19 Şubat 2016 Cuma

Modern Zamanların İngiliz Peri Masalı: Jamie Vardy


Bugünlerde Leicester City forması ile İngiltere Premier Lig'de fırtınalar estiren Jamie Vardy'nin öyküsü, aslında tam bir peri masalı… İnsanın gerçekten isteyince, çok çalışınca ve hayali için doğru zamanı bekleyince neler yapabileceğinin en büyük göstergesi… 2003 yılında Sheffield Wednesday altyapısı ile başlayan futbol kariyeri, çeşitli duraksamalar geçirse de 2016 yılında İngiltere'nin zirvesinde devam ediyor. Bugünlerde yaşam öyküsü bir film olarak çekilen Jamie Vardy, bu başarıya çok çalışarak ve bekleyerek ulaştı.

Sheffield doğumlu Jamie Vardy, futbola yine aynı şehir takımlarından Sheffield Wednesday'in altyapısında başladı. Ancak hayat, ona ilk çelmesini daha 16 yaşında taktı ve kulübü onu fiziken yetersiz bularak 16 yaşında serbest bıraktı. Hayallerimizi gerçekleştirmek için çıktığımız yolda, hayat birçoğumuzun önüne taşlar koyar ve işleri zorlaştırır. Radikal kararlar almamızı sağlar. Bunu genç yaşında tecrübe eden Vardy,  hayalleri için büyük bir olgunluk gösterdi ve oturup düşündü. O dönem İngiltere 4. Lig takımlarından gelen teklifler vardı. Hayatında griye yer vermeyen ve sadece siyah ile beyazı olan Jamie Vardy, önce geçimini sağlamak için bir karbonfiber fabrikasında işçi olarak çalışmaya başladı. Bir yandan da Stocksbridge adlı amatör takımda futbol oynamaya devam etti. Formasını her giydiğinde, sahada harikalar yaratıyordu.  2010 yılında İngiltere Konferans Ligi (5. Lig'e tekabül eder) ekiplerinden Halifax, Jamie Vardy'i transfer etti. O sezon, golleri ve futboluyla pek çok maçta yıldızlaştı; pek şans verilmeyen Halifax'i ligde tutmayı başardı. Bir yıl sonra, Fleetwood Town'ın dikkatini çekti ve 35 bin Sterlin karşılığında bir transfer daha gerçekleştirdi. Yükselişe geçen performansını burada da sürdürdü ve kulübünü tarihinde ilk kez profesyonel bir lige çıkaran isim oldu.


Alt liglerdeki bu başarısı, o dönemde İngiltere Championship'te (2. Lig'e tekabül eder) mücadele eden Leicester City ve o yıl takımı çalıştıran Nigel Pearson'un gözünden kaçmadı. Takvimler Temmuz 2012'yi gösterdiğinde Jamie Vardy, 1.24 Milyon Sterlin'lik bonservis bedeliyle Leicester City'e imza attı. Bu rakam, İngiltere futbol ligleri tarihinde amatör bir ligden futbolcu transfer etmek için ödenen en yüksek bonservis bedeliydi. Takip eden sezonda Leicester City, İngiltere Premier Lig'e yükselmeye hak kazanırken; Jamie Vardy'de Leicester taraftarlarının oyladığı ankette sezonun en değerli oyuncusu seçiliyordu. 2013-2014 sezonunda Leicester formasıyla pek başarılı bir sezon geçiremezken; kendisinden beklenilen çıkışı 2014-2015 sezonunda yakaladı ve golleriyle tüm dünyaya adından söz ettirmeye başladı.

"Hayattan Zevk Alıyorum"

Jamie Vardy, yaşadıklarından asla şikayet etmeyen bir karaktere sahip… Verdiği röportajlarda, her fırsatta "Hayattan çok zevk alıyorum. Günümüzde, zorlu antrenman seviyelerinden yakınan futbolcuları da garip karşılıyorum. Bulunduğum noktaya gerçekten çok çalışarak geldim" tarzında açıklamalarıyla yakaladığı şansın farkında… Şans, ona hala gülüyor. Takvim yaprakları 28 Kasım 2015'i gösterdiğinde; Jamie Vardy'li Leicester City, Manchester United karşısındaydı. Vardy, maçın henüz 14. dakikasında golünü attı ve çok önemli bir rekor kırdı. İngiltere Premier Lig'de üst üste 11 maçta gol atarak, Ruud Van Nistelrooy'un 10 maçlık rekorunu da tarihe gömdü. Üstelik üst üste 11. golünü attığı maçın, Nistelrooy'un efsaneleştiği Manchester United'a denk gelmesi de kaderin tatlı bir cilvesiydi.

2015-2016 sezonunda Leicester City, apayrı bir rüyanın peşinden gidip şampiyonluk yolunda mücadele ederken; Jamie Vardy de Şubat ayına 18 golle girdi ve gol krallığında ilk sırada yer alıyor. İngiltere milli takımında da devamlı şans bulmaya başladı. Vardy, canını dişine taktı ve hayatın daha 16 yaşında önüne koyduğu taşı un ufak etmesini bildi. Her türlü zorluk karşısında yakınmayarak ve elindeki şartlar doğrultusunda çok çalışarak karşılığını fazlasıyla aldı. Bugün, Leicester'ı tutan çocukların sırtında "Vardy" yazılı formaları görmek, karşılığını fazlasıyla aldığını gösteriyor. Leicester ve İngiltere milli takımıyla halen gerçekleştireceği hedefleri var ve hala 16 yaşındaki o çalışma azmine sahip…


Bazılarımız doğuştan şanslı başlar hayatına ve genellikle öyle de sürür gider. Fakat bazen; hayat, çeşitli zorluklar yaratarak veya hayallerimizin  önüne engeller çıkararak bizden Jamie Vardy'ler yaratır. Hikayemizin kahramanı, tek başına ve tırnaklarıyla kazıyarak bugün dünyaca ünlü ve filmi çekilen bir futbol idolü haline geldi. Kendi peri masalını tek başına yarattı. Darısı hayattaki tüm Jamie Vardy'lerin başına…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder