30 Kasım 2015 Pazartesi

Akhisar, Kartalı Avladı!


Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda, liderliğini pekiştirmek isteyen Beşiktaş ile son 5 haftada 12 puan toplayarak çıkışa geçen Cihat Arslan'ın Akhisar Belediye'si karşı karşıya geldi. Şenol Güneş, haftaiçinde Akhisar konusunda oldukça temkinliydi ve zor bir maç olacağını düşünüyordu. Aynı şekilde Cihat Arslan da Beşiktaş'a karşı tüm önlemleri alarak sahaya çıkacaktı. Ev sahibi Beşiktaş'ta teknik direktör Şenol Güneş, Ersan Gülüm'ün yokluğunda stoperde Tosic'e görev verdi. Buradan; deneyimli çalıştırıcının Franco ve Milosevic'i tamamen gözden çıkardığını söyleyebiliriz. Bunun yanında orta sahada tam iyileşemeyen Gökhan Töre'nin yerine kanatlarda Quaresma ve Olcay Şahan yer aldı. Sosa da Necip'in yerine formasına kavuşan isim oldu. Rakip Akhisar Belediye'de ise teknik direktör Cihat Arslan, Bursaspor karşısında kazanan kadroyu bozmadı ve o kadroyla sahaya çıkmayı tercih etti.

Maçın başlangıç düdüğünün ardından; ilk 10 dakikada alıştığımız Beşiktaş hücum presini göremedik. Maç, oldukça ortada başladı. Konuk ekip Akhisar, ilk tehlikeli atağında golü bulan isim oldu. Ahmet Cebe, Beşiktaş savunmasının boşluğundan yararlandı ve Güray'a mükemmel bir ara pas attı. Bu pasla birlikte kaleciyle karşı karşıya kalan Güray Vural, dengesini kaybetmesine rağmen kaleciyi çalımlayarak golünü attı ve İzmir ekibini 1-0 öne geçirdi. Beşiktaş, erken golün şokunu erken atlatmaya çalıştı ve rakip alanda etkisiz de olsa bir baskı kurdu. Bu dakikalarda Mario Gomez'in auta giden kafasıyla ilk tehlikeli ataklarını gerçekleştirdiler. Bu sezon ilk kez ilk 15 dakikada kalesinde gol gören Beşiktaş, yenik duruma düştükten sonra topun kontrolünü eline geçirdi; ancak rakip kaleye gitmekte oldukça zorlandı.Dakikalar 25'e gelene kadar, Beşiktaş sık sık Quaresma'nın kanadından etkili olmaya çalıştı; fakat vasat bir görünümdeydi. Ev sahibinin gole en çok yaklaştığı atak, 36. dakikada Oğuzhan'laydı. Genç orta sahanın beklenmedik sert şutunu, Akhisar kalecisi Lukac güçlükle çıkartabildi.

35'ten sonra devre arasına eşitlikle girmek için saldıran Beşiktaş, rakip kaleye iyice baskı yaptı. Olcay'ın pasında uygun durumda topla buluşan Quaresma, topu boş kaleye gönderemeyerek saç baş yoldurttu. İki dakika sonra Gomez'in şutu, az farkla dışarı çıktı. Beşiktaş bu baskısını bir türlü gole çeviremeyince; Akhisar daha da direnç kazandı ve cesaretlendi. Orta sahada topla buluşan Sami, Beşiktaşlı Rhodolfo'dan sıyrılıp ceza sahası ön çizgisinden normal hızda bir şut çıkardı. Beşiktaş kalecisi Tolga, büyük bir hata yaptı ve üzerine gelen topu içeri aldı. Sami'nin bu golüyle Akhisar, 2-0'lık üstünlüğü yakaladı. Takımlar, devre arasına bu skorla girdi. İlk yarıda konuk ekip Akhisar Belediye, sahada futbol adına ne yapılması gerekiyorsa en doğru biçimde yaptı ve karşılığını da 2 farklı üstünlükle almış oldu. Ege ekibi, Cihat Arslan yönetimindeki dirençli yapısını sürdürdü ve Beşiktaş'a karşı dersini iyi çalıştığını gösterdi. Yeşil-Beyazlılar, alan daraltma yöntemiyle Siyah-Beyazlıların pas yapmasını engelledi. Mario Gomez, Oğuzhan Özyakup ve Quaresma gibi isimlere çift markaj uyguladılar. Bunun yanında kontralarla birlikte Beşiktaş savunması ve kalecisinin de ikramlarını değerlendirdiler ve daha ilk 45'ten mutlu sona ulaştılar.

Cenk Sonu Değiştiremedi

Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş, tabelayı değiştirebilmek adına ikinci yarıya değişiklikle başladı. Son haftaların formsuz ismi Olcay Şahan, yerini Cenk Tosun'a bıraktı. Cenk, ikinci yarıda daha çok solda gibi yer alsa da; Siyah-Beyazlılar gol için forveti ikiledi. İkinci yarıya Akhisar, 2-0'ın verdiği direnç ve özgüvenle başladı. Ege ekibi, bol pas yaparak Beşiktaş'ın tempo ve baskı yapmasını engellemeye çalıştı. Rodallega'nın direkten dönen sert şutuyla üçüncü gole de yaklaştılar. Beşiktaş, ilk yarıdan farklı olarak ikinci yarıda daha çok sağ kanattan yüklenmeye çalıştı. Gökhan Töre'nin oyuna girmesiyle üçüncü bölgede top tutabilmek ve yaratıcılıkla daha etkili olabilmek amaçlansa da Şenol hoca bu hamlesiyle başarılı olamadı. İkinci devrenin genelinde Beşiktaş, pozisyon yaratmak için sürekli pas yapan ve ceza sahası içine orta gönderen bir takım hüviyetindeydi. Konuk ekip Akhisar ise, ikinci yarıda oyunu geride kabul etse de yakaladığı kontralarla Beşiktaş'ın baskısını girmeye çalıştı. Bu konuda ikinci yarıda oyuna giren Onur ve Kolombiyalı Rodallega ile etkili oldular.

Akhisar, 75. dakikadan itibaren top çevirmeyi tercih etti. Bu dakikalarda Beşiktaş, konuk ekipten topu almakta oldukça zorlandı. Bir türlü bulunamayan gol sonrası, ev sahibi son 20 dakikada oyundan iyice koptu. İkinci yarının ilk 15 dakikasından sonra ilk yarıdaki baskıyı da kuramadılar. Son dakikalarda ev sahibi, Atiba'nın 2 kafasıyla gole yaklaşsa da; günün başarılı ismi Akhisar kalecisi Lukac, topun sahibi oldu. Beşiktaş'ın skor bulma sonuçları başarısız olunca, ikinci yarı Akhisar'ın istediği planda geçti ve maç 2-0 sonuçlandı. Deplasmandan altın bir 3 puan çıkaran Cihat Arslan'ın Akhisar Belediye'si puanını 25'e yükseltti ve son haftalardaki başarılı gidişatını sürdürdü. Cihat Arslan, savunmayı ve direnci seven karakterini Ege ekibine yansıttı, böylelikle önemli bir uyum yakalamış oldular. Bugün Akhisar, Spor Toto Süper Lig'in en dirençli takımlarından biri haline geldiyse, bunda Cihat Arslan'a aslan payı çıkarmak gerekiyor. Bugün 90 dakika boyunca sahada yapılması gereken her şeyi yaptılar ve doğal olarak galibiyetle istediklerine ulaştılar. Cihat Arslan'ı ve Akhisar'ı tebrik etmemiz gerekiyor.Akhisar'da bugün Lukac, Douglao, Güray Vural ve Sami gibi isimler, etkili futboluyla ayrıca bir tebriği hak etti. Beşiktaş'ı çökertme planının baş elemanlarıydı.

Beşiktaş'ın Düşünmesi Gerekenler

Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda Akhisar rüzgarları esti. Beşiktaş, kalecisinin ve stoperlerinin önemli hataları sonucu sahadan mağlup ayrıldı; ancak 90 dakika boyunca sahada isteksiz bir Kartal vardı. Bursa maçıyla birlikte sezonun en kötü ikinci maçını oynadıklarını söyleyebilirim. Suç tabii ki teknik direktör Şenol Güneş'in değil… Güneş, gol için gerekli hamleleri yaptı; fakat bir türlü skora ulaşamadılar. Akhisar Belediye'nin dirençli, kapalı, savunma ağırlıklı ve alan daraltıcı futboluna karşı koyamadılar. Siyah-Beyazlılar, bu 2-0'lık mağlubiyetten bazı dersler çıkarmalı:

1-) Siyah-Beyazlılarda stopere Rhodolfo'nun yanına tecrübeli bir stoper gerekiyor. Rhodolfo ile birlikte iyi anlaşacak ve geriden oyun kurabilecek bir stoper çok fayda sağlar. Akhisar karşısındaki Rhodolfo-Tosic tandemi fazlasıyla sırıttı.

2-) Beşiktaş'a acil bir şekilde kaleci transferi gerekiyor. Tolga Zengin, formsuz futbolunu Akhisar karşısında da sürdürdü ve Sami'nin golünde oldukça hatalıydı. Tecrübeli ve savunmayı da adam edecek bir kaleciye acilen ihtiyaçları var. Transfer yapılmayacaksa bile, artık Günay Güvenç'e şans tanınmalı…

3-) Tolgay Arslan'a çabuk iyileştirici hangi tedaviler varsa, uygulanmalı… Beşiktaş, haftalardır Atiba'nın yanında oyunu çift yönlü oynayabilecek bir orta sahanın eksikliğini çekiyor. Tolgay iyileşmeli ve bu mevkide formayı bırakmamalı…

4-) Beşiktaş, kapanan takımlara karşı kilidi açmakta oldukça zorlanıyor. Teknik direktör Şenol Güneş, farklı bir sistem ve farklı bir yapıyla bu sorunun üstesinden gelmeli…

5-) Şenol Güneş'in gözden düşen yıldızları tekrar parlattığını biliyoruz. Beşiktaş'ta kanatlarda Olcay ve Quaresma gibi isimler S.O.S veriyor. Şenol Güneş, Volkan ve Burak'a yaptığı gibi Beşiktaş'ta bu ikiliye de destek olmalı…

6-) Kerim Frei'ye daha fazla forma şansı verilebilir. Genç kanat oyuncusu, istekli futboluyla dikkat çekiyor. Olcay'ın ve Quaresma'nın kötü, Gökhan'ın durgun olduğu bir ortamda Kerim aranan kan olabilir.


7-) Bu mağlubiyetin düşüş devrini başlatmaması için oyuncularla sürekli konuşulmalı… Ligin kritik dönemlerine girilirken; teknik ekipte mutlaka psikolojik bir danışman yer almalı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder