8 Ağustos 2015 Cumartesi

Dört Yıldız, Üç Kupa


Türkiye'de o büyülü haftalar geldi çattı yine... Futbol ateşi yanmaya başladı. Haftaya başlayacak Spor Toto Süper Lig öncesi içimiz kıpır kıpır.. TFF Süper Kupa 2015'te Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası sahibi Galatasaray, Ziraat Türkie Kupası finalisti Bursaspor ile başlayacak yeni sezon öncesi kozlarını paylaştı. Karşılaşmada gülen taraf, Bursaspor'u Yasin'in golüyle 1-0 geçen Galatasaray oldu. Galatasaray, 3'te 3 yapmış da oldu. Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası'nın ardından TFF Süper Kupa zaferi geldi.

Ankara'da tribünde yer yer boşluk olsa da ilginin yeterli olduğunu söylemek mümkün... Dördüncü yıldız apoletini takan Galatasaray, 18 takım içerisinde en hazır takım görüntüsünü vermişti hazırlık kamplarında... İlk 11'de yeni transferlerden Podolski ve Bilal Kısa yer aldı. Podolski sol açıkta forma giyerken; Bilal Kısa da Melo'nun yerinde oynadı. Bursaspor'da, Ertuğrul Sağlam'ın gelişi ve önemli oyuncuların gidişiyle taşlar yerinden oynamıştı. Yeşil-Beyazlıların hem kadro olarak hem de oyun mantalitesi anlamında çok değiştiklerini gördük. Yeni transferlerden Mert Günok kalede, Erdem ve Sivok defansta, Jorquera ise orta sahada yer aldı. Teknik direktör Ertuğrul Sağlam, sol bekte Aziz Behich'i değerlendirirken; Emre Taşdemir'in atletik özellikleri ve hızından sol ön bölümde yararlanmak istedi. Böylelikle Sabri-Yasin kulvarını da bozacaktı. Ertuğrul Sağlam, Ozan Tufan'a sağ açık olarak görev verirken; Necid'in sakatlığı yüzünden Cedric Bakambu'yu forvete çekmişti.

Maça hızlı başlayan taraf, Galatasaray oldu. Bilal ile Selçuk oyunu kurarlarken; Sarı-Kırmızılılar özellikle Sneijder, Yasin ve Podolski ile etkili olmaya çalıştı. Yasin Öztekin ve Podolski, Bursaspor savunmasında rahatça hareket ederken; Bilal ise ön liberodan attığı etkili paslar ve oynadığı akıllı oyunla dikkat çekti. İlk 20 dakikada Galatasaraylı futbolculara geçit vermeyen Mert Günok, 21. dakikada kalesinde golü gördü. Sağ kulvarda topu önüne alan Yasin, çalımlarla içeri doğru girdi ve düzgün vuruşunda, Mert'in de tedirgin halde yakalanmasıyla Sarı Kırmızılılar 1-0 öne geçti. Bu golde Bursaspor'lu Aziz,Sivok ve Serdar'ın birbirine bakması ve Yasin'in önüne atlamamaları büyük bir defansif hataya neden oldu. Golden sonra da yüklenmeye devam eden Galatasaray, yine Yasin ve Sneijder ile etkili pozisyonlar bulmaya çalıştı. Sneijder'in gelişine güzel şutunu, aynı güzellikte çıkaran Mert, kalesinde etkiliydi. Bursaspor, ilk yarıda oyunu daha çok kendi yarı alanında kabul etti ve kaptığı toplarla hızlı hücumlar yakalamayı hesapladı. Ancak Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'u şu an için aşırı defansif gözüktü. Önemli bir finalde yeşil beyazlılar, sahada 8 defansif asıllı futbolcuyla (Aziz-Sivok-Serdar-Erdem-Şamil-Jorquera-Ozan-Emre) yer aldı. Hal böyle olunca üçüncü bölgede çoğalamadılar ve rakip kalede fazla tehlike yaratamadılar. Konuk ekip için ilk yarıda tek önemli pozisyon vardı, o da Bakambu ve Ozan'ın art arda Muslera'ya takıldıkları pozisyon... Sivok'un bir golü de haklı olarak ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Galatasaray, soyunma odasına 1-0 galip giren taraf oldu. Galatasaray'da Bilal ve Yasin ilk yarıda bir adım öne çıkarken; Bursaspor'da ise Mert, Ozan ve Emre dikkat çeken isimlerdi.

İkinci yarıda takımlar risksiz oyunu tercih etti ve maç genel olarak orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Yani bu iki takımı, ikinci yarıdaki futbollarıyla değerlendiremeyiz. Bakambu ve Yasin'in karşılıklı atakları hariç ikinci devrede tehlikeli bir pozisyon olmadı. İkinci yarıda teknik direktörlerin oyuncu değişikleriyle birlikte denediği stratejiler damga vurdu. Galatasaray'da Jem Karacan, Bursaspor'da da Advincula yeni takımlarıyla ilk kez resmi bir maça çıktı. Ertuğrul Sağlam; Ozan İpek değişikliğiyle Emre'yi sol beke, Advincula değişikliği ile de Ozan'ı orta alana döndürdü. Galatasaray'da ise Emre, Jem ve Umut oyuna sırasıyla giren isimler oldu. Oyunun son bölümlerinde, Emre Çolak'ın Ozan Tufan'a istemeyerek de yaptığı sert hareket sonucu direkt kırmızı kartla oyundan atılması, finale gölge düşürdü. Direkt Ozan'ı sakatlayabilecek bir hamleydi.

Bu bölümün ardından 10 kişi kalan Galatasaray'a karşı iyice yüklenen Bursaspor, aradığı fırsatları bulamadı ve maçta gülen taraf, 1-0 ile Galatasaray oldu. Bu sonucun ardından, Galatasaray 3'te 3 yaparak Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu ile başarısını bir kez daha taçlandırdı. Bursaspor ise, Ertuğrul Sağlam'ın gelişi sonrası iyice defansif gözüktü ve ilerisi için pek güven vermedi. Yeşil-Beyazlı taraftarlara, Ertuğrul Sağlam ile birlikte tekrar kahır günlerinin geldiğini söylemek şu an için doğru bir tabir olur. Galatasaray'da Bilal Kısa ile Yasin Öztekin'in kırk yıllık Galatasaraylı gibi oynadıklarını unutmamak gerek... Bilal Melo'yu asla aratmazken; oyunun iki yönüne de katkısıyla alkışlandı. Yasin Öztekin ise, aldığı 7 numaralı formasıyla daha da kanatlanmış gözüktü. Bir olumsuzluk yaşamadığı sürece, ligimizde Galatasaray'ın en büyük silahlarından olacaktır bu sezon...

Seni çok özledik Spor Toto Süper Lig! Ama ondan da çok özlediğimiz, aç olduğumuz bir şey var: Kaliteli futbol...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder