14 Aralık 2015 Pazartesi

Zirveye 'Nani'k


Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki atmosfer, neredeyse bayram yeri gibiydi. Sarı-Lacivertli taraftarlar, soğuk hava dinlemeden takımlarına duydukları aşkla stadı doldurmuştu. Soğuk hava dinlemeyerek, sarı ve lacivertin sıcak kollarına bırakmışlardı kendini… Böyle bir atmosferde gerçekleştirilecek karşılaşmada; Vitor Pereira yönetimindeki Fenerbahçe'nin hedefi, mutlak 3 puandı. Ezeli rakiplerinin karşılaşacağı haftada 3 puan alarak onları strese sürüklemek istiyorlardı.  Abdullah Avcı yönetimindeki Medipol Başakşehir ise, son 6 yıldır yenildiği bu deplasmanda en azından 1 puan alabilme amacıyla gelmişti. Ev sahibi Fenerbahçe'de Celtic maçı 11'inden değişiklikler vardı. Takımın tek eksiği Meireles olurken; Celtic maçında kırmızı kart gören Diego ve ilk 11'deki yerini haftalar önce Fernandao'ya kaptıran Robin Van Persie yedek soyundu. Portekizli hoca, kalede Volkan Demirel'e şans verirken; defans hattını Caner-Kjaer-Alves-Gökhan Gönül'den kurdu. Orta alan Mehmet Topal- Josef- Ozan-Alper-Nani'den oluşurken; forvette ise Fernandao yer aldı. Başakşehir'de ise tek eksik, cezalı olan Bekir İrtegün'dü. Avcı, onun yokluğunda stopere Mahmut'u çekti. Volkan Babacan kalede yer alırken; savunma hattı Uğur-Yalçın-Mahmut Tekdemir-Alpaslan, orta saha hattı Emre-Badji-Visca-Mossoro-Doka'dan oluşurken, forvette ise Mehmet Batdal yer aldı.

İlk yarıyı başlatan düdükle birlikte; sahada oldukça temkinli bir futbol gördük. Fenerbahçe, topa daha çok sahip olup çok pas yapmayı amaçladı. Sarı-Lacivertliler, gol için yüklense de rakip savunmayı aşmakta zorlandı. Abdullah Avcı yönetimindeki Başakşehir, ilk 45'te savunmada ayaklarını yere oldukça sağlam basarken; rakibe fazla pozisyon vermedi. Fenerbahçe, ilk atağını 13'te gerçekleştirirken; Ozan'ın şutu auta gitti. Ozan Tufan, ilk yarıda Fenerbahçe'nin en istekli ve dinamik ismi olarak görüldü. Ev sahibi, en tehlikeli atağını 29'ds gerçekleştirdi. Nani'nin aşırtmasını, Başakşehir stoperi Yalçın Ayhan son anda kalenin önünden çıkardı. Fenerbahçe'de Fernandao ise, istediği pozisyonları pek yakalayamadı; bunda Yalçın ve Mahmut'un Brezilyalı'ya yakın oynayarak, ona nefes aldırmamasının rolü büyüktü. Başakşehir ise, ilk yarıda üçüncü bölgede tehlikeli ataklar yaratmakta zorlandı. İlk yarıda daha çok savunmaya konsantre oldular ve hücumcuların da geri dönüşüyle takım savunması uyguladılar. Orta saha mücadelesi şeklinde geçen ilk 45 dakikada, 0-0'lık beraberlik vardı ve takımlar soyunma odasına golsüz eşitlikle girdi.

Yalnız ilk yarının sonlarına doğru Başakşehir futbolcusu Badji'nin hareketini görmezden gelmemek mümkün değil… Cüneyt Çakır, bana göre verdiği kararda hatalıydı. Badji,daha ilk yarıda kırmızı kartı hak ediyordu. Ve bu tavırları, ilk yarıda olmasa bile ikinci yarıda atılacağının sinyallerini veriyordu. Ancak o sinyalleri, hepimizin aksine bir tek Başakşehir çalıştırıcısı Abdullah Avcı alamadı.

Avcı Böyle İstedi

Ev sahibi Fenerbahçe, ikinci yarıya baskıyla başladı. İkinci yarı boyunca da topun kontrolü onlardaydı ancak skor bulmakta zorlandılar. 49'da Caner Erkin'in sert şutu, bu baskının habercisiydi; ancak Volkan Babacan kalesinde başarılıydı. Vitor Pereira, maç kazanmak için son hamlelerini yaptı ve Ozan ile Fernandao'nun yerine Diego ile Robin Van Persie'yi sahaya sürdü. Bu esnada Fernandao'nun verdiği tepki ise oldukça gereksizdi. Başakşehir, ikinci yarıda da çok cılız ataklar gerçekleştirirken; maç boyunca en tehlikeli atağını 66'da yakaladı. 66'da Alpaslan'dan pası alan Mehmet Batdal, ceza sahası içinde sert vurdu;ancak Volkan Demirel başarılıydı. İlk yarıda atılması gereken Başakşehirli futbolcu Badji, 68'de çift sarı karttan kırmızı kart görerek oyundan atıldı ve konuk ekibi 10 kişi eksik bıraktı. Oyundan atılacağı izlenimini daha ilk yarıda veren Badji'yi ikinci yarıda oyundan alamayan Abdullah Avcı'yı bu durumun tek sorumlusu olarak görüyorum. Ve bu hareketiyle, spor otoritelerinin kafasında büyük bir soru işareti uyandıracağını düşünüyorum !! 68 dakika boyunca dirençli giden bir takım, bir teknik direktörün büyük hatasıyla ancak bu kadar bozulabilirdi; Başakşehir de 10 kişi kaldıktan sonra sahadaki tüm istikrarını kaybetti.

Kırmızı kart ardından kullanılan serbest vuruşta, Fenerbahçe Gökhan Gönül ile gole yaklaşsa da top auta gitti. Son 20 dakikalık bölüme girilirken Fenerbahçe oyunu iyice rakip kaleye yıktı. Önce Markovic'in şık hareketlerle ceza sahasına girişi taraftarı ayaklandırdı. Ardından müjdeyi ise 84'te Nani verdi. Fenerbahçe'nin Portekizli yıldızı, sol taraftan ceza sahası içine şık hareketlerle girdi ve beklenmedik anda sert şutunu çıkardı. Top filelerle buluşurken; Fenerbahçe de 1-0'lık üstünlüğü yakaladı. Karşılaşmada skoru değiştirebilecek başka bir tehlike yaşanmayınca, Fenerbahçe 1-0 kazanmayı başardı. Sarı-Lacivertliler, bu sezon toplam yedinci kez 1-0 kazanmış oldu. Konuk ekip Medipol Başakşehir ise, yedinci sezonunda da Kadıköy deplasmanında kaybetti.


Fenerbahçe, galibiyetine rağmen iyi bir futbol ortaya koyamadı. 90 dakikada oynadıkları futbol, galibiyet için yeterli değildi. Sezon başından beri teknik direktör Vitor Pereira ile her maçta seyircileri uyutan bir futbolları mevcut… Bu sıkıcı futbol, nereye kadar gidecek tam bir muamma… Öte yandan bugün Simon Kjaer, transferinden bu yana en iyi futbollarından birini ortaya koydu. Gökhan Gönül, istekli futbolunu da sürdürdü. Bu konuda Gökhan  için Sarı-Lacivertliler Şener Özbayraklı'ya teşekkür etmeliler. Gökhan, Şener'in varlığı ve formayı kaybetme korkusu yüzünden ilk defa çok sıkı çalışmış oldu ve bu sezon ilk defa bu kadar formda göründü. Nani de attığı şık golle dikkat çeken isimlerdendi. Başakşehir'de ise, savunma anlayışı hakim olduğundan; stoperler Yalçın ve Mahmut'un başarılı bir futbol ortaya koyduklarını söyleyebiliriz. Ancak maçın en büyük hatasını ise Badji'yi oyundan almayarak Abdullah Avcı'nın yaptığını söylemeliyiz. Nasıl Fenerbahçe galibiyeti hak etmediyse, Abdullah Avcı'ya da bu hatası yakışmadı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder