girip kimin çıkacağı bile belli… Bu yüzden belirli maçlarda sıkıntı yaşayabilirler; ancak asla kötü oynamıyorlar.Özellikle ikinci devredeki ilk yarım saatlik futbollarıyla, Galatasaray'a zorluk çıkarabileceklerini düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder