15 Aralık 2015 Salı

Mahrez Böyle İstedi: 2-1!


King Power Stadyumu'nu dolduran on binlerce Leicester City'li taraftar, her hafta olduğu gibi bu hafta da bir iç saha mücadelesinde "Acaba mı?" sorusuyla kafasını meşgul ediyordu. Tribünler tek yürek olmuş ve inanmış bir biçimde "Bu ligi kazanacağız!" tezahüratıyla ev sahibini motive ediyordu. Bu inançları, maç boyunca Leicester City'nin itici gücü olacaktı. Tilkiler lakaplı takım, 2 senelik bir süreçte küme düşme potasında oynayan bir takımdan; şampiyonluk potasında mücadele eden bir ekibe dönüşmüştü. Bir peri masalı değil bu hikaye ve masal olmadığı gibi şampiyonluk hedefi de oldukça çetrefilli bir yoldan geçiyordu. Bu çetrefilli yolun sıradaki hedefi de kötü günler geçiren Chelsea'ydi. Claudio Ranieri yönetimindeki Leicester City, sisteminden hiç ödün vermemişti ve kendi sahasında zor da olsa Chelsea'yi mağlup etmek istiyordu. Ligde düşme potasıyla arasındaki puan farkı azalan Chelsea de bir çıkış yolu bulmak adına sahaya çıkacaktı. Leicester City'de teknik direktör Ranieri, Swansea karşısında 3-0 kazanan kadroyu bozmamıştı. Sahada 4-4-2 sistemiyle yer aldılar. Ulloa, bu maçta tam bir forvetten ziyade; biraz daha yardımcı forvet rolündeydi ve orta sahaya yakındı. Chelsea teknik direktörü Jose Mourinho ise, geçen hafta Bournemouth karşısında yenilgi alan kadroda birçok değişikliğe gitti. Bournemouth maçında forma giyemeyen tam 5 isim, Leicester City deplasmanında sahadaydı. Mourinho, Courtois-Azpilicueta-Terry-Zouma-Ivanovic-Matic-Ramires-Oscar-Willian-Hazard-Diego Costa 11'ini tercih etti ve 4-2-3-1 taktiğiyle sahadaydı.

Chelsea'nin vuruşuyla ilk yarıya başladık. Ev sahibi Leicester City, bu sezonki tipik yapısını bozmadı ve Chelsea karşısında da hücum presi benimsedi. Mahrez, Vardy ve Ulloa önderliğinde bu konuda özellikle ilk yarıda çok başarılı olduklarını ve maçın erken kopmasını sağladıklarını söyleyebiliriz. Henüz 2. dakikada Riyad Mahrez, şık hareketlerle Chelsea savunmasını çalımladı. Yaptığı güzel vuruş ise Courtois'da kaldı. Dakikalar 17'yi gösterdiğinde, soldan kullanılan taç atışı sonrasında top yine Mahrez'in önünde kaldı. Cezayirli futbolcunun yaptığı yavaş vuruşu Belçikalı kaleci Courtois, zorlanmadan kurtardı. Bu dakikadan sonra 12-13 dakikalık bölümde, bir orta saha mücadelesi izledik. Ardından, ev sahibi Leicester City, sazı tekrar eline aldı ve Mahrez yönetiminde tekrar yüklenmeye başladı. 33'te sağ kulvardan topu getiren Mahrez, ceza sahası içine ortaladı. Burada iki stoperin arasına akıllıca bir koşu yapan Vardy topa dokundu ve top süzülerek ağlarla buluştu. Leicester City'nin formda İngiliz golcüsü, gollerine devam etti ve durumu 1-0'a getirdi. Golün hemen ardından 35'te Chelsea en tehlikeli atağını yakaladı. Sağdan kullanılan kornerede, Willian'ın kafası az farkla auta çıktı. İlk yarıda başka tehlikeli pozisyon olmayınca, takımlar devre arasına Leicester City'nin 1-0'lık üstünlüğüyle girdi. İlk yarıda Leicester City kusursuza yakın bir futbol ortaya koydu. Oyunun kontrolü, Ranieri'nin öğrencilerindeydi ve birinci bölgede de sağlam kalarak Chelsea'ye fazla pozisyon vermediler.

Fişi Mahrez Çekti

İlk yarıdaki istekli futboluna, ikinci yarıda da devam edeceğinin izlenimini veren Leicester City; yanıltmadı. İkinci yarının hemen başında iki farklı üstünlüğü yakaladılar. 48'de Albrighton'un ortasında ceza sahasının sağ iç kısmında topla buluşan günün başarılı ismi Riyah Mahrez, topu çekerek uzak direğe müthiş bir şut çıkardı. Top Chelsea'li futbolcuların bakışları arasında filelerle buluşurken; durum 2-0'a geldi ve ev sahibi iyice rahatladı. Mahrez'in golü, maçın kopma noktasıydı ve bir anlamda fiş çekilmiş oldu. Bu sonucun ardından konuk takım teknik direktörü Jose Mourinho, maçta etkili olabilmek ve gol atabilmek adına Fabregas ile Remy'i oyuna aldı, sistemini de değiştirdi. Bu değişiklikle birlikte, Chelsea art arda pozisyonlara girmeye ve özellikle son yarım saatte daha etkili bir futbol ortaya koymaya başladı. 62'de Diego Costa'nın şutunu Leicester kalecisi Schmeichel kornere çeldi. Hemen ardından kullanılan kornerde, Ivanovic, müsait pozisyonda topu ağlara gönderemedi. 76'da soldan topu getiren Pedro, ceza sahası içine ortaladı. Burada müsait durumdaki Loic Remy iyi yükseldi ve kafa vuruşuyla topu Leicester ağlarına gönderdi. Skor 2-1'e gelirken; Chelsea de umutlandı. Bu dakikadan sonra Ranieri, hem oyunu soğutmak hem de orta sahaya dinamizm kazandırmak adına Gökhan İnler ve Okazaki'yi oyuna aldı. 82'de Albrighton'ın şutu az farkla auta giderken; Chelsea beraberlik golünü bulabilecek fırsatı yaratamayınca maç 2-1 sonuçlandı. Chelsea'yi 2-1 mağlup eden Leicester City, 16. hafta sonunda puanını 35'e yükseltti ve liderliği tekrardan geri almış oldu. Bunun yanında rakibi Chelsea'yi de iyice düşme potasına yolladı.

Portekizli teknik adam Jose Mourinho yönetimindeki Chelsea, son sırada yer alarak küme düştüğü 1978-79 sezonundan bu yana ilk defa ligin ilk 16 haftasında 9 maç kaybetmiş oldu. Claudio Ranieri'nin çalıştırdığı Leicester City ise; en son geçen sezon Nisan ayında Chelsea'ye yenilmesinden bu yana oynadığı toplam 19 lig maçında sahadan yalnızca bir kez sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Chelsea 15 puanda kalırken; küme düşmesiyle arasında sadece 1 puan kaldı. Öte yandan Maviler, zirvenin tam 20 puan gerisine düşmüş oldu. Jose Mourinho ve öğrencileri için; artık altıncılık bile çok zor bir hedef olarak görünüyor.

Ev sahibi ekibin bu sezonki başarısında en büyük paya sahip olan ve Chelsea karşısında da fileleri havalandıran Vardy ve Mahrez, ligde toplam 26 gole ulaşmış oldu. Bu yönüyle Barcelona'nın Messi-Suarez-Neymar üçlüsüne küçük çapta bir meydan okuyorlar. Leicester City, dün takım halinde oldukça iyiydi. Takım oyunundan ödün vermeyerek savunmayı ve hücumu iyi yaptılar. Ev sahibinde Jamie Vardy ve Riyad Mahrez bir maçta daha ön plana çıkan isimler olurken; Albrighton ve Kante de orta sahadaki çalışkanlığıyla tam not aldı. Jamie Vardy, Chelsea ağlarına 1 gol bırakarak gol sayısını 15'e çıkardı ve gol krallığında liderliğini sürdürmüş oldu. Maçın yıldızı ise kesinlikle Cezayirli futbolcu Riyad Mahrez'di. Geçtiğimiz haftasonu Swansea ağlarına 3 gol bırakan sezonun formda orta sahası, dün de 1 gol ve 1 asistlik performansıyla Chelsea'yi yıkan isim oldu. Toplamda 12. golüne ve 7 asistine ulaştı. Chelsea'de haftalardır süren kötü gidiş devam ederken; maçta öne çıkan bir isim pek olmadı. Yalnızca ilk yarıda oyuna giren Pedro ve ikinci yarıda oyuna giren Remy'nin istekli futbollarıyla göz doldurduğunu belirtebilirim. Chelsea'ye toparlanabilmesi için devre arası tatili çok iyi gelecektir. Yapılacak transferlerle birlikte kadronun geliştirilmesi lazım… Öte yandan Leicester City'nin bu yılki dillere destan performansı umarım uzun bir süre devam eder ve çok büyük bir başarıyla Premier Lig'i ilk 3 içinde tamamlamayı başarırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder