7 Ağustos 2015 Cuma

2015-2016 Sezonu Öncesi Liverpool



Kırmızılar'ın şampiyonluk özlemi bitmek bilmiyor. Brendan Rodgers'in vasat yönetiminde 2015-2016 sezonunda Premier Lig'e merhaba diyecek Liverpool, önceki 2 sezondan farklı olarak akıllı hamleleriyle dikkat çekiyor. Gerrard'ın ayağının kaydığı ve o zaman Chelsea'li Demba Ba'nın gol atarak Liverpool'u şampiyonluktan ettiği 2013-2014 sezonundan beri işler onlar için yolunda gitmiyor. Geçtiğimiz sezonu da Luis Suarez'in gidişi sonrası buhran ve teknik direktör Brendan Rodgers'in dahiyane (!) hamleleriyle geçirdiler. 2014-2015 sezonunu 6. sırada tamamlayan Merseyside'ın kırmızı yakası, bu yıl Avrupa Ligi'nde mücadele edecek.

Daha önceki bir yazımda da detaylı olarak belirttiğim transfer dahisi (!) Brendan Rodgers, aslında bu sezon beni ve tüm Liverpool taraftarını şaşırtacak anlamda iyi transferler yaptı. Benteke hamlesi, 2 yıldır beklediğimiz bir transferdi. Bogdan, kalesinde Jones'a göre ve Mignolet'in formsuz zamanlarında daha fazla katkı verebilir. İngilizlerin gelecekteki potansiyel yıldızı Joe Gomez, hem stoperde hem de bekte takımı toparlamaya çalışacak. Milner, Gerrard'ın ayrılışı sonrası; Büyük Kaptan'ın pozisyonunda gemiyi takım oyunuyla yönetmeye çalışacak. Firmino, Sterling'in ayrılış krizini atlatmak adına önemli bir hamle olarak görülürken; geçtiğimiz yıl Burnley'deki çıkışıyla dikkat çeken genç forvet Danny Ings, Liverpool'un yeni efsanelerinden biri olmak adına savaşacak. Tabii bu önemli transferlerle birlikte Brendan Rodgers, takımı nasıl yönetecek? Bu sorunun cevabı gerçekten muallak... Şu an en büyük isteğimiz, Galli hocanın maçtan maça ve maç içinde çok sistem değişikliği yapmaması... Ayrıca 4'lü defans anlayışını tekrardan benimsemesi... Çünkü yapılan yeni transferler ile birlikte, Liverpool'u şu an şahlandırabilecek tek taktik, 4-2-3-1 gibi duruyor!

Kale

Simon Mignolet, yine Liverpool'un kaleci kazağının en büyük adayı... Formda olduğu zamanlar neler yapabildiğini hepimiz iyi biliyoruz. Ancak Belçikalı kaleci Mignolet'in artık daha tedirgin olması ve performansını en az yüzde 85'lere çıkarması gerekiyor. Zira arkasında artık Jones yok... Bolton'dan sözleşmesi biten kaleci Adam Bogdan transfer edildi. Bogdan, benim her zaman Premier Lig ve Championship'te beğendiğim kalecilerden olmuştur. Mignolet'i de oldukça zorlayacaktır. Ward'ın kiraya verilişi sonrası, üçüncü kaleci olarak Liverpool altyapısının ürünü Ryan Fulton'u izleyeceğiz.

Savunma

Kırmızılar'da defans hattına Coates ve Glen Johnson'un ayrılışı ve Wisdom'un kiralık olarak verlmesi sonrası iki takviye yapıldı. Southampton forması giyen Nathaniel Clyne, Johnson'dan sonra sağ bekin yeni sahibi oldu. Liverpool'lular 4-5 yıllık arasın ardından nihayet gerçek bir bek izleyebilecek. Southampton'daki müthiş çıkışının ardından milli takıma yerleşen ve orada da sağ kulvarı kapan Clyne, Liverpool'da da formunu devam ettirecektir. İkinci olarak Championship ekiplerinden Charlton Athletic forması giyen geleceğin önemli yeteneği Joe Gomez transfer edildi. Özellikle son 2 yıldır kendini çok geliştiren ve İngiltere U21 ve U19 takımlarında da forma giyen Gomez, stoper olarak kendisine gelen şansı bekleyecek. Ayrıca Bordeaux'ya kiralık verilen Portekizli stoper Ilori de takımda kaldı.

Nathaniel Clyne,sağın yıllardır beklenen umudu

Defans dörtlüsünde Clyne sağ bek, Alberto Moreno ise sol bek olacak. Yerleri garanti... Stoper tandeminde ise Liverpool ile sözleşmesini uzatan Skrtel ve Fransız Sakho'yu bekliyorum. Geçtiğimiz yıl yaptığı basit hatalar ve vasat formuyla saç baş yolduran Dejan Lovren yedek bekleyecektir. Toure de yedek stoper olarak devam ediyor. Burada seçimim Clyne- Skrtel-Sakho-Moreno dörtlüsü olacak.

Kırmızılar'ın bu sezon savunmasındaki asıl problem, bekler olarak görülüyor. Manquillo'nun Atletico Madrid'e geri gönderilmesi, Johnson'un gidişi, Flanagan'ın Ocak'a kadar tam olarak sakatlığını atlatamayacağı ve vasat Jose Enrique'nin de takımdan ayrılmak üzere olduğu düşünülünce Liverpool'da şu an orjinal bek sayısı 2:Moreno ve Clyne... Onlar da ilk 11 oynayacaklar. Joe Gomez'in bek amaçlı alındığı konuşuluyor, hazırlık kampının çoğunda da onu sol bek olarak izledik. Ancak sağ stoper menşeili bir genç, bekte nasıl bir katkı verebilir, şu an büyük bir soru işareti... Türk asıllı Alman oyuncu Emre Can, bek olarak oynayabiliyor. Asıl mevkisi orta saha olsa da, şu an bek yetersizliğinden dolayı onu zaman zaman sağ bek ve sol bekte göreceğiz. Umarız bek problemi, başlarını çok ağrıtmaz.

Orta Saha

Öncelikle orta sahada içimiz kan ağlıyor. Futbolu güzelleştiren insan, Liverpool'luların efsane kaptanı Steven Gerrard; kulüpten ayrıldı ve kariyerinin son dönemlerini ABD MLS'de sürdürecek. yeri doldurulamaz bir futbolcu. Liverpool'un bu sezon en çok sıkıntı çektiği bölge... Henderson'a partner kim olacak? Lucas ve Allen çok yetersiz kalıyor. Üstelik takımın kötülerinden Lucas'ın (inşallah) gönderilmesi de gündemde... Öncelikle iki orta sahanın ortası sisteminde, Jordan Henderson'un yeri garanti... Gerrard'ın ayrılışının ardından takımın yeni kaptanı oldu, bu durum her yıl artan performansını daha da yukarılara taşıyacaktır. Bu sezondan itibaren artık ileriye de daha fazla çıkması ve skora katkı yapması da gerekiyor. Stevie'nin boşluğunu doldurmak adına yapılan en ciddi hamle, Manchester City ile sözleşmesi biten İngiliz kanat asıllı oyuncu James Milner'in takıma kazandırılması oldu. Futbol kariyerinin Manchester City bölümüne kadar sağ ve sol kanatta oynatılan Milner, City'e gelişiyle birlikte sistemde orta sahada da oynamaya fazlasıyla alıştı ve iyi işler yaptı. Gerrard sonrası orta sahayı toparlaması ve takımını hücuma çıkarması adına ben Milner'in orta sahada değerlendirileceğini düşünüyorum. Ayrıca, Liverpool'un hazırlık kampının en iyisi de bana göre Milner idi. Çabuk alışmıştı ve kırk yıllık Liverpool'lu gibi oynuyordu. Lallana, Emre Can ve Allen gibi isimler de zaman zaman rotasyon adına bu bölgede değerlendirilir.

Milner'dan yeni bir Gerrard çıkar mı?
Orta saha için Henderson-Milner ikilisinde karar kıldıktan sonra, geldik ofansif bölüme.... Öncelikle, Benteke transferi sonrası, takımın yıldız golcüsü Daniel Sturridge'in sol kulvara kayacağını düşünüyorum. Yani sol kanatta oynayacak; fakat bulduğu her fırsatta gizli bir forvet gibi içe kat edecek ve gol arayacak. Daha önce bu pozisyonda oynadığı maçları ve verdiği katkıyı zaten biliyoruz. Takımın beyni, yine Coutinho olacak. Ofansif orta saha olarak 10 numara görevini layıkıyla yapacak ve formunu daha da arttıracaktır. Sterling'in astronomik bir bedelle Manchester City'e transferi sonrası sağ açık olarak ise, Hoffenheim'den transfer edilen Roberto Firmino'yu bekliyorum. Genç Brezilyalı, artık basamak olarak zirveye çıktı ve bu noktada elinden gelenin en iyisini yapması gerekiyor. İki Latin Amerikalı olarak Coutinho ve Firmino'nun uyumu, Liverpool için de bir avantaj olacaktır. Sturridge ile de sürekli yer değiştireceklerdir. Birini sağda birini solda sık sık yer değiştirirken göreceğimizi düşünüyorum. İki yıldıza böyle bir sistem gerekiyor (Aşağıdaki formasyonda kırmızı işaret, maç boyunca sürekli yer değiştireceklerini anlatıyor. Sturridge'in üzerindeki futbol işareti de İngiliz golcünün gizli forvet görevini simgeliyor).

Ofansif orta sahada, her daim ilk 11'i zorlayacak Adam Lallana ve Jordon Ibe gibi iki önemli isim bulunuyor. Özellikle Sterling'in gidişi sonrası Ibe'ye daha çok inisiyatif verilmesi taraftarıyım. Her ne kadar takımı iyi yönetemese de genç oyunculara elmas gibi dokunan Rodgers, Ibe'den çok daha iyi bir Sterling yaratabilir. Lallana da uzun sezon boyunca gerek ofansif gerekse orta saha olarak değerlendirilecektir. Burada, Coutinho'nun yorulduğu zamanlar; Lille'den dönüşü sonrası takımda kalan Divock Origi de AMC olarak forma giyebilir. Satılması gündemde Mario Balotelli'yi de unutmamak lazım. Joao Teixeira da genç bir futbolcu olarak hocasından şans arayacak.  Bu durumda orta saha olarak Henderson-Milner-Sturridge-Coutinho-Firmino beşlisini söyleyebiliyoruz.

Forvet

Liverpool, 2014-2015 sezonunda forvetten çok çekti. Büyük umutlarla transfer edilen Mario Balotelli ve Rickie Lambert vasatı aşamadı. Yeni sezon öncesş Lambert, WBA'ya gönderildi. Balotelli ise, yapılan ilk ciddi teklife büyük ihtimalle satılacak. Takımda kalsa bile, geçen sezonki performansından sonra forma şansı bulabilmesi çok zor. Forvet mevkiine, 2015-2016 sezonu öncesi gelen 3 önemli isim var. Aston Villa'daki performansıyla gönüllerimizi fetheden Christian Benteke, Burnley'deki çıkışıyla hayallerimizi süsleyen Danny Ings ve kiralık olarak gittiği Lille'den dönen Divock Origi...

Liverpool'un kıymetli çocuğu Benteke
Forvette, formanın en ciddi adayı, Sturridge'yi sola kaydırdığımızda, Christian Benteke tabii ki... Aston Villa'dan 46 Milyon Sterlin'e transfer edilen Belçikalı golcü, sakatlıklar yüzünden çok çekse de kaliteli bir kumaşa sahip... Özellikle geçtiğimiz yıl sakatlıktan döndükten sonra 13 maçta 13 gol attığı bir performansı var ki, dillere destan... Fizyoterapistler ona Liverpool'da iyi bakacaktır, Benteke de gollerini sıralayacak ve Suarez sonrası kendini taraftarın gözbebeği yapacaktır. Her gece yatmadan "Allahım! Lütfen Benteke sakatlanmasın ve bomba gibi bir sezon geçirsin!" duası edeceğimiz neredeyse kesin... Genç İngiliz forvet Danny Ings'i uzun vadeli bir transfer olarak düşünmek lazım... Bulduğu şansları etkili bir şekilde değerlendirecek ve gelişimin burada tamamlayarak ilerleyen yıllarda Liverpool'a en yüksek katkıyı verecektir. İlk etapta, önümüzdeki yıl, ben ondan ligde 10 gol bekliyorum. Belçikalı Origi de dikkat edilmesi gereken bir yıldız adayı... Bitiricilik anlamında tam gelişememiş olsa da; en azından önümüzdeki yıllarda iyi bir rotasyon oyuncusu olacaktır.

Takımı yeni sezon öncesi değerlendirmemizin ardından; gelelim bu sezon düşündüğüm 11'e... Bence bu 11, Premier Lig ve başarı için en doğru 11...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder