11 Mayıs 2016 Çarşamba

Leicester City'de Şampiyonluğun Anahtarları


Premier Lig'de dev rakiplerinin bütçe olarak en az 4 kat gerisinde yola çıkan Leicester City, İtalyan çalıştırıcı Claudio Ranieri önderliğinde tam bir takım olarak mutlu sona ulaştı ve 2015-2016 sezonunu şampiyon olarak bitirdi. Kulüp tarihinde ilk defa böylesine büyük bir başarı yakalayan Leicester City, Taylandlı zengin iş adamının kulübü satın alışının 6. yılında şampiyonluk yaşamasını bildi. Rakiplerinden yaklaşık 4 kat daha az bir bütçeyle bunu başaran Tilkiler, bize paradan daha önemli mutlululukların olduğunu da gösterdi. Yayın gelirleri, transfer ücretleri, maç biletleri gibi konularla iyice endüstriyel bir hal alan İngiltere Premier Ligi'nde, bu kadar az bir bütçeyle büyük bir devrim yaptılar.
Bu devrimde tabii ki hoca Claudio Ranieri ve tüm futbolcular, önemli rol oynadı. Ancak bazı isimler var ki, bu yıl performansını yüzde 200'e çıkardı ve elinden gelenin fazlasını da yaptı. Sezonu İngiltere Şampiyonu olarak tamamlayan City'de Vardy, Mahrez, Kante, Schmeichel ve Morgan gibi isimler daha etkin bir performans gösterdi. Örneğin Vardy-Mahrez ortaklığı Leicester City'e 57 gol kazandırdı. Vardy ve Mahrez, bu performansıyla 20 takımlı Premier Lig'in 14 ekibinden daha fazla gol attıkları anlamına geliyordu. Özetle bu ikili, 14 Premier Lig takımına değerdi. İkili, Leicester City'nin şampiyon olurken kaydettiği 64 golün 57'sinde aktif olarak yer aldı. Bu kilit performanslar, Leicester City'i adım adım zirveye taşıdı.

Jamie Vardy


Futbolda dikişi çok geç tutturabilen bir isim Jamie Vardy… Gençliğinden bu yana futbolda oldukça yetenekli bir isimdi; ancak bir türlü tam görülemedi ve böylelikle de istikrar yakalayamadı. Stocksbridge adlı amatör İngiliz takımında forma giyerken; bir yandan da karbon fiber fabrikasında çalışmaya başladı. Amatör kulüpteki performansı, bir sezon sonra Konferans Ligi takımlarından Halifax'in dikkatini çekti. Burada da golleriyle dikkat çekti ve 1 yıl sonra Fleetwood'un yolunu tuttu. Fleetwood'ta bir sezonda golleriyle yıldızlaştı ve 2012 yılında 1.2 Milyon Sterlin karşılığında Leicester City'e transfer oldu. İlk sezonlarında takımda fazla etkili olamazken; kendisinden beklenilen asıl patlamayı 29 yaşına girdiği 2015-2016 sezonunda yapabildi. Takımı Leicester City bu yıl şampiyonluğa koşarken, ileri uçtaki Jamie Vardy buna 24 gol ve 8 asistlik performansıyla katkı veriyordu. Bunun yanında Premier Lig'de üst üste 11 maçta da gol atmayı başardı ve bu formuyla yeni rekorun sahibi oldu. İngiltere milli takımında da ilk kez bu yıl forma giymeye başladı. İngiliz spor yazarları tarafından "Yılın Futbolcusu" ödülüne layık görülürken; Premier Lig Yılın 11'inde de kendine yer buldu. Şu anda değerini 1.2 Milyon Sterlin'den 25 Milyon Euro'ya katladı.

Riyad Mahrez


Cezayirli futbolcu, 2013-2014 sezonunun devre arasında sadece 400 bin Euro bonservis bedeliyle Le Havre'den Leicester City'e transfer edildi. Fransa'da kısa sürede gösterdiği performansla Leicester scoutlarının dikkatini çekmeyi başardı. Teknik direktör Nigel Pearson yönetiminde takımda kendini tam gösteremeyen Mahrez; 2015-2016 sezonu öncesi Claudio Ranieri'nin gelişiyle yıldızını parlattı ve kusursuz bir performans gösterdi. Ranieri, ilk iş olarak ona kanatlarda serbestlik ve inisiyatif hakkı tanıdı. Cezayirli yıldız da kanatlarda görev almasına rağmen içe kat eden oyuncu rolünü de sezon boyunca başarıyla üstlendi. Güçlü vuruşları, hızı, sağlam ayakları ve duran toplardaki etkisiyle dikkat çekti. 17 gol ve 11 asistlik performansıyla şampiyonluk yolunda belirleyici isimlerden oldu. İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği tarafından "Yılın Futbolcusu" seçildi ve İngiltere'de Yılın 11'inde yer aldı. Değerini 400 bin Euro'dan 25 Milyon Euro'lara kadar çıkararak tam 500'e katladı.

Kasper Schmeichel


Hepimizin bildiği gibi O, Manchester United efsanesi Peter Schmeichel'in oğlu… Yolun başında istediği çıkışı pek yakalayamasa da kendisini Manchester City'de buldu. Burada yalnızca 3 maça çıkınca, işler ters gitmeye başladı. 2009'da Notts County'nin ardından 2010'da Leeds United'in yolunu tuttu. Leeds'te kendisini göstermeye başlayan ve yıldızlaşan Danimarkalı kaleci, bir yıl sonra Leeds United onu Leicester City'e sattığında çok üzüldüğünü ve hayal kırıklığı yaşadığını belirtmişti. Danimarkalı, 2015-2016 sezonunda Leicester formasıyla 36 maça çıktı ve kalesinde 34 gol gördü. Toplamda da 15 maçta kalesini gole kapatmayı başardı. Kaledeki bu emin duruşuyla, şampiyonluk yolunda pay sahibi oldu. 1.6 Milyon Sterlin'lik bonservis değerini, şu an 15 Milyon Euro'ya çıkardı. Geriye dönüp baktığımızda, kim Schmeichel'in hala hayal kırıklığı yaşadığını düşünebilir?

N'Golo Kante


Boulogne takımında profesyonel olan ve orta sahadaki dirençli yapısıyla tanınan Kante, kısa sürede o sırada Ligue 2'de olan Caen'in dikkatini çekti. 2013-2014 sezonu öncesi Caen'e transfer oldu ve o sezon Caen'in Ligue 1'e çıkışında orta sahadaki müthiş katkısıyla dikkat çekti. Caen ile bir sezon da Ligue 1 deneyimi yaşayan Kante, asıl olgunluğuna burada elişti. Savunma ağırlıklı bir futbolcuyken; oyunun ofans yönüne de katkı yapmaya başladı. 2014-2015 sezonunda 2 gol ve 5 asistlik performansıyla Ranieri'nin süzgecine takıldı. Ve yaz transfer döneminde 9 Milyon euro karşılığında Leicester City'nin yolunu tuttu. Ranieri önderliğinde şampiyon olan takımda yalnızca 1 maç kaçırdı, geri kalanında hep ilk 11'deydi. 1 gol ve 4 asistlik performansının yanında hiç cezalı duruma da düşmeyerek takımının dinamosu oldu. Oyunun hen savunma hem hücum yönünü okuyarak Ranieri'nin ellerinde iki yönlü bir orta sahaya dönüştü. Bu performansıyla hem Fransa milli takımında oynamaya başladı hem de İngiltere'de Yılın 11'ine seçildi. Değeri 9 Milyon Euro'dan 25 Milyon Euro'lara kadar çıktı.

Wes Morgan


Nottingham Forest formasıyla profesyonel olan Wes Morgan için; futbol tanrısı pek adil davranmadı. Jamaika asıllı İngiliz futbolcu, Notts County'de serbest bırakıldıktan sonra moralini oldukça bozdu. Bu durumdan o kadar yıldı ki bir ara futbolu bırakıp kurslarına gittiği muhasebeciliği meslek haline getirmeyi düşündü. ancak kısa zaman sonra Nottingham Forest onu keşfetti ve muhasebecilik hayallerinden Leicester City'de şampiyonluğa geçiş yapacağı evreye gelindi. 2012'de 1.1 Milyon Sterlin karşılığında Leicester City'e transfer oldu ve burada kaptanlığa kadar yükseldi. Bu sezon özellikle ligin son bölümünde attığı kritiklerle şampiyonluğu takımında tuttu. İlerleyen yaşına rağmen Leicester savunmasında üstlendiği görevle ikinci baharını yaşıyor. Piyasa değerini de 4 Milyon Euro'ya kadar çıkardı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder