18 Mayıs 2016 Çarşamba

Sevilla Destan Yazdı: 3-1!


Avrupa Ligi finali için Basel'de o tarihi gün geldi çattı. Avrupa'nın iki numaralı kupasının finişi, Saint-Jakob Park'ta yapılıyordu. Premier Lig'in son haftasında rotasyonlu bir kadroyla mücadele eden Liverpool teknik direktörü Jurgen Klopp, aslarını finale saklamıştı. Kırmızılar; Mignolet-Clyne-Lovren-Toure-Moreno-Milner-Emre-Lallana-Firmino-Coutinho-Sturridge ilk 11'i ve 4-2-3-1 sistemiyle sahadaydı. Orta sahadaki üçlü saha içinde sürekli yer değiştirirken; Emre Can da sürpriz çıkışlarıyla üçüncü bölgeye top taşıyacaktı. Son 4 finalini kazanan ve son 2 yıldır üst üste kupayı müzesine götüren Sevilla'da ise teknik direktör Unai Emery de hafta sonu İspanya La Liga'da rotasyon uygulamış ve aslarını final için dinlendirmişti. İspanyol çalıştırıcı da finalde 4-2-3-1 sistemini benimsedi. Sakatlıktan çıkan Konoplyanka oynayacak düzeye gelemezken; Emery, Coke'yi sağ açığa çekti ve sağ beke daha önce kullandığı Mariano'yu tereddütsüz monte etti. Soria-Mariano-Rami-Carriço-Escudero-N'Zonzi-Krychowiak-Coke-Banega-Vitolo-Gameiro 11'iyle sahada yer aldılar. Bu teknik bilgiler ışığında büyük maç başladı.

Maçın ilk atağı Liverpool'dan geldi. Dakikalar 8'i gösterdiğinde, Emre Can orta sahadan oldukça sert bir şut çıkardı, kaleci Soria topu çeldi. 11'de Clyne sağdan ortaladı, arka direkte Sturridge kafayı vurdu; kaleye giden topu son anda çizgiden Carriço çıkardı. İlk 20 dakika bu ataklarla geçildi. İki takımda ilk 20 dakika göz önüne alındığında iyi başlayamadı ve oldukça gergindi. İlk bölümde Liverpool o bildik baskısını gösteremedi ve Sevilla topa daha fazla sahipti. Bu bölüm orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Bu dakikadan itibaren Klopp'un öğrencileri, 2016 yılında başladıkları o bildik baskıyı sahaya yansıtmayı başardı ve kontrolü de eline geçirdi. 25'te Lallana'nın pasında topla buluşan Sturridge'nin şutunu kaleci Soria ayaklarıyla çeldi. Konuk ekip Sevilla ilk tehlikeli atağını 32. dakikada yakalayabildi, Fransız forvet Gameiro'nun rövaşatası az farkla auta gitti. Dakikalar 35'e ulaştığında Coutinho, sol çaprazdaki Sturridge'ye pasını çıkardı. Sturridge bu bölgede aldığı topu sol ayağıyla çıkardığı harika bir şutla Soria'nın uzanamayacağı uzak köşeye gönderdi: 1-0! Golden sonra Liverpool baskıyı daha da arttıran taraf oldu. 39'da Liverpool korner kullandı,Lovren'in kafası ağlarla buluştu; ancak Sturridge ofsayt pozisyonundaydı ve gol sayılmadı. İlk yarı, Liverpool'un 1-0'lık üstünlüğüyle sonuçlandı.


İlk yarıda ilk 20 dakikalık oyunu saymazsak, Liverpool daha etkili olan taraftı. Sevilla'nın ön alandaki presini kırdıktan sonra baskıyı kurdular ve üstünlük golünü de yakaladılar. Sevilla adına sol açık Vitolo'nun sürekli ortaya kayışıyla birlikte Escudero solda oldukça yalnız kaldı. Liverpool bunu iyi değerlendirdi ve ilk yarının genelinde sağ kulvardan yaptığı ataklarla etkili oldu. Emery, ilk 45 dakikada bu duruma çare bulamadı. İlk yarıda maçın hakemi Jonas Eriksson hakkında da konuşmalıyız; çünkü Liverpool'un ceza sahası içinde tam 3 net penaltısı es geçildi. Bu es geçilen 3 net penaltı, tribündeki ve ekran başındaki Liverpool'lulara saç baş yoldurttu.

Geri Dönüşü Gameiro Ateşledi


Sevilla ikinci yarıya hızlı başlayan taraftı. Sevilla teknik direktörü Unai Emery, devre arasında adeta gözlerindeki ateşi oyuncularına yansıtmıştı ve ikinci yarının başlangıç düdüğüyle birlikte rüzgar tam tersine döndü. İkinci yarının henüz 17. saniyesinde, sağ bek Mariano sağ kulvardan çalımlarla güzel getirdi ve kale ortasına yerden ortaladı. Bitirici Gameiro tam o noktadaydı ve topu filelerle buluşturarak durumu 1-1'e getirdi. Fransız forvet Avrupa Ligi'ndeki 8. golünü kaydederken; bu golüyle Sevilla'nın geri dönüş fitilini ateşleyen isim oluyordu. İkinci yarının hemen başında gelen bu gol Liverpool'u oyundan düşürürken, Sevilla'ya ise müthiş bir özgüven kazandırdı. 1-1'den itibaren tüm futbolcular adeta çift kişilik bir performans sergiledi ve İspanyol ekibi ikinci yarıda sahanın tek hakimi oldu. Beraberliği bulduktan sonra Sevilla daha fazla istek gösterdi ve tempoyu fazlasıyla arttırdı. 60'ta Gameiro, kaleci Mignolet'le karşı karşıya pozisyonda net bir fırsat kaçırdı. 64'te Banega orta sahada rakibini ekarte etti ve topu sağ açık Coke'ye gönderdi. Coke, ceza sahası dışından Liverpool kalesinin uzak köşesine harika bir plase gönderdi ve Sevilla'yı 2-1'lik üstünlüğe taşıdı. Bu golle birlikte Liverpool tamamen oyundan koptu. Klopp'un kenardan yaptığı değişiklikler de takıma hiçbir yarar sağlamadı.

İkinci yarıdaki kararlı, dirençli ve baskılı oyunundan bir dakika bile vazgeçmeyen Sevilla, 70. dakikada 3. golü de buldu. Ceza sahası içinin sağ tarafında topla buluşan Coke, ofsayt beklentilerinin yanında sert bir şutla Mignolet'i avladı ve durumu 3-1'e getirdi. Liverpool savunmasının ofsayt itirazı boşunaydı, çünkü yedikleri 3. golde Coke'ye gol pasını tamamen Liverpool savunması hediye etti. Kalan dakikalarda Liverpool hiçbir reaksiyon gösteremezken; maç Sevilla'nın top çevirişi ve Liverpool taraftarlarının ağır mağlubiyete rağmen "You'll Never Walk Alone" tezahüratlarıyla sonlandı. 3-1'lik galibiyetle birlikte Sevilla, 2014 ve 2015'in ardından 2016 sezonunda da Avrupa Ligi'ni kucaklayan ekip oldu.


Sevilla Rekor Kırdı

Son 3 sezondur mütemadiyen Avrupa Ligi kupasını müzesine götüren Sevilla, böylelikle yeni bir rekor kırmış oldu. İspanyol ekibi, Avrupa Ligi'ni üst üste üçüncü kez kazanan ilk takım olarak tarihin altın sayfalarına adını yazdırdı. Daha önce 2005-2006 ve 2006-2007 dönemlerinde iki kez o zamanki adıyla UEFA Kupası'nı kaldıran Sevilla; 2013-2014, 2014-2015 ve 2015-2016 dönemlerindeki 3 zaferiyle de Avrupa'nın iki numaralı kupasını toplamda 5 kez kaldırdı. Oynadıkları son 4 Avrupa Ligi finalini kazanarak da inanılması güç bir istatistiğe imza attılar. Teknik direktör Unai Emery, Avrupa Ligi'nde takımı Sevilla ile başarıdan başarıya koşarken; kendi teknik direktörlük kariyeri açısından da oldukça önemli işlere imza atmaya devam ediyor. Emery ve oyuncularının bu gayreti, Avrupa Ligi'ne "UEFA Sevilla Ligi" denmesi gibi mizahi yorumlara da uzanıyor. Bu büyük zaferde tek ilginç taraf ise; İspanya La Liga'da 2015-2016 sezonunda tek bir deplasman galibiyeti bile alamayan Sevilla'nın Avrupa Ligi'nde çok farklı bir performans göstermesi…


Maçın ilk yarısının yalnızca son 25 dakikasında sahada gözüken Liverpool adına Nathaniel Clyne ve Daniel Sturridge istekleriyle öne çıkan isimler oldular. Geri kalan futbolcular oldukça silik kaldılar. Özellikle sol bek Alberto Moreno her maç düşen bir performans göstererek hayal kırıklığı yaratıyor ve bu durumuyla gelecek sezon forma bulma ihtimali çok zor… Teknik direktör Jurgen Klopp ise gerçekten muhteşem ve oldukça bilgili bir teknik direktör; ancak finallerde kaybetmekle lanetlenmiş olmalı… Alman çalıştırıcının sürekli finallerde kaybettiğini ve fazlasıyla üzüldüğünü görüyoruz. Özetle Liverpool, gelecek sezon Avrupa'da yer almak için tek şansını yerle bir etmiş oldu. İlk yarıda 1-2 gol daha atabilseler, belki de farklı bir senaryo konuşuyor olacaktık. Sevilla'da ise Kevin Gameiro üçüncü bölgede hırslı futboluyla dikkat çekti ve finalde bu yıl 8. golünü atarak takımını ateşleyen isim oldu. Takımına iki gol kazandırarak galibiyetin mimarı olan Coke ise, kesinlikle finalin MVP'si… Sağ bek Mariano özellikle ikinci yarıda Liverpool savunmasını oldukça zor duruma düşürdü ve iyi işler yaparak Sevilla adına göze batan isimlerden oldu. Bunun yanında Unai Emery'nin ikinci yarıdaki ateşleyici gücünü de yadsıyamayız. 2015-2016 sezonu Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla'yı ve kırdıkları rekoru, can-ı gönülden tebrik ediyoruz! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder